bigos30 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Witam.Jak w temacie,mam kłopot z moją roślinką,po odszczepieniu i wsadzeniu w podłoże (biały żwir kwarcowy 2-4 mm.) roślinka ciągle wypływa na powierzchnię.Dodam,że w miejscu sadzenia,żwirku jest ok.5-6cm.Sadząc przycięte gałązki pensetą dotykam dna,więc głębokość chyba dobra,a roślinka pomimo pływania sobie co jakiś czas,rośnie wspaniale.Czy żle robie,obrywajac dwa dolne liście przed posadzeniem?Posiadam glonojada syjamskiego i to pewnie jego sprawka.Słyszałem,że są jakieś spinki do mocowania niesfornych roślin,czy można owinąć dolna część,np.nitka i tak posadzić,czy ktoś próbował lub ma jakiś pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Może posadź ja w małej doniczce a gdy się ukorzeni przesadzisz do podłoża lub obłóż ją kilkoma kamykami które z czasem wyciągniesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Obrywając dolne liście uszkadzasz węzły z których wyrastają korzenie na dodatek nie ma jak rośliny zakotwiczyć w podłożu - liście zostaw - one sobie zgniją i będą odżywką dla rośliny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 A tak w ogóle to przydałoby się jakieś żyźniejsze podłoże niż sam żwirek poczytaj trochę o akwariach Low Tech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigos30 Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 Dziękuję za pomoc,napewno skorzystam z podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts