mortal01 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Witam , zrobiłem tak jak mi proponowano, że to dobre rozwiązanie . Rada była taka, żeby na spód dać ziemię ogrodową ( już po wszystkich zabiegach ) , na to siatkę , żeby w razie czego oddzielić żwirek, no_i na to żwirek . Zalałem akwarium powoli na talerzyk i teraz woda wygląda tak jak po zmąceniu błota w rzece, jest cała brązowa i nie chce opaść . Filtr działa już 2 h i nic się nie zmieniło. Czy to ustąpi czy wszystko do wymiany ? ;/ Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Moim zdaniem masz akwarium do wymiany bo ziemia ogrodowa nie nadaje się do akwa. Ale na początek nie napisałeś kto ci kazał i z jakiego powodu? To po pierwsze a po drugie w ziemi ogrodowej mogą być różne substancje, które będą powodowały że woda będzie np. za kwaśna. Radzę ci wyłączyć filtr bo może się zatkać. Bardzo bym prosił nie doradzać głupot!//lopezz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 A jakim podłożem zasypałeś ziemię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortal01 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Na forum, ale nie tym tak mi powiedziano żebym na spód dał ziemie ogrodową a na to żwirek a żwirek mam ten la strico, kupiony w sklepie akwarystycznym ( mój błąd, bo nie wiedziałem, że taki dawać to ogromna pomyłka, ale człowiek mądry po szkodzie ) . Waszym zdaniem zacząć akwarium od początku lub co będzie dobrym wyjściem ? Prawda jest taka, że teraz dużo poczytałem jak wszystko zrobić i podłoże mam o d*pe rozbić .. ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Po 2 godzinach woda jest mętna nawet na markowych substratach... Poczekaj 24h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortal01 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Rozumiem ale może być ta ziemia ogrodowa jako podłoże a na to ten żwirek i będzie w miare ok czy nie bardzo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Według mnie powinieneś podsypać żwir jakimś nawozem typu tetra plant i będzie lepiej niż ziemia ogrodowa poza tym mogą tam być niechciane substancje jeżeli oczywiście robisz to ze względu na rośliny sam tak mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Zrobiłeś coś nie tak jak być powinno - przy prawidłowym wykonaniu podłoża z ziemi nie ma prawa nic się dziać - może wystąpić chwilowe zmętnienie (niewielkie) i tyle - pełne skrystalizowanie wody następuje zazwyczaj po 12-24 godzinach - możesz zobaczyć jak wyglądała woda w moim zbiorniku po kilkunastu godzinach - akwarium postawione na podłożu z biohumusu (odpowiednik obornika) zalane o godzinie 23 - zdjecia robione nastepnego dnia >>> holenderskie-lorena-t48745.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortal01 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Dziękuję za poradę, wszystko ze środka wyrzucam , czyszcze akwa i robie od nowa na innym podłożu Proszę o zamknięcie tematu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts