Tanner Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Chciałem zrobić restart akwa, bo nie daje rady z rozdętkami, nawet z pomocą helenek. W czym mogę opłukać akwa i kamienie żeby zabić jajeczka i małe ślimaki? Osobiście myślałem nad mocnym roztworem nadmanganu potasu. Czy to pomoże? Jesli tak, to w jakich proporcjach rozmieszać granulki z wodą? Czytałem że ryby mogą przenosić na sobie jajeczka. Czy to prawda? I jak mogę temu zapobiec? Proszę znawców o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted April 13, 2013 Share Posted April 13, 2013 Na zlikwidowanie ślimaków możesz użyć No Planaria i problem ślimaków masz z głowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Po restarcie będziesz znów miał ślimaki. To jak z glonami... Aby pozbyć się niechcianych gości musisz wszystko zdezynfekować, a później przed wyłożeniem do akwarium wszystko poddawać kwarantannie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordofdens Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Co to znaczy poddać kwarantannie akwarium? Luna: Nie nabijaj postów. Google nie gryzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Nie akwarium tylko to co kupisz, a będziesz chciał do akwarium włożyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Chciałem zrobić restart akwa, bo nie daje rady z rozdętkami, nawet z pomocą helenek.A można wiedzieć ile masz Helenek i jaki litraż akwa? No i jaki czas masz już helenki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Przedewszystkim, podczas kiedy się chce pozbyć ślimaków przy pomocy hellenek, należy ograniczyć znacznie karmienie ryb. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Aby pozbyć się całkowicie ślimaków z akwa masz kilka opcji: Naturalne: 1) Kupić kolcobrzuchy (osobiście uważam za najlepsze w walce z plaga ślimaków) 2) Kupić helenki - min. 1szt na 10l wody 3) Kupić bocje - choć przekarmiane nie wytępią ślimaków całkowicie Chemiczne: 1) Jeśli zbiornik jest niewielki to najlepszym sposobem jest o dziwo EasyCarbo czyli węgiel w płynie. Należy wlać do akwarium dawkę wielokrotnie przewyższającą zalecaną - ok 10-15ml/10l - po kilku godzinach wszystkie ślimaki padną, jednak trzeba tą czynność powtórzyć po kilku dniach aby pozbyć się ślimaków świeżo wyklutych z jaj. - Nie stosować gdy w akwarium są inne żywe zwierzęta ! 2) Inne preparaty do zwalczania ślimaków - choć osobiście uważam że są nie skuteczne i produkowane tylko po to aby nabić akwarystów w butelkę. Nadmanganian potasu jest dobrym odkażaczem ale nie wytępisz tym ślimaków, co gorsza niszczy on bakterie i wirusy przez co przyczynisz się do spowolnienia rozkładu materii organicznej i zwiększenia pożywki dla ślimaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirCedrik1973 Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Restart ? Też mi powód do restartu. Zmniejsz ilość podawanego pokarmu to same znikną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 Nie ma uniwersalnej recepty. Kolcobrzuchy wymagaja słonawej wody a bocje większych zbiorników i przy nich potem pojawia się problem, bo zlikwiduja problem ślimaków do zera ale potem nie ma czym ich karmić i szuka się ślimaków. Najlepszą chyba opcją są helenki, jak jest spora plaga to warto helenkom pomóc, po zapaleniu rano światła jest ich najwiecej na szybach i po prostu miażdzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts