halmen Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Witam narazie sporo czytam i szukam informacji na temat roślinności do 96l, co myslicie o takim zestawieniu? Nie jest ich za dużo, może któreś do siebie nie pasują? Proszę o porady i sugestie. ROŚLINKI NA PIERWSZY PLAN Elocharis parvula ponikło żabienica czterożebrowa strzałkę pływającą lileopsis brazylijski wgłębka wodna phoenix moss ROŚLINKI NA DRUGI PLAN Alternanthera reineckii Nadwódka wielonasienna kabomba wodna Bacopa caroliniana - Bakopa karolińska Heterantera paskowana Różdżyca rutewkowata ROŚLINKI NA TRZECI PLAN rogatek nurzaniec Bacopa monnieri Moczarka argentyńska (Egeria densa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Rośliny spełniają ważne zadania w akwarium. Aby twoje akwa było źródłem długotrwałej zabawy należy zwrócić uwagę na następujące podstawowe zasady obowiązujące podczas sadzenia: DŁUGOŚĆ AKWA x SZEROKOŚĆ AKWA / 50 Tworzy to ok. 80 roślin dla akwa 100cm x 40cm. (w przypadku roślin w wiązkach, np. tych bez doniczki, każda pojedyncza łodyga liczona jest jako jedna roślina.) Do sadzenia z przodu najodpowiedniejsze są rośliny małe, które nie przekraczają 15cm. Rośliny rosnące po środku są już wyższe, dzielimy je na samotne i grupowe. (polecam Alternanthera reineka i lotos) Rośliny rosnące z tyłu to najwyższe rośliny w akwa. Wybór roślin zależy już tylko od ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halmen Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Wymiary mojego akwa to 80x40x30 cm. Tylko nie wiem jakie będzie najlepsze podłoże do tych roślinek, i czy przy tych gatunkach w takim akwa potrzebuję dodatkowego CO2. Luna: Dbaj o pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Musisz jeszcze zwrócić uwagę na to, że niektóre ryby też wymagają specjalnego podłoża, np. kiryski potrzebują piachu. Myślę że żwirek 2-5mm będzi dobry do tych roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halmen Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Właśnie myślę o takiej obsadzie na dno kirysek spiżmowy x4 glonojad x2 a reszta to neon innesa x20 molinezja żaglopłetwa, gupik, mieczyk hellera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryb2ka Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Jeżeli chcesz mieć kiryski musisz mieć piasek, ale raczej wszystkie rośliny czują się dobrze w piasku jeśli się myle proszę mnie poprawić. Możesz też nasypać żwir a na niego piasek. Pamiętaj też, że piasek powinien być ciemny bo ryby nie lubią jasnych kolorów i pogarsz się ich samopoczucie a co za tym idzie chęć do tarła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts