zing34 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Witam jestem początkującym akwarystą . I od miesiąca mam problem z moimi roślinami bo nie chcą rosnąć . Obsadzone są one w zbiorniku 35l , oświetlenie 8 wat ale wydaję mi się za mało . I z tym moje zapytanie do was albo czy mogli byście mi doradzić co trzeba zrobić by roślinki zaczęły rosnąć . Dodam że nawożę to Aqua art Carbo co2 . Proszę o pomoc bo już nie wiem jak zmusić je do rośnięcia . Zły dział. Przenoszę. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Wydaje mi się, że nie masz żadnego podłoża pod rośliny, a niestety nie samym CO2 żyją rośliny. W takim wypadku, jeśli nie chcesz zaczynać wszystkiego od początku, możesz spróbować podawać bezpośrednio pod rośliny jakiś kompleksowy nawóz do roślin akwariowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 moj-przepis-na-akwarium-roslinne-t46630.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 1) Masz za słabe światło. 0,22W/l. Daj 12W żarówkę zamiast 8W. Roślinom będzie lepiej. 2) Same carbo to nie wszystko. Rośliny potrzebują azotu, fosforu, żelaza, potasu, magnezu, mikro. To tak jakbym Ci dał masło i kazał się nim najeść. 3) Jałowe podłoże. Poczytaj o ziemi ogrodowej pod żwir. Masz małe akwarium więc restart jest mało problemowy. 4) Poza tym masz dwie rośliny. Myślę, że zwiększenie ilości światła pomoże. Poczytaj link Łorena. Tam są odp. na Twoje pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Dobra zakupiłem tabletki nawozowe i od kolegi załatwiłem świetlówkę 12w zobaczymy czy coś to da Tylko że kolego nie każdy ma fundusze przeznaczone tylko na akwarium jak bd miał coś kasy uskładanej to zainwestuje w podłoże ale narazie muszą tak być bo innej opcji nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 No wiesz można przejść się na pobliska łąkę i za darmo pobrać z natury dwa kopce kreta do wiaderka i mieć świetne podłoże do akwarium roślinnego Ale na razie jedziemy na tabletkach...taki suplement diety zamiast prawidłowego odżywiania...roślin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Ale że jak tak najzwyklejsza ziemia ? przecież sie błoto zrobi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Nie będzie błota, przysypiesz warstwą żwiru ze 3-4cm i już. A co do akwarium oddałbym rybki zamek na półkę ,a do akwarium czarny piach ,albo bazalt(mała granulacja), potem korzeń z mchem i jakieś rośliny wtedy będzie prawdziwe akwarium . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 spokojnie wszystko z swoim czasem narazie trzeba to do porządku doprowadzić EDIT: Czyli ile nasypać tej ziemi? Zdania zaczynamy z wielkiej litery, edytuj posty. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Podałem Ci link do poczytania kilka postów wyżej - tam wszystko pisze trzeba poświęcić 10 minut na przeczytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 I doszedłem do wniosku że jutro zrobię restart zbiornika . Wrócę ze szkoły kupię sobie czarną ziemię poźniej przysypę ja żwirkiem obsadzę narazie tymi roślinami co mam a postaram się dokupić .. i po tym powinno pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Dobra podłoże zrobione teraz tylko czekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 A tę ziemię kupiłeś bez dodatków, nawozów, styropianu ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zing34 Posted April 8, 2013 Author Share Posted April 8, 2013 Tak bez dodatku styropianu i nawozów .. znaczy sie tak pisało a czy nawozów tam nie ma to ja tego już się nie dowiem jak w akwarium nic nie zdechnie bd ok .. Koledze nic nie zdechło to mi też nie powinno. Pisownia. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts