Jump to content

Obsada 240l ogólny

Recommended Posts

Witam,

co myslicie o takiej obsadzie dla świeżego akwarysty :?:

Neon Inesa 20sztuk

Danio Lamparci 6sztuk

Kirys spiżowy 4 sztuki

Mieczyk czerwony 4 sztuki

Kirys panda 4 sztuki

Brzanka rekinia 4 sztuki

Skalar 4 sztuki

Razbora klinowa 5 sztuk

zbrojnik niebieski 1 sztuka

Molinezje 4 sztuki

Kosiarka 4 sztuki

Proszę o poradę co uzunąć/dodać/zamienić

pozdrawiam

Ejo

Neonki prezentują się pięknie w akwarium , ale mogą zostać zjedzone przez dorosłe skalary:( Brzanki rekinie polecam bo sam je mam i naprade są pięknymi rybami, typowo wystawowymi , żeby dobrze się czułu potrzebują dużo wolnej przestrzeni do pływania , są bardzo ruchliwe. Ja bym zostawił neonki i brzanki rekinie . skalary raczej odpadają bo lubią spokój , otoski ok . Piękniczkowate odpadają bo lubią inne parametry wody z tego co wiem.

jak dla mnie to za dużo gatunków. Bym zredukował kiryski do jednego gatunku (ryba stadna), ze skalarów bym zrezygnował - może podjadać neonki, reszta jak dla mnie ok choć może zrezygnowałbym z razbory

a co myślicie o tym składzie?

Neon Inesa 20sztuk

Danio Lamparci 6sztuk

Kirys spiżowy 6 sztuki

Mieczyk czerwony 4 sztuki

Brzanka rekinia 4 sztuki

zbrojnik niebieski 1 sztuka

Molinezje 4 sztuki

Kosiarka 4 sztuki

Bocja lochata 4 sztuki

Ja polecam 6 brzanek rekinich, 4 sumy rekinie i 4 kosiarki. Twoja propozycja wydaje mi sie malo ciekawa. Pozdrawiam.

do 240L nie nadaje sie 4 sumy rekinie.... za duze rosną....

straszny misz-masz zaproponowałeś

a co do sumów rekinich i brzanek rekinich to ja proponuje nie wciskać ich do małych zbiorników, zresztą co to za radość mieć 4 rybki w 240l akwarium?

moja propozycja:

10 otosków

4 kosiarki

30 neonów czerwonych/zamiennie na rasborę klinową

parka pielegniczek np macmasteri (pięknie się wybarwiają)

krewetki rc/amano

albo

5 otosków

5 kosiarek

3 bocje wspaniałe

harem pielęgniczek np ramirezy

10 tęczanek filigranowych (iriatherina werneri)

krewetki amano (rc mogłyby zjeść bocje)

• 2 weeks later...

Ja trzymam skalary z neonkami inessa bez żadnych kłopotów. Z kolei moja mama nie może trzymać neonków w swoim akwarium bo jej skalary były wpuszczone o wiele wcześniej niż neony. Zauważyłem ,że skalary będą jadły neony jeżeli skalary będą dłużej pływać w akwarium niż neony. Ja kupiłem w tym samym dniu i neony i skalary, i nigdy skalar nie polował na żadnego neona. Jednak jak tydzień temu wpuściłem gupik to żaden nie pozostał w jednym kawałku. Skalary muszą być młode ,żeby nie zjadały neonów. :D

ja bym proponował:

dwa haremy Prętnika Karłowatego czyli 2 samce, 4 samice

6 szt. Skalara [docelowo 2 pary]

dwa haremy np. P. Kakadu, 2 samce, 4 samice

10 kirysków [dowolna odmiana]

20 neonów czerwonych lub Rhodostomusów.

Co do przydennych to ja mam i bocje i kiryski,pare gatunków i długonosa ciernistego i piskorki,wszystki znakomicie się dogadują i dla wszystkich starcza miejsca.Powyżej ktoś napisał że zrezygnował by z razbory klinowej,jak dla mnie to błąd. Razbora w stadzie znakomicie pasuje do zbiornika ogólnego,świetnie uzupełnia środkową częśc akwarium.To oczywiście tylko moje zdanie,a nie jakieś podręcznikowe zestawienia. Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...