Cockroach Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Witam, Jestem początkującym akwarystą i chciałbym poprosić o radę w doborze obsady do mojego akwa. Oto kilka faktow: - Zbiornik odstany 3 tyg obecnie ma juz ponad miesiąc. - Roslinnosc jest ale konkretnie jaka to nie powiem + korzen + kamien + lupina kokosa. - Osprzet to Unifilter 750 l/h, swietlowki T8 2x18W Sylwania Grolux 8500K oraz Aquastar 10000K. Grzalka jakas standardowa dostalem w raz z akwarium. Pokrywa wyklejona odblaskiem. - Parametrow wody niestety nie znam. Od kilku dni w akwa pływa: 20 Neonow czerwonych 5 Kirysow w tym 3 pandzie i 2 melinie Zrobiłem juz mały zwiad i oto rybki które mi się bardzo podobają Pielegnica kakadu, Pielegnica Ramizera Blue, Bojownik Syjamski. Myslalem rowniez zeby zakupic krewetki amano ze wzledu na ich dobroczynny wklad w utrzymywaniu porzadku w akwa. Problem w tym jak dobrac ilosciowo zeby wszystko mialo rece i nogi. Jesli musialbym wybrac tylko jeden rodzaj pielegniczek to wolę Kakadu. Ewentualnie inne rownie kolorowe propozycje mile widziane. Z gory dzieki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Wejdź na stronę wodociągów swojej miejscowości i sprawdź parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cockroach Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Domniemam ze najbardziej interesujące jest tu Ph wody (7,2) ale jakby ktos chciał podejrzeć więcej to wrzucam link. http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/wod ... -luty-2013 Używaj polskich znaków! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Jak dobrze liczę to nawet woda nie jest taka zła pod te ryby, można by trochę co prawda trochę zbić ph i twardość, ale to kosmetyka wobec tangi jaką ma wielu w kranach. Co do samej obsady: - Neony jak najbardziej ok, nawet 25. - Kirysy - minimum 6 sztuk jednego gatunku. Z dodatków: - jak bojek to 1+3[4], lub sam samiec. - jak kakadu to 1+2 - jak ramirezy to 1+1 Wybrać jeden gatunek z powyższych. W kwestii trzymania krewetek z powyższymi rybami... z obsadą podstawową kłopotów nie będzie. Co prawda amano to duże krowy [nie przeceniałbym też ich roli jako czyścicieli], ale kakadu mogą je atakować, z bojkami to jest loteria, najmniejsze ryzyko z ramirezkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cockroach Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Właśnie miałem taki zamiar dokupić jeszcze 5 neonkow bo jakoś te 20 to wydaje się "mało". Kupując 20 myślałem ze to duża liczba jednak co innego jak się patrzy na akwa gdzie znajduje się 100 osobników dajmy na to a co innego jak się wyciągnie z nich 20 . Faktycznie doczytałem ze trzymanie kakadu + bojownika nie jest najlepszym pomysłem ale za to kakadu zyją podobno w zgodzie z Pretnikami które są spokojnymi rybkami. Chciałbym również mieć jednak Amano wiec jak mogłaby wyglądać następująca obsada. 20 neonow + 5 dokupie(czy moga to byc inne neonki np innesa?) Kiryski 5 Kakadu 1+2 Pretnik Karłowaty ?? Amano ?? Prośba o odkrycie powyższych znaków zapytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Sprawdź te parametry. Załatw świetlówkę 6500K zamiast 10000K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cockroach Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Sverting możesz napisać dlaczego zamienić tą świetlówkę i na co to ma wpływ? W tym momencie mam następującą obsadę: 25 neonów czerwonych 5 kirysow 1 zbrojnik lamparci 1+2 pielęgnice kakadu 3 krewetki amano Na chwile obecną nie planuje już zwiększania obsady. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 6500k to neutralna barwa. Wyższe temperatury po pierwsze nie wydobędą Ci czerwieni, a po drugie są zbędne dla roślin. Na bank pozbądź się lamparciaka i to w te pędy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cockroach Posted April 15, 2013 Author Share Posted April 15, 2013 Pozbywać się lamparciaka bo baniak dla niego za mały? Może to głupie pytanie ale jeśli chodzi o ta czerwień to mam to rozumieć ze taka barwa światła szkodzi czerwonym roślinom czy po prostu czerwona barwa jest mniej widoczna przez to ze świetlówka jest bardzo jasna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Cockroach, to jest temat rzeka. Sławek121 zajmuje się roślinami zawodowo i wszystkim radzi do roślin zestaw biała + przesunięcie ku ultrafioletowi. 10000K to lampa do akwarium morskiego. Tak. Gibiceps potrafi osiągnąć w warunkach akwariowych, 50-60 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts