cyberain Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Witam. Akwarium wystartowało 06.04.2013r. Wymiary: 120x40x50h Oświetlenie: Na chwilę obecną standard 2x30W za kilka dni dołożę 1x54W Filtracja: JBL CristalProfi e1500 Ogrzewanie: Grzałka 300W Podłoże: Czarny bazalt +piasek Ozdoby: Korzenie,serpentynit Nawożenie: Kulki gliniano torfowe,Planta Gainer Carbo,Planta Gainer Classic Parametry wody: temp. 25°C reszty na razie nie znam Flora: Limnophila sessiliflora Vallisneria spiralis Bacopa caroliniana Sagittaria subulata Heteranthera zosterifolia Hydrocotyle leucocephala Glossostigma elatinoides Mech jawajski Gałęzatka Anubiasy (na dniach dojdzie jeszcze Limnobium rozłogowe i Microsorium pteropus) Fauna: brak pomysłu,na pewno jakieś krewetki i jakaś ławica drobnych rybek P.S. ktoś może wie skąd Azory (Kraków) biorą wodę? Zdjęcia robione telefonem,lepszej jakości wrzucę już z tłem i z nowymi roślinami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Bardzo przyjemne akwarium, lecz denerwuje mnie, że w co trzecim akwarium na forum robi się "ścieżki" czy "plaże", a poza tym wszystko wygląda bombowo, jak na mój gust. Świetne korzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Ładne i ciekawe akwarium,muszę ci to przyznać. Fivix już napisał,że te ścieżki i plaże są denerwujące moim zdaniem wyglądają trochę sztucznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goosia Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Bardzo fajnie urządzone, a jak tylną ścianę zasłonią roślinki, a ścieżka nieco "zdziczeje" to już w ogóle będzie miodzio. Szykuję się do jakichś 200l, będę się inspirować Twoim baniakiem. Wrzucam do zakładek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Strasznie dużo W/l. Nie mam pojęcia jakie ryby chcesz w takich warunkach trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Sverting pisze o świetle w kontekście ryb. Ja zwrócę uwagę na nawożenie. Przy takich warunkach i takiej wielkości baniaka można było by pomyśleć o instalacji CO2. Plaża tez mi się średni "podobuje", ale baniaczek wygląda bardzo schludnie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Lewa i prawa strona akwarium jak się rozrosną będą fajnie wyglądać, co do środka już wyżej było pisane. Oświetlenie i nawożenie to już osobna bajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Strasznie dużo W/l. Nie mam pojęcia jakie ryby chcesz w takich warunkach trzymać. Mam aktualnie 2x30W,to dużo? 60/240=0.25 więc chyba nie za wiele,czy się mylę? ⓗⓣⓒ ⓗⓓ② ⓣⓐⓟⓐⓣⓐⓛⓚ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Jak dołożysz 54W to wtedy będzie sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Strasznie dużo W/l. Nie mam pojęcia jakie ryby chcesz w takich warunkach trzymać. Nie no bez przesady, nawet z dodatkowym oświetleniem wychodzi 0,47. To może najlepiej niech trzyma w zupełnej ciemności + "herbatka" do tego. Żeby nie było off, akwarium ciekawie się zapowiada, niech się rozrośnie zielenina. Jedynie co razi to bazalt, nie cierpię tego podłoża . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Dodatkowe 54W jeszcze nie zamówione,więc bez obaw. Dziękuję za miłe słowa:) Jak pozbyć się paprochów z powierzchni wody? Próbowałem ręcznikami papierowymi oraz butelką z odciętym dnem powoli to zbierać,ale są cały czas,to kwestia dojrzewania baniaka? Luna: Zmniejszyłam rozmiar zdjęcia. Regulamin, 6.5. - Grafika wklejana do tematu nie może być większa niż w rozdzielczości 1024x1024 pikseli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 U mnie skimmer załatwia sprawę w 15min - czasami działa czasami przestaje - jak chce żeby zadziałał bujnę akwarium a skimer zaczyna skakać po wodzie i jak zacznie ssać to tak po 15 min czyściutko (skimmer z hw 302). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 No początek ładny Nie chcę tu wrzucać łyżki dziechciu do beczki miodu ale jałowe podłoże to najpoważniejszy błąd jaki zrobiłeś (to oczywiście moje zdanie) Co do nawożenia...proponuję najpierw jednak troszkę poczytać a potem nawozić - tym bardziej przy tak marnym świetle i takim podłożu. Ścieżka ...ech..tez kiedys miałem sciezkę a potem drogę..... przez mękę jak ja zlikwidować bez restartu...ale wszystko przed tobą Na plus - aranżacja/koncepcja zbiornika bardzo fajna - przy poprawnym wykonaniu można by było się cieszyć pięknym zbiornikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 Zamiast substratu są chyba kulki? Ale fakt, żyzne podłoże to połowa sukcesu. Jeszcze raz, jeśli zapewnisz roślinką dostawy węgla oświetlenie jakie planujesz to minimum. A co do obsady (jeśli woda pozwoli): Razbora Borneańska (większe liczebnie stado) Razbora Espei (jak wyżej) Razbora Klinowa (mniejsze stadko ale i tak w 240litrach można poszaleć) + Krewecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 Witajcie ponownie:) Pojawił się,mam nadzieję niezbyt poważny problem. Otóż od zalania w sobotę woda staje się coraz bardziej mętna,pływają w niej takie białe "farfocle" wygląda to jak jakaś zawiesina,filtr działa 24h/d jednak problem wciąż występuje,a nawet się nasila. Na powierzchni wody jest kożuch jakby z pyłu. Dodam że od zalania baniaka robiłem dwie podmiany,ok 25%. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć tego wszystkiego: Tak wygląda woda: W wodzie pływają takie zawiesiny: A na powierzchni wody unosi się taki kożuch,zbierałem go kilkakrotnie,ale po kilku godzinach wracałem do punktu wyjścia: Na szybie oraz na roślinach pojawia się coś takiego,śliskie w dotyku faluje wraz z wodą: Czy to możliwe że pleśń z korzenia przeszła na całą resztę akwarium i jej strzępki pływają w wodzie i osiadają na szybie i roślinach? Co dalej z tym robić? Czekać bo to normalne na starcie czy już pojawił się jakiś większy problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Masz to samo co u mnie - zalane 5.04. Co prawda zmętnienie u mnie już przeszło (pierwotniaki) ale te białe świństwo obrosło korzenie - będę to wyciągał wężykiem (zasysał) podczas podmiany wody.Poradzono mi tego nie ruszać - samo przejdzie. Jeżeli chodzi o powierzchnię - skimmer filtra HW 302 radzi sobie idealnie - pracuje na stałe od 3 dni - ale pozbył się kożuszka w 15 min - teraz po prostu sobie zasysa wodę i tafla jest jak szkło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Nikomu nie podoba się ścieżka a mi przeciwnie. Bardzo lubię baniaki tego typu. Tylko czekać aż zarośnie i będzie super ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Nie mówię o warunkach BW, ale przy takim świetle ryby muszą mieć gdzie się schować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 Jakieś schronienia na pewno będą miały,popracuję nad tym. A co do mojego opisywanego problemu,tak jak napisał karwos00 są to pierwotniaki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Pierwotniaki - miałem na myśli zmętnienie, Syf na korzeniach - pleśń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 Film białkowy czy jakoś tak to się nazywa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Akwarium sobie dojrzewa,aktualnie wpuszczone 4 Ampularie,zjadają pleśń z korzenia. Aż w szoku jestem jak sprytnie sobie z nią poradziły:P Na rybki jeszcze trochę czasu,ale można już porozmawiać o obsadzie:) W planach są takie gatunki: -Kirysek spiżowy 10 sztuk -"Glonojad" 3 sztuki -Gupik Pawie oczko 3 samce + 2 samice -Pielęgnica ramireza parka -Żałobniczka czarna >3 sztuk -Zwinnik Blehera 20 sztuk -Żaglowiec skalar <= 4 sztuki -Krewetki filtrujące kilka sztuk Co o tym sądzicie,wszystkie naraz w 240 l pływać nie będą,bo chyba trochę za mało miejsca? Więc jak proponowalibyście dobrać obsadę do siebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Borykam się od samego startu akwarium z mętną wodą i kożuchem na powierzchni. Ta mętna woda to nie do końca takie mleko,bardziej taki pyłek (o różnej grubości), który non stop krąży po akwarium i osadza się na powierzchni. Filtr nie chce tego zatrzymywać sam nie wiem. Czy to możliwe że winowajcą jest piasek czy świeży zbiornik? Tak to wygląda i już mnie doprowadza do szału,nie wiem co z tym robić: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 19, 2013 Share Posted April 19, 2013 To oznacza, że nie masz nadfiltracji. Polecam skimmer. Sprawdź parametry nim dobierzesz obsadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberain Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 JBL CP e1500 w 240l i brak nadfiltracji? ⓗⓣⓒ ⓗⓓ② ⓣⓐⓟⓐⓣⓐⓛⓚ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts