Soyek Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Problem polega na tym, że jak podchodzę do akwarium rybki uciekają w kąt... nie wiem czym to jest spowodowane..... . Jeśli chodzi o akwarium jest to 96 litrowe akwarium trzymam w nim pyszczaki 5 w tym 3 meeki 2 kiryski i 1 kiryśnik. Schronienia sa 2 jeden to dzban obrocony do gory nogami druga kryjówka to skałki. Filrt Penn-Plax ZEWN. CASCADE 500 i napowietrzacz, parametrów nie sprawdzałem, ale na wyplate mam zamiar kupic( zdaje mi sie ze paramerty wody nie maja za duzo wspolnego), owietlenie to swietlowka biała, lokalizacja(i tu chyba jest problem) w koncie tam gdzie jest najsilniejszy bas, moze przez jakis czas wylaczyc bas ?? doradzcie co zrobic pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 lokalizacja(i tu chyba jest problem) w koncie tam gdzie jest najsilniejszy bas, moze przez jakis czas wylaczyc bas ?? Możesz wyjaśnić ten "bas", tam jakiś głośnik stoi? Przepraszam jeśli to ja teraz głupie pytanie zadałem ale nie rozumiem. Długo to akwarium już działa? Jak długo rybki już w nim żyją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyek Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Zaden glosnik nie stoi ,bas wydobywa sie z tuby pod biurkiem, a akwarium znajduje się w przeciwległym kącie, pokoju za dużego nie mam. Rybki żyją w nim od kilku miesięcy ,a akwarium dziala od ponad roku, tylko raz robilem calosciowa wymiane wody, robie tylko podmianki ok 20% mniej wiecej co poltora trygodnia, ogolnie rybki sa w bardzo dobrej kondycji, meeki ladnie walcza, u pyszczaków zauwazylem ala "tarło" tak to wyglada przynajmniej, "kopia" dziury w piachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ja jestem człowiekiem młodego wieku ale starej daty i jak dobrze rozumiem to pod biurkiem masz głośnik basowy a na przeciwko niego stoi akwarium. Według mnie bardzo mocne i głośne basy mogą płoszyć ryby bo takie drgania przez szyby są przenoszone do wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyek Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 mam rozumieć, żeby basy wylaczyc i zobaczyc jak sie bedzie miala sprawa tak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Nie ma to raczej znaczenia po tak długim życiu o dziwo takiej obsady ryby by się już przyzwyczaiły do basu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 mam rozumieć, żeby basy wylaczyc i zobaczyc jak sie bedzie miala sprawa tak ?Myślę, że nic prostszego jak spróbować PS.Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyek Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 ok zobaczę co sie bedzie dzialo bas wylaczylem, o postepach dam znać za jakiś czas pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ten problem masz od początku czy pojawił się niedawno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyek Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Od niedawna dlatego nie wiem o co chodzi.....;/ Tylko wstane nie zrobie 1 kroku i już uciekają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 No to kombinuj co się zmieniło w ostatnim czasie w akwarium albo jego otoczeniu. Może kiedyś tego głośnika tam nie było. Może niedawno w domu pojawiło się dziecko które stuka w szyby. Może wymieniłeś jakiś sprzęt. Myśl, myśl, myśl ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyek Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Nie zmienilo sie nic Dzieki za pomoc, bede szukal przyczyny jak ja znajde to powiadomię na forum żeby każdy wiedzial na przyszlosc i nie zrobil takiego błędu Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts