Jump to content
Sign in to follow this  
Martusia86

Obliczanie soli w gramach

Recommended Posts

Witam wszystkich, prosiłabym was o pomoc, ponieważ zachciało mi się samej mieszać nawozy i im więcej czytam tym mniej wiem, na dodatek nigdzie nie pisze jak wymieszać wszystkie "proszki" razem i ile gram dać do jednego woreczka, żeby później wymieszać w wodzie 500ml.

Bo na przykład na allegro można kupić symfonie złota i pisze tam żeby rozpuścić w wodzie 500ml i podawać 1ml na 50l ja właśnie chciałabym tak samo zrobić, tylko nie wiem ile gram trzeba odmierzyć.

Kupiłam specjalnie wagę i:

- Kwas Borowy

- Siarczan Magnezu

- Siarczan Potasu

- Chelat Żelaza

- Chelat Manganu

- Chelat Cynku

- Chelat Miedzi

- Diwodorofosforan Potasu

- Sorbinian Potasu - Sorbinian potasu E 202 służy jako środek konserwujący płynne nawozy akwarystyczne, które chroni przed grzybami i pleśnią. Należy stosować razem z kwasem askorbinowym E 300, który zakwasza nawóz i zapobiega rozwojowi bakterii.

- Kwas Askorbinowy - Kwas askorbinowy C6H8O6 (witamina C), służy jako środek konserwujący płynne nawozy akwarystyczne. Zakwaszając nawóz zapobiega rozwojowi bakterii, niestety nie chroni przed grzybami, pleśnią dlatego należy stosować razem z sorbinianem potasu.

 

 

Może mi ktoś doradzić jak wymieszać to w całość (ile gram każdy) żeby później szło rozpuścić całość w 500ml wody destylowanej i dozować 1ml na 50l.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

 

Kalkulatory też już przerabiałam i nic mi nie wychodzi, np. ten: obliczenia-soli-kalkulator-zulixa-t56487.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rób super mega nawozu typu z allegro..

 

Lepiej zrobić każdy nawóz osobny, ponieważ gdy stwierdzisz, że brakuje Ci np.: N to dodasz tylko N, a nie przy okazji Żelazo, Potas, Miedź, Cynk itp...

 

Pozdrawiam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wiem jak mam zrobić nawozy, dziękuję za radę, właśnie mam zamiar tak zrobić jak napisałeś.

Temat do zamknięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×