Jump to content

[240l] - powoli do przodu

cyberain
 Share

Recommended Posts

Witam.

Akwarium wystartowało 06.04.2013r.

Wymiary: 120x40x50h

Oświetlenie: Na chwilę obecną standard 2x30W za kilka dni dołożę 1x54W

Filtracja: JBL CristalProfi e1500

Ogrzewanie: Grzałka 300W

Podłoże: Czarny bazalt +piasek

Ozdoby: Korzenie,serpentynit

Nawożenie: Kulki gliniano torfowe,Planta Gainer Carbo,Planta Gainer Classic

Parametry wody: temp. 25°C reszty na razie nie znam

Flora:

Limnophila sessiliflora

Vallisneria spiralis

Bacopa caroliniana

Sagittaria subulata

Heteranthera zosterifolia

Hydrocotyle leucocephala

Glossostigma elatinoides

Mech jawajski

Gałęzatka

Anubiasy

(na dniach dojdzie jeszcze Limnobium rozłogowe i Microsorium pteropus)

Fauna: brak pomysłu,na pewno jakieś krewetki i jakaś ławica drobnych rybek

P.S. ktoś może wie skąd Azory (Kraków) biorą wodę? ;)

Zdjęcia robione telefonem,lepszej jakości wrzucę już z tłem i z nowymi roślinami.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Bardzo przyjemne akwarium, lecz denerwuje mnie, że w co trzecim akwarium na forum robi się "ścieżki" czy "plaże", a poza tym wszystko wygląda bombowo, jak na mój gust. Świetne korzenia.

Bardzo fajnie urządzone, a jak tylną ścianę zasłonią roślinki, a ścieżka nieco "zdziczeje" to już w ogóle będzie miodzio.

Szykuję się do jakichś 200l, będę się inspirować Twoim baniakiem. Wrzucam do zakładek :).

Sverting pisze o świetle w kontekście ryb. Ja zwrócę uwagę na nawożenie. Przy takich warunkach i takiej wielkości baniaka można było by pomyśleć o instalacji CO2.

Plaża tez mi się średni "podobuje", ale baniaczek wygląda bardzo schludnie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Strasznie dużo W/l. Nie mam pojęcia jakie ryby chcesz w takich warunkach trzymać.

Nie no bez przesady, nawet z dodatkowym oświetleniem wychodzi 0,47. To może najlepiej niech trzyma w zupełnej ciemności + "herbatka" do tego.

Żeby nie było off, akwarium ciekawie się zapowiada, niech się rozrośnie zielenina. Jedynie co razi to bazalt, nie cierpię tego podłoża :P.

Dodatkowe 54W jeszcze nie zamówione,więc bez obaw. Dziękuję za miłe słowa:)

Jak pozbyć się paprochów z powierzchni wody? Próbowałem ręcznikami papierowymi oraz butelką z odciętym dnem powoli to zbierać,ale są cały czas,to kwestia dojrzewania baniaka?

Dołączona grafika

Luna: Zmniejszyłam rozmiar zdjęcia.

Regulamin, 6.5. - Grafika wklejana do tematu nie może być większa niż w rozdzielczości 1024x1024 pikseli.

U mnie skimmer załatwia sprawę w 15min - czasami działa czasami przestaje - jak chce żeby zadziałał bujnę akwarium a skimer zaczyna skakać po wodzie i jak zacznie ssać to tak po 15 min czyściutko (skimmer z hw 302).

No początek ładny :) Nie chcę tu wrzucać łyżki dziechciu do beczki miodu ale jałowe podłoże to najpoważniejszy błąd jaki zrobiłeś (to oczywiście moje zdanie) Co do nawożenia...proponuję najpierw jednak troszkę poczytać a potem nawozić - tym bardziej przy tak marnym świetle i takim podłożu. Ścieżka ...ech..tez kiedys miałem sciezkę a potem drogę..... przez mękę jak ja zlikwidować bez restartu...ale wszystko przed tobą :D

Na plus - aranżacja/koncepcja zbiornika bardzo fajna - przy poprawnym wykonaniu można by było się cieszyć pięknym zbiornikiem.

Zamiast substratu są chyba kulki? Ale fakt, żyzne podłoże to połowa sukcesu. :)

Jeszcze raz, jeśli zapewnisz roślinką dostawy węgla oświetlenie jakie planujesz to minimum. ;)

A co do obsady (jeśli woda pozwoli):

Razbora Borneańska (większe liczebnie stado)

Razbora Espei (jak wyżej)

Razbora Klinowa (mniejsze stadko ale i tak w 240litrach można poszaleć)

+ Krewecie

Witajcie ponownie:)

Pojawił się,mam nadzieję niezbyt poważny problem. Otóż od zalania w sobotę woda staje się coraz bardziej mętna,pływają w niej takie białe "farfocle" wygląda to jak jakaś zawiesina,filtr działa 24h/d jednak problem wciąż występuje,a nawet się nasila.

Na powierzchni wody jest kożuch jakby z pyłu. Dodam że od zalania baniaka robiłem dwie podmiany,ok 25%. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć tego wszystkiego:

Tak wygląda woda:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W wodzie pływają takie zawiesiny:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A na powierzchni wody unosi się taki kożuch,zbierałem go kilkakrotnie,ale po kilku godzinach wracałem do punktu wyjścia:

Dołączona grafika

Na szybie oraz na roślinach pojawia się coś takiego,śliskie w dotyku faluje wraz z wodą:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy to możliwe że pleśń z korzenia przeszła na całą resztę akwarium i jej strzępki pływają w wodzie i osiadają na szybie i roślinach?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Co dalej z tym robić? Czekać bo to normalne na starcie czy już pojawił się jakiś większy problem?

Masz to samo co u mnie - zalane 5.04. Co prawda zmętnienie u mnie już przeszło (pierwotniaki) ale te białe świństwo obrosło korzenie - będę to wyciągał wężykiem (zasysał) podczas podmiany wody.Poradzono mi tego nie ruszać - samo przejdzie. Jeżeli chodzi o powierzchnię - skimmer filtra HW 302 radzi sobie idealnie - pracuje na stałe od 3 dni - ale pozbył się kożuszka w 15 min - teraz po prostu sobie zasysa wodę i tafla jest jak szkło.

Akwarium sobie dojrzewa,aktualnie wpuszczone 4 Ampularie,zjadają pleśń z korzenia. Aż w szoku jestem jak sprytnie sobie z nią poradziły:P Na rybki jeszcze trochę czasu,ale można już porozmawiać o obsadzie:) W planach są takie gatunki:

-Kirysek spiżowy 10 sztuk

-"Glonojad" 3 sztuki

-Gupik Pawie oczko 3 samce + 2 samice

-Pielęgnica ramireza parka

-Żałobniczka czarna >3 sztuk

-Zwinnik Blehera 20 sztuk

-Żaglowiec skalar <= 4 sztuki

-Krewetki filtrujące kilka sztuk

Co o tym sądzicie,wszystkie naraz w 240 l pływać nie będą,bo chyba trochę za mało miejsca?

Więc jak proponowalibyście dobrać obsadę do siebie?

Borykam się od samego startu akwarium z mętną wodą i kożuchem na powierzchni. Ta mętna woda to nie do końca takie mleko,bardziej taki pyłek (o różnej grubości), który non stop krąży po akwarium i osadza się na powierzchni. Filtr nie chce tego zatrzymywać sam nie wiem. Czy to możliwe że winowajcą jest piasek czy świeży zbiornik?

Tak to wygląda i już mnie doprowadza do szału,nie wiem co z tym robić:

Dołączona grafika

Dołączona grafika