tommy888 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Mam w 126 l następujące osobniki: 12 x neon inessa 15 x neon czarny 5 x kirysek sterby 10 x otosek Czy uważacie, że taka obsada ilościowo jest w porządku, może moglaby byc mniejsza czy też jest karygodna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Mógłbyś oddać jedno stadko neonów, kilka otosków. Za to dokupić harem Prętników Karłowatych Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 no bluee15 dorze napisała ja bym sie pozbył neonow czarnych dokupił 3-4 otoski parka zyworodek np 2platki lub 2 mieczyki lub 2molinezje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Otosków ma aż 10 więc nie dokupywać tylko oddać z 3-4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 no sorry nie zauwazyłem ze juz ma 10 otoskow Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 troszke przerybienie... neony 10 + 10 otosek 8 kirysek 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 12 x neon inessa-zostają 15 x neon czarny-oddaj 5 x kirysek sterby-zostaje 10 x otosek-oddaj 5-6 + Parka Molinezji(lub Zmienniaków plamistych,wielobarwnych) albo Harem Prętników Karłowatych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glonek Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Tyle zostalo podanych propozycji wiec mysle ze temat powinien byc zamkniety... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy888 Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 Tylko Olyvka odpowiedział na zadane pytanie... plus za czytanie ze rozumieniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 A ja uważam, że w ostateczności może tak zostać nie jest aż tak tragicznie, tylko nie dokupuj już niczego Choc te kiryski z otoskami osobiście trochę mi nie pasują ale jest ok... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 A po co tam jeszcze żyworódki pchać? Ludzie, to będzie jedna zupa rybna, 3 gatunki w zupełności wystarczą... No i najlepiej bez tych neonów czarnych, a otosków ze 3 oddaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 no patrycja najlepiej doradziłą otoskow 10 troche duzo ja bym zostawił 5-6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Zastanowił mnie jeden wątek w odpowiedziach na zadane pytanie przez tommy888. Czemu sugerujecie, by tommy888 oddał neony innesa . Pozwolę sobie tu na pewne porównanie: Sam mam neony innesa ale nie mogę powiedzieć żeby były to jakieś nadzwyczajnie zachowujące się ryby. Głównym walorem tych ryb jest niespotykane połączenie 3ech barw. Porównując zachowanie wszędobylskich i ciągle pływających B.sumatrzańskich N.innesa są rybami, które pływają jakby bez określonego celu. Od czasu do czasu jakiś silniejszy neon przegoni kilka centymetrów swojego pobratymca ale sensu w ich pływaniu doszukać się nie mogę. Jedynie karmienie powoduje zmianę w ich zachowaniu. Tu nie odpuszczają pola nawet brzankom. Przyglądałem się ostatnio Neonom czarnym, zachowują się inaczej, jakby ciekawiej. Nie mam w swoim akwarium N. czarnych więc moja ocena może być nieobiektywna. Ciekawy jestem, czy znajdzie się podobna opinia do mojej. Pozdr. Yakasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Bo słyszałam że neony czarne są najtrudniejsze z neonków. Ale jeśli chce, to niech oddaje i te czerwone, a czarne niech zostają. Jego decyzja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy3333 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 W takim akwarium mysle ze jest ok generalnie przyjete jest ze na jedna rybe przypada 1,5 litra wody wiec latwo sobie wyliczyc co nie dotyczy ryb dennych, ktore liczy sie osobno. Takze mysle ze nawet mozesz cos jeszcze dokupic tylko jak juz masz stadne rybki to njlepiej tez cos stadnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 1cm na dorosła rybe a nie połtora litra a ryba ma np. gupik 5cm czyli 5cm =5l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Po co te przeliczniki?! Po co?! Chyba widać, gdy jest już 'za dużo' rybek, więc po co te przeliczniki?! I w ogóle, to jest jedno wielkie DNO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy3333 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Przeliczniki sa orientacyjne a nie co do centymetra ale sa wiec nalezy sie po czesci z nimi liczyc zeby sobie nie zapchac akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts