Czyz Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Witam, Przygotowuje się do restartu mojego baniaczka 112l (aktualnie malawi). Chciałbym zrobić akwarium typowo roślinne. Wymyśliłem taką obsadę: Razbora Klinowa x20 Pielęgniczka Ramireza 1+1 Kirysek Panda x6 Prętnik Karłowaty 1+3 Czy taka obsada będzie dobra do akwarium 112l? Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ramirezy I Prętniki w takim litrażu razem odpadają, wybierz to lub to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czyz Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Raczej bardzie wole ramirezy. Czy mogę jeszcze jakieś rybki wybrać do akwarium, czy to jest maksimum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Myślę że tyle będzie ok, ale sprawdź jeszcze jakie wymagania mają co do wody poszczególne rybki. Bo jeśli jedne wolą np. miękką wodę to nie połączysz ich z rybkami, które lubią twardą wodę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czyz Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Mam jeszcze jedno pytanie. Czytałem, że Pielęgniczki powinny mieć drobny żwirek, lub piasek jako podłoże w akwarium. Raczej nie chciałbym mieć piasku w akwarium ( trochę mi już zbrzydł). Czy żwirek 2-5 mm będzie odpowiedni? Jeśli nie jakie rybki jeszcze polecacie zamiast ramirez ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Zacznij najpierw od sprawdzenia i podanie parametrów wody PH i GH. (Testy, strona internetowa lokalnych wodociągów lub telefon do firmy dostarczającej wodę.) Polecam, także temat: projekt-101-obsad-biotopowych-dla-112-litrow-t48395.html Jeśli zdecydujesz się na pielęgniczki, kiryski itp. to najlepszym podłożem (wręcz koniecznym) będzie piach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czyz Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 GH-8 KH-7 PH-8 Parametry mierzyłem sam, bo o dziwo na stronie wodociągów nie było podanych żadnych informacji. Czy jak żwirek będzie miał mniejszą granulacje to nada się? (1-3mm). W opisie rybki wyczytałem, że "Jako podłoże może być zastosowany drobny żwir o ciemnym kolorze". Korzystając z tematu o biotopach zdecydowałem się na taką obsadę: 20-25 Razbora Klinowa 1+2/3 Prętnik Karłowaty 6-9 Bojca Wspaniała Uparłem się na to, aby nie było piasku w akwarium (nie podoba mi się piasek+ rośliny) więc znalazłem czarny żwirek 1-3 mm. Będzie odpowiedni? Nie będzie ranił rybek? Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Więc tak ogólnie żwir ma średnice większą niż 2 mm, a piasek do 2 mm... ale mniejsza o szczegóły. Wydaje mi się, że granulacja 1-3 mm jeśli nie ma ostrych krawędzi będzie w tym przypadku OK. Czy ciemny czy jasny to też temat na długą dyskusję... a moim skromnym zdaniem to nie, aż takie ważne. PH jest lekko do zbicia ale to, da się zrobić. Co do obsady musisz zrezygnować z Bocji Wspaniałej, bo ta ryba wymaga akwarium od 650 litrów... akwariowi-giganci-sprawdz-czy-nie-wdepnales-t51253.html#p460875 Dlatego lepiej pasowała by np. Bocja Karłowata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czyz Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Więc zdecydowałem się na: Razbora Klinowa x20/25 1+2/3 x Prętnik karłowaty Otosek 6-10 szt. Dziękuję wszystkim za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted April 9, 2013 Share Posted April 9, 2013 A skąd tu otosek się znalazł ? Zamiast niego poszukaj jakieś Bocje Karłowate czy inne jakieś mniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czyz Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 Hmmm... Chyba jednak zrezygnuje z rybek na dno. Bocje Karłowate nie specjalnie mi się podobają. Jeszcze takie pytanie czy prętniki nie będą skubały krewetek takich jak Red Cherry czy Crystal Red? Wiem, że Amano raczej za duże,aby zaczepiały je, lecz te krewecie też mi się nie podobają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Na początek spróbuj z RC, bo są tanie. Jak będą je zjadać, to masz odpowiedź na swoje pytanie. Rybki na dno nie są potrzebne, a w większości wypadków paradoksalnie pogarszają higienę zbiornika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts