Ejo Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Witam, co myslicie o takiej obsadzie dla świeżego akwarysty Neon Inesa 20sztuk Danio Lamparci 6sztuk Kirys spiżowy 4 sztuki Mieczyk czerwony 4 sztuki Kirys panda 4 sztuki Brzanka rekinia 4 sztuki Skalar 4 sztuki Razbora klinowa 5 sztuk zbrojnik niebieski 1 sztuka Molinezje 4 sztuki Kosiarka 4 sztuki Proszę o poradę co uzunąć/dodać/zamienić pozdrawiam Ejo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Neonki prezentują się pięknie w akwarium , ale mogą zostać zjedzone przez dorosłe skalary:( Brzanki rekinie polecam bo sam je mam i naprade są pięknymi rybami, typowo wystawowymi , żeby dobrze się czułu potrzebują dużo wolnej przestrzeni do pływania , są bardzo ruchliwe. Ja bym zostawił neonki i brzanki rekinie . skalary raczej odpadają bo lubią spokój , otoski ok . Piękniczkowate odpadają bo lubią inne parametry wody z tego co wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ejo Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 A co polecisz zamiast skalarków? Co do brzanek to wiem że sa piękne ojciec kiedyś miał 6 sztuk w 300l i od tamtej pory się w nich lubuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 jak dla mnie to za dużo gatunków. Bym zredukował kiryski do jednego gatunku (ryba stadna), ze skalarów bym zrezygnował - może podjadać neonki, reszta jak dla mnie ok choć może zrezygnowałbym z razbory Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ejo Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 a co myślicie o tym składzie? Neon Inesa 20sztuk Danio Lamparci 6sztuk Kirys spiżowy 6 sztuki Mieczyk czerwony 4 sztuki Brzanka rekinia 4 sztuki zbrojnik niebieski 1 sztuka Molinezje 4 sztuki Kosiarka 4 sztuki Bocja lochata 4 sztuki Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 albo bocje, albo kiryski ( za dużo przydennych jak dla mnie ) reszta raczej ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Ja polecam 6 brzanek rekinich, 4 sumy rekinie i 4 kosiarki. Twoja propozycja wydaje mi sie malo ciekawa. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ejo Posted May 7, 2009 Author Share Posted May 7, 2009 Dlaczego mało ciekawa? Może jakieś uzasadnienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Ja polecam 6 brzanek rekinich, 4 sumy rekinie i 4 kosiarki. Twoja propozycja wydaje mi sie malo ciekawa. Pozdrawiam. do 240L nie nadaje sie 4 sumy rekinie.... za duze rosną.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ejo Posted May 10, 2009 Author Share Posted May 10, 2009 playboykrk chodzi o brzanki rekinie a nie o sumy Link to comment Share on other sites More sharing options...
viejitaa Posted May 10, 2009 Share Posted May 10, 2009 straszny misz-masz zaproponowałeś a co do sumów rekinich i brzanek rekinich to ja proponuje nie wciskać ich do małych zbiorników, zresztą co to za radość mieć 4 rybki w 240l akwarium? moja propozycja: 10 otosków 4 kosiarki 30 neonów czerwonych/zamiennie na rasborę klinową parka pielegniczek np macmasteri (pięknie się wybarwiają) krewetki rc/amano albo 5 otosków 5 kosiarek 3 bocje wspaniałe harem pielęgniczek np ramirezy 10 tęczanek filigranowych (iriatherina werneri) krewetki amano (rc mogłyby zjeść bocje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szulek Posted May 24, 2009 Share Posted May 24, 2009 Ja trzymam skalary z neonkami inessa bez żadnych kłopotów. Z kolei moja mama nie może trzymać neonków w swoim akwarium bo jej skalary były wpuszczone o wiele wcześniej niż neony. Zauważyłem ,że skalary będą jadły neony jeżeli skalary będą dłużej pływać w akwarium niż neony. Ja kupiłem w tym samym dniu i neony i skalary, i nigdy skalar nie polował na żadnego neona. Jednak jak tydzień temu wpuściłem gupik to żaden nie pozostał w jednym kawałku. Skalary muszą być młode ,żeby nie zjadały neonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 24, 2009 Share Posted May 24, 2009 ja bym proponował: dwa haremy Prętnika Karłowatego czyli 2 samce, 4 samice 6 szt. Skalara [docelowo 2 pary] dwa haremy np. P. Kakadu, 2 samce, 4 samice 10 kirysków [dowolna odmiana] 20 neonów czerwonych lub Rhodostomusów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antekpower Posted May 24, 2009 Share Posted May 24, 2009 Co do przydennych to ja mam i bocje i kiryski,pare gatunków i długonosa ciernistego i piskorki,wszystki znakomicie się dogadują i dla wszystkich starcza miejsca.Powyżej ktoś napisał że zrezygnował by z razbory klinowej,jak dla mnie to błąd. Razbora w stadzie znakomicie pasuje do zbiornika ogólnego,świetnie uzupełnia środkową częśc akwarium.To oczywiście tylko moje zdanie,a nie jakieś podręcznikowe zestawienia. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts