Jump to content

Roślinki w akwarium a podłoże

Recommended Posts

Witam,planuje restart akwarium i zmieniam aranżację.Mam akwarium 112L,czarny bazalt o granulacji ok 3-4mm oświetlenie 2x18W(6500k) + 1x13W (Cool White).Jaki byście substrat polecali?lub może po prostu ziemię ogrodniczą z biedronki ?

Roślinki planuję takie:

-nurzaniec spiralny

-eleocharis parvula(trawa)

-1 sadzonkę kryptokoryna zielona

i jakie byście jeszcze poradzili? chodzi mi głównie o rośliny które wypuszczają długie korzenie i pobierają substancje odżywcze z podłoża tak jak kryptokryna zielona

Nie chce dodawać żadnej chemii do akwarium..

Pozdrawiam.

Ziemia substral osmocote, a na to żwirek może być. Będzie tanio i całkiem okej. Przy tym świetle parvula średnio będzie rosła, a dokładnie chodzi o brak pełnego wybarwienia i ogólnie w pełni zdrowej rośliny. Zamiast tego polecam staurogyne na pierwszy plan tym bardziej, że jest to roślina, która głównie odżywia się przez system korzeniowy. Jeśli mówiąc "... Żadnej chemii do akwarium" masz na myśli nawozy płynne to proponuję najpierw poczytać o uprawie roślin wodnych.

Jeżeli nie chcesz dodawać chemii do akwarium to eleocharis na ziemię nie polecam ,bo jest bardzo allelopatyczna i może "atakować" inne rośliny różnymi substancjami. Jak najbardziej polecam ziemię do akwarium choć żwirek przydałby się drobniejszy ,żeby przy przesadzaniu nie wyszła. Do takich łatwych roślin założył bym po prostu Low Techa sam mam i jestem bardzo zadowolony ;)