antyradar1 Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Witam, Mam zamiar w przyszłym tygodniu zainwestować jakieś pieniądze w filtr RO. Jest tego dużo, dlatego proszę o jakieś propozycję w który warto zainwestować Wiem że są różne od RO3 do RO9 ale nie wiem jaki wybrać, może ma już ktoś filtr godny polecenia. Zależy mi na takim aby podmiana wody nie trwała cały dzień - od tego zależna jest z tego co się zorientowałem membrana 50. 75,100 GPD. Podmiany regularnie co tydzień 30% zbiornik 200L Jeżeli chodzi o finanse to powiem tylko ze ma być dobry ale nie taki za 1000 zł Proszę o propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luziol Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Polecam ro6 z USTm do dostania w Liroy cena 500zl dwie wylewki, korzyść w akwarium i dla domu. TapTalk Sony S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Ale rozumie że w tym RO6 z USTm można wymienić membranę na 100 GPD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ale rozumie że w tym RO6 z USTm można wymienić membranę na 100 GPDNie wiem czy na 100% tak jest ale inne wkłady mają również swoją przepustowość tzn. weźmy węgiel aktywny, który ma usuwać chlor z wody. Będzie go usuwał przy przepływie 200l/h w 100%, a jak dasz membranę z większym przepływem może i będzie płynęło 250l/h to węgiel może nie działać w 100% i chlor będzie się przedostawał dalej co równa się uszkodzeniu membrany bo jest czuła na chlor. Nie dam głowy, że tak jest ale poczytaj sobie o tym i zobacz przepływy pozostałych wkładów filtracyjnych. Zainteresuj się tą: http://allegro.pl/fit-aqua-filtr-do-wod ... 71443.html lub http://allegro.pl/filtr-wody-filmtec-bl ... 69464.html Membrana podobno najlepsza z firmy FILMTEC, która jest produkowana w USA. Jest jeszcze jedna firma, która teoretycznie jest z USA ale produkcja obywa się w Chinach. RO9 nie wiem czy warto inwestować. Tam chyba pompa i lampa UV jest dokładana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 No i właśnie tak myślałem że będzie duży problem z wyborem takiego urządzenia bo jest tego mnóstwo. Zastanawiam się też czy nie będzie dużych strat wody bo jak czytałem na ten temat to odzyskuje 30 % RO - może źle wyczytałem. Wydaję mi się też że kwestia tego czy woda ma być wykorzystywana tylko do akwarium czy też w domu jako woda pitna i od tego też zależy ilość modułów montowanych w takim filtrze. Czekam dalej na jakieś propozycję - może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z filtrami RO i jest w stanie coś doradzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pullon Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ja zakupiłem sobie coś takiego: http://waterpure.pl/index.php?p457,fro4 ... zna-100gpd ; póki co działa bez zarzutu i cenowo też nie zarzyna jeszcze portfela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts