skalu123 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Cześć jestem nowy na forum otóż przymierzam się do kupna akwa 240l-300l mam 63l i niestety nie wystarcza. Gatunki jakie mogły by tam pływać to: -malawi -np. pielęgnice papuzie lub pawiookie jeśli takie akwa nie będzie dla nich za ciasne -żaglowce skalary i co do nich budżet na osprzęt to 300-450zł jeżeli za mało to piszcie ale w akwarystycznym filtr chodzi po 350 a grzałka 300w na allegro za 3 dychy do tego na aranżacje mogę wydać ok 300zł więc pomóżcie. (najbardziej podobają mi się malawi ale bariera mogą z nimi pływać ryby tylko z Malawi) doradźcie co wybrać co najlepiej się prezentuje. Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Pawiooka to amazonka, za duża minimum 450L P. papuzia to mutant z chin nie polecam hodować jest wiele ładnych ryb o ciekawszych zachowaniach. Pteropyllum scalare to też amazonka. To ci proponuje Amazonke: Wersja bw: Skalar 2 pary Ławica: neon czerwony lub jakiś bystrzyk/zwinnik Na dno: Kiryski: jakie chcesz i/lub otoski Apistogramme, np. Kakadu harem 1+3 Albo Cw: Jak wyżej tylko zamiast kakadu pielęgniczka ramireza Budżet na osprzęt trochę mały, sam filtr będzie parę stów kosztował, proponuję JBL e1501, podłoże zależy czy chcesz rośliny czy bw czy jakieś inne biotopy niż zaproponowałem. Oświetlenie: jak się zdecydujesz na biotop. P.S. Podaj parametry wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Każdemu podoba się inny wygląd czy biotop w akwarium. Mnie od zawsze urzekało Malawi i sam założyłem akwarium takiego typu. Jeśli cię to interesuje to mogę wykonać mały kosztorys: 1.Filtr zewnętrzny Aqua-nova ncf 1200 (chinol, jak narazie działa bez zarzutu, woda czysta, cisza w pracy, deszczownia i wkłady w zestawie) - 110zł + przesyłka 20zł-nówki po 200zł. 2.Grzałka - 40zł 3.Filtr wewnętrzny Aquael fan3 plus - 80zł 4.Piasek kwarcowy - 30zł 5.Łupek serycytowy (70kg) - 20zł (tylko dzięki uprzejmości Pani na składzie kamienia) normalnie około. 60-70zł 6.Akwarium 240L - 200zł 7.Pokrywa Wromak 2x18W T8 - 120zł 8."Stolik pod akwarium" - 50zł (wykonane z krokwi pozostałych po budowie dachu) 9.Mata antypoślizgowa - 15zł Czyli za całość (brakuje tylko ryb) wyszło około 700zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Co do stolika spoko mój tata jest stolażem A co do malawi to ile i czy mógłbym do nichdać glonojada lamparciego??? PS THX za kosztorys EDIT ale jak ma być liczna ta ławica neonów żebym za dużo nie kupił i kiryski moge z 5 panda i 5 pstrych do tego jakiegoś zbrojnika?? Regulamin 6.2! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Pielęgnice z Malawi trzyma się tylko z innymi pielęgnicami z Malawi. Koniec kwestii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 Mój kolega ma jeszcze glonojada ( zbrojnika niebieskiego ) i jakoś malawi nie są w stosunku do niego agresywne ani on do nich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Mój kolega ma jeszcze glonojada ( zbrojnika niebieskiego ) i jakoś malawi nie są w stosunku do niego agresywne ani on do nichTu nie chodzi o agresję,a o wymagania (odmienne) tych ryb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Malawi to jest biotop. Chodzi o to, aby mieć tylko ryby z jeziora Malawi. Mieszanka ze zbrojnikami to już nie jest Malawi w tym momencie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Już pomijając kwestię tego, że dorosłe pyszczaki trzymane w dobrych (!) warunkach mają dość siły do zatłuczenia nawet zbrojników. To nie są małe ryby, większość dorasta do 12 cm i więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Ja o tym doskonale wiem, a co można dać jeszcze do biotopu malawi poza pyszczakami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 A po co chcesz coś dodawać? Jest tyle pięknych "gębaczy" z jeziora Malawi. Co do pytania to Sverting już raz na nie odpowiedział. Pielęgnice z Malawi trzyma się tylko z innymi pielęgnicami z Malawi. Koniec kwestii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 No to nie dla mnie bardzo lubię mieć rozmaite gatunki w akwarium ktoś może powiedzieć co można wpuścić bardziej amazonka ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Dobra jakie to akwarium jest lub będzie? Bo różnica między 240, a 300 litrów to 60 litrów. Najlepiej podać wymiary po 10 cm długości czy wysokości może być dość istotne. Następnie parametry wody PH i GH. dopiero wtedy obsada. PS. W Malawi, żyje ponad 500 gatunków rybek i to jest mało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Poczytaj, potem pytaj. Naprawdę. Znajdź stronę klubu malawistów i czytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Akwa raczej 240 Ph około 7 a gh niewiem niemam wody z wodociągu ale jakieś miałem testy na ph a co do wymiarów to standardowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts