majkelllll Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Witam Wczoraj znowu zaczela sie moja przygoda z akwarystyka, wystartowalem z akwarium 112l i w zwiazku z tym mam pytanie czy podczas startu akwarium musze napowietrzac wode. Duzo o tym czytalem i wszedzie sa rozne zdania, jedni pisza, ze nie a drudzy, ze tak. A ja juz nie wiem co mam robic. Dlatego mam nadzieje, ze tutaj znajde odpowiedz. Z gory dziekuje za pomoc. Pomoc znajdziesz,ale zwróć uwagę na pisownię -Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Napowietrzanie w normalnych/dobrych warunkach jest zbędne.Sam ruch tafli wywołane przez filtr wystarczy do natlenienia akwarium.Dodatkowo napowietrzanie wybija CO2 co przy akwa roślinnym nie jest korzystne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 dzisiaj zrobila mi sie metna woda (2 dzien od zalania) i wydaje mi sie, ze to rozkwit pierwotniakow. Wszedzie pisze, ze przy pierwotniakach trzeba duzo napowietrzac wode. Czy to rzeczywiscie prawda? No cóż,Twoja sprawa. Pisownia +1-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Może najpierw opisz dokładnie zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Zbiornik to 112l, podłoże to TetraPlant CompleteSubstrate 2 cm na to spora ilość drobnego żwirku, trochę roślin, korzeń i kamień go obciążający Filtr to Aquael unifilter 750, oświetlenie standardowe 2x18W, w przyszłym tygodniu dokupię dodatkowe oświetlenie, grzałka z termostatem i to chyba tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Rozumiem,że obsady jeszcze nie ma? Możesz wstawić fotę akwa/tego zmętnienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 No jasne, że obsady jeszcze nie ma Przed założeniem akwarium trochę czytałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Ja bym się tym nie martwił. Jeżeli po tygodniu będzie się to utrzymywać,daj znać (tematu nie zamykam). I wyłącz te bąble Edit. Nie wiem czy ten kamień nie robi tego zamieszania,wygląda na jakiś wapień-wywal go jeśli taki jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Bąble wyłączone Włączyłem je w sumie tuż przed zdjęciem jak czytałem, że na pierwotniaki trzeba dobrze napowietrzać. Jeszcze jedno wydaje mi się, że ten kamień który trzyma korzeń to wapień więc lepiej go zamienić na jakiś inny aby nie podnosił Ph wody?? Edit: Jutro go wywalę i włożę jakiś inny Jakiego najlepiej użyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Jutro go wywalę i włożę jakiś inny Jakiego najlepiej użyć?Zwykły otoczak z pola/łąki. Przelej go najpierw octem,jak nie będzie reagował ( pienił) to daj go do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Dzięki wielkie za pomoc, kamień jutro wymienię i czekam dalej co będzie się działo z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 kamień wywalony i jest nowy Dziś na korzeniu zobaczyłem biały nalot, czytałem, że to normalne i nie trzeba nic robić ale znowu gdzie indziej piszą aby wygotować korzeń. Jaka więc jest prawda? Co robić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Możesz go przegotować,ale jak planujesz np.zbrojniki niebieskie to nie musisz-one posprzątają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 Założyłem 112 5.04 i przeszedłem to co ty w tej samej kolejności i w tym samym czasie -pierwotniaki po 3 dniu dały sobie spokój korzeń sie zabielił - musiałem go wyciągnąć żeby mchem obsadzić to go przy okazji pod ciśnieniem wypłukałem bez szorowania - na dzień 12.04 woda kryształ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkelllll Posted April 12, 2013 Author Share Posted April 12, 2013 Oczywiście, że planuję zbrojniki niebieskie ale to dopiero za jakiś miesiąc bo 01.05 lecę na wakacje a do tego czasu lepiej jeszcze nic nie wpuszczać. Zrobię to dopiero po powrocie do domu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts