Natka87 Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Chciałabym prosić o jakieś wskazówki i radę w obsadzie do mojego akwarium. Akwarium 54l -wymiar: 60x30x30 (proste) -oświetlenie świetlówka 15w -podłoże to żwirek od 2mm do 5mm (barwa bardzo natualna) -filtr Claro 600 (8w/600l/h) z deszczownicą -grzałka z termostatem 50w -zwykły termometr akwarystyczny (przyklejany na szybę z zewnątrz) Biorę pod uwagę takie gatunki rybek jak np.: neony inessa gupiki platki kiryski pielęgniczka ramireza prętnik karłowaty razborka klinowa myślałam również o otoskach ale czytałam, że to bardzo wrażliwe i delikatne rybki Oczywiście nie wszystkie rybki, ale chciałabym wybrać jakąś fajną i interesującą obsadę do mojego akwarium z tych które wymieniłam. Możecie coś doradzić jeśli chodzi ilość i gatunki? Narazie zastanawiam się tylko nad obsadą ponieważ zbiornik jeszcze jest w fazie dojrzewania. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji. U mnie w akwarium bez włączonej grzałki jest temperatura między 24-26 stopni. Mam bardzo ciepłe mieszkanie i nie mogę niestety przykręcić ogrzewania. Luna: Przenoszę do odpowiedniego działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 pH, GH i KH wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Narazie chcialam sie dowiedziec tylko tak orientacyjnie o ilosc ryb... To dosyc swiezo zalozony zbiornik i dlatego testow jeszcze nie robilam... Testy chce zrobic dopiero po ok 1,5 tygodnia (nawet po 2 tygodniach) Nie wiem czy jest sens robic testy teraz po 3 dniach... Na forum jest obowiązek używania polskich znaków. +1 kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Dużych odstępstw od kranówy mieć nie będziesz, chyba że coś w akwarium będzie zatwardzać wodę. Bez takich informacji nie ma co gdybać nawet o rybach, bo równie dobrze możesz mieć parkę pielęgniczek, stado neonów i kilka sumików, co mieć tutaj 4 platki. Wsio zależy od wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Ok. To jak zrobię testy wody to napiszę co i jak. Ale chciałabym poczakać jeszcze troszkę z tymi testami... Ale zrobię napewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Zrobiłam dzisiaj testy: pH 7,8 KH 3 GH 9 Także proszę o opinię w sprawie obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Na bank woda do zakwaszenia: szyszki olchowe, liście dębowe i bukowe. Twardości są akceptowalne. Jeśli jednak 24*C to jest u Ciebie dolna granica temperatur, to nie szedłbym w neony, a w ryby które takie warunki zniosą. Moja propozycja jest taka: 1+2 prętnik karłowaty 12 razbora klinowa i to wsio. Możesz pomyśleć do tego o jakichś krewetkach: pinokio by były w sam raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 A jak zmniejszyć pH za pomocą tych metod, o których wspomniałeś? Chciałam raczej mieć jakieś od 3 do 4 gatunków rybek w akwarium. Myślałam o jakiejś parce większych rybek, jakiś stadnych, czyścicielach i jakiś dodatkowych (np. platka albo gupik). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 To trzeba było kupić większe akwarium Natka ;]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 No tak wiem ... ale może jednak są jeszcze jakieś możliwości oprócz tej co napisałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 A jak zmniejszyć pH za pomocą tych metod, o których wspomniałeś? nemo130: Pytania na temat chemii wody proszę kierować do odpowiednich działów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts