Noname Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Witam, posiadam akwarium 63l. Oświetlenie; 0,71 W/l Co2: butla + reaktor z filtra narurowego Filtr: Cristal Profi 250 Podłoże: Pro Soil Nawożenie: Sole: dawkuję dawki dzienne, to wartości które podaję tygodniowo: Potas: 22,5 mg/l Azot: obecnie nie daję, ze względu na jego obecność w kolumnie wody ok.20mg/l Magnez: 4,5 mg/l Fosfor: ze względu na pobieranie przez moje podłoże fosforu użytkownik Nantai poradził mi jak mam dawkować: Poniedziałek: dawka tygodniowa - 1,5mg/l Wtorek: pół dawki tygodniowej reszta dni: dawka tygodniowa podzielić na 7 dodatkowo daję Easy Carbo w 2x dawce. Proszę o pomoc. Oto zdjęcie niedoboru/nadmiaru: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Fosfor: Zahamowanie wzrostu. Młode liście niektórych roślin (np. Echinodorus grandiflorus, Ludwigia sp., Hygrophila sp.) stają się różowe, czerwone lub purpurowe. Zjawisko to spowodowane jest powstawaniem barwnika przy dostatecznie silnym oświetleniu. Inne rośliny pozostają zielone lub ciemnozielone. Dolne liście mogą ginąć. W akwarium nie powinniśmy obserwować glonów (niedobór fosforu bardzo silnie hamuje rozwój glonów). Brzeźna martwica liści. Niedobór fosforu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts