pawklu1473 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Witam W niedzielę tj.17.03.2013 zalałem akwarium 63l. Po 2 tygodniach wpuściłem ryby Temperatura 26 stopni, światło około 10 h dziennie, lampa T8 15W Filtr chodzi 24h aqua el fan 1 plus Podłoże: tylko żwirek bazaltowy rośliny: 1. ECHINODORUS RUBIN 2. ANUBIAS BARTERA 3. ANUBIAS LANCETOWATY 4. ACORUS GRAMINEUS 2 szt. 5. ECHINODORUS BLEHERI 2 szt. Żabienica blehera ilość roślin opisałem jako koszyki ( miały po kilka liści w koszyku ) Ryby: Molinezja żółta 6 szt. Kirysek 2 szt. Glonojad Syjamski 1 szt. Ryby z informacji sprzedającego mają około 2 miesiące średnio po 2-3 cm. Wynik testów kropelkowych Sera w dniu dzisiejszym. Testy wykonałem po tygodniu od wpuszczenia ryb, jutro mam zamiar podmienić 20% wody pH: 7,5 gH: 7 kH:7 NO2: 0, NO3: 0 Kilka zdań o roślinach. Jak na razie rosną elegancko, są bujne, wypuszczają nowe liście, nie widzę żadnych zmian, które wskazywały by na niedobory. Kilka liści ma dziury ( mam zamiar je usunąć jak zakupię nożyczki bo nie chcę tam wkładać ręki ). Liście były już takie przy zakupie. Myślałem, że w sklepie były ślimaki, dlatego dobrze je umyłem przed sadzeniem. Stan tych liście się nie pogarsza mimo, że 4 dni temu wyjąłem z akwarium 2 małe ślimaki. W celu sprawdzenia czy jest ich więcej włożyłem do akwarium na 24h liść sałaty. ( nic się nie pokazało ). Rośliny niczym nie nawożę. Kilka zdań o rybach. Też mają się dobrze, karmię je regularnie na przemian: pokarm roślinny w płatkach oraz mrożonki. Ryby są żywiołowe i zdrowe a w szczególności glonojad co jest dziwne bo pływa jak wariat i szuka jedzenia. Pytania: Czy robić podmianę wody jak parametry się nie zmieniły gdy robiłem pomiar przed zarybieniem ( ryby są 7 dni w akwarium )?. A jak nie to ile jeszcze poczekać ? Czy glonojad się tak zachowuje z powodu braku pokarmu ( glonów ), rzadko kiedy usiedzi z pół minuty w jednym miejscu.( nie zauważyłem glonów na szybach )? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Czy stężenie NO3 nie powinno być trochę wyższe mimo, że rośliny rosną i są zdrowe? Z góry dziękuję za wasze opinie i porady! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Dodaj zdjęcie i załóż temat w dziale "Galeria". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Molinezje i glonojad nie nadają się do tego litrażu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawklu1473 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Molinezje i glonojad nie nadają się do tego litrażu. Wiem jak podrosną to przełożę je do akwarium 250l ( akwarium już kupiłem ) lub oddam do sklepu gość chętnie je odbierze. Proszę o pomoc odnośnie pytań: Czy robić podmianę wody jak parametry się nie zmieniły gdy robiłem pomiar przed zarybieniem ( ryby są 7 dni w akwarium )?. A jak nie to ile jeszcze poczekać ? Czy glonojad się tak zachowuje z powodu braku pokarmu ( glonów ), rzadko kiedy usiedzi z pół minuty w jednym miejscu.( nie zauważyłem glonów na szybach )? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Czy stężenie NO3 nie powinno być trochę wyższe mimo, że rośliny rosną i są zdrowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lmp2 Posted April 15, 2013 Share Posted April 15, 2013 Podmianę masz robić regularnie i bez względu jakie masz parametry. Glonojad nie je glonów. NO3 w sumie powinieneś mieć większe, dodaj azotan potasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts