arkosw Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 -tada oto moje dzieło .A teraz od początku: Siemanko wszystkim!Jestem nowy, i nie wiem czy w dobrym dziale zakładam więc jak co to proszę o przeniesienie . A Ale do rzeczy: Dnia 5.04.2013r. zalałem akwarium 60l (profilowane). Oświetlenie 2x18w (świetlówka,11h/dzień) Filtr hbl-501 (chodzi bez przerwy) Grzałka 50w- temperatura 24-25°C Podłoże- 2-3cm ziemi ogrodowej (bez nawozów) z różnymi dodatkami (kupiłem u gościa który ma hodowle) na to żwirek 1-5mm warstwa 3-4,5cm Rośliny nie wiem jakie (kupiłem zestaw i nwm jak się nazywają) Obsada (dobiero będzie): -1xbojownik -10x neon czerwony -10x krewetka red cherry -1+3 gupik (jak bojownik będzie je gryzł to dam koledze i kupię płatki) -nie wiem czy kiryski czy jakiś glonojad (nie chce zbroika niebieskiego,nawet nie może być ). Bimbrownia co2 1b/s 1410(1000ml wody,400g cukru,10g drożdży) Jaki glonojad lub kirysek ? (chcę żeby mi roślinki i podłoże pomagał czyścić,tylko żęby roślin nie zjadał ) Proszę o krytykę i pozytywne komentarze (tego drugiego więcej ) Fotki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Po co ta kostka napowietrzająca? Wybijasz CO2 roślinom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Nie wciskałabym tu neonów czerwonych. Lepsze są do tego litrażu zielone, lub inessa. Dno najlepiej czyszczą krewetki. Kirysy są stadne, więc pojedynczy odpada, A glonojad więcej syfu robi niż sprząta i za duży rośnie na to akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Kostka do zmniejszenia babelek, żeby się lepiej rozpuszczaly. A kirysow ile mogę mieć , a coś podobnego do glinojada np. Otosek będzie lepsze od kirysow? Najbardziej chodzi mi o liście bo dużo czasu zajmuje wyczyszczenie wszystkich... Ile neonów zielonych lub inessa by "weszło"? Dziękuję za odp. A akwa ładne czy beznadzieja?(mi się podoba ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 No ale w jakim celu napowietrzasz wodę? Wystarczy delikatny ruch tafli, a wybijania dwutlenku węgla rośliny Ci nie wybaczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Wyłącz "bąbelki", jeśli filtr porusza taflą wody to wystarczy. Zamiast zbrojników daj otoski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Te bąbelki to zapewne: Bimbrownia co2 1b/s 1410(1000ml wody,400g cukru,10g drożdży) ...więc niech sobie lecą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Jak na pierwsze akwa nie jest źle. Otoski są bardzo wymagające i również są stadne. Poczytaj o kirysach panda. Inessów by weszło z 10, a zielonych tak do 14. Po co czyścisz liście? Masz glony? Zmniejsz oświetlenie, bo jeśli podajesz CO2, a nie nawozisz, to będą cały czas. Ta kostka nadal daje za duże bąble moim zdaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Te bąbelki to zapewne: Bimbrownia co2 1b/s 1410(1000ml wody,400g cukru,10g drożdży) ...więc niech sobie lecą... Małe niedopatrzenie Mój błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Nie wiem, czemu wrzuciłeś te wielkie kamienie w środek w miarę ciekawych korzeni. Po pierwsze, zajmują przestrzeń w i tak małym akwarium, po drugie pasują jak pięść do nosa. Zorientuj się, czy masz twardą czy miękką wodę jakie Ph, bo gupiki czy bojownik- dużo wybaczą i mają zupełnie inne preferencje co do wody, niż otosy i neony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Bable mają jakieś 1 mm średnicy więc nie jest tak źle kostka z zoologa dawała jakieś 2-3mm. A liście tylko teraz są brudne bo jak sadziłem rosliny to ziemia z spodu wyleciała i osiadla na liściach i podłożu. O zbroikach też pisałem że chce jakiegoś glonojada tylko nie zbroika. Więc co lepsze kirysy czy otoski czy coś innego bo ja już nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Ten ogromny kamień jest po to żeby korzeń nie wypłynął bo jest to dąb i po spreparowaniu odlozylem na półkę i wysechl, a teraz musi namoknąć to wyciągnę ten kamień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmad Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Dolej wody - będzie lepszy efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Przy podmiance doleję, a co z glonożercami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmad Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Ja bym zaproponował Otoski. To stadna rybka, więc nie może być tylko 1:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domownik Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Do tego litrażu spokojnie możesz dać klika otosów nie są to co prawda bestie wybitnie glonożerne ale dobrze zadbane akwarium nie ma glonów. Inna sprawa że jeżeli wypuściłeś ziemię do słupa wody przy sadzeniu to już na dzień dobry odstaw klika wiader wody żeby zrobić dużą podmianę bo faktycznie zrobisz sobie zielniak. Masz filtr kaskadowy co w zasadzie wyklucza się z akwarium roślinnym bo i tak całe co2 ulotni się przy zlewie... Moim zdaniem możesz co najwyżej próbować ustawić kostkę pod zlew aby prąd wody wbijał bąbelki i mielił je cały czas. Wtedy jest szansa że co2 będzie się mocniej rozpuszczać niż ulatniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Mieszkańcy: Bojownik (zdjęcia w następnym poście) platka neon innesa krewetki amano i red cherry helenka glonojad syjamski zatoczki (helenki się nimi opiekują ) Przepraszam jeśli zdjęcia są nie wyraźne ale rybki pływają szybko i nie mogę ich dogonić(nie wszystkie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Bojownik , zwykły za 10zł bo w moim mieście jest 3 zoologi i tylko w jednym jest parę bojków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 A helenka nie ma ochoty na krewetki?? Mam zamiar kupić red cherry + helenkę na zatoczaki bo kilka już znalazłem w baniaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Chyba nie , krewetek nie policzę po się schowały jak igła w stogu siana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Fajny żwir, ale na glonojady syjamskiego akwarium za małe. Akwarium prezentuje się świetnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 UPDATE: Zastąpienie bimbrowni na Co2 w płynie. Usunięcie dużego kamienia z korzenia PLANOWANE: Dokupienie min. 2 neonów (żeby było 10) Chodowla platek. Pytania: Mogę trzymać więcej niż 10 neonów inessa? Jak tak to ile ? Czy z pomarańczowych platek będą inne kolory czy tylko pomarańczowe Dzięki za opinie! Żwirek jest ze żwirowni, wziołem sitko z piaskownicy i przewierciałem wiertarką troszke większe otwory a następnie wygotowałem i ''wrzuciłem'' do akwa. Luna: Kolor czerwony zarezerwowany jest dla zespołu administracyjnego forum. Dbaj o pisownię i ortografię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 A może byś pomyślał o obsadzie, która może razem komfortowo żyć, a nie że tylko jeden gatunek ma optymalne warunki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkosw Posted April 20, 2013 Author Share Posted April 20, 2013 Jaki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Wsio zależy od parametrów, ale już nawet platki są po drugiej stornie skali odczynu niż bojki i neony, z kolei neony innesa wolą chłodniejszą wodę od bojowników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts