stasiu98 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Witam, mam problem z glonami już od dłuższego czasu, lecz ciągle nie mogę dojść od czego się pojawiają. Są to nitki na szybach, kamieniach i roślinach (zielone, a więc myślę, że to nitki. Niestety nie mam ich zdjęcia, ponieważ robiłem generalne czyszczenie). Drugim problemem jest glon, którego jeszcze nie poznałem... Znajduje się przy samym podłożu, osadza się na mojej glosostigmie, przez co niszczy jej atrakcyjny wygląd... ( zdj. w załączniku, niestety jakość słaba, ponieważ robione telefonem Pojemność : 25l Niestety nie robię testów, póki co nawożę tylko co2 (z bimbrowni) bez potasu ;/. Wystartowałem dopiero 2 tygodnie temu. Podłoże aquatic nature pro soil. Oświetlenie : zwykła żarówka 13 w 2700k ;// (niedługo kupuję nową) Filtruję jakimś zwykłym filtrem : at-f300 ( akwarium zabrałem bratu bo nie dbał ;p ) Proszę o pomoc w likwidacji tego g***a, ponieważ już 3 razy musiałem restartować zbiornik, lecz tym razem wszystko non stop czyszczę i staram się utrzymać porządek ; ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 1) Restart nie zwalcza glonów. 2) Glony są wynikiem stężeń i nieprawidłowych stosunków pierwiastków. 3) Bez testów i pełnej linii nawozowej soli niczego nie zdziałasz. Czyli nie zwalczysz przyczyn. Czyszczenie likwiduje skutek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stasiu98 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Najprawdopodobniej przyczyną jest w/w punkt 2 ; / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Same nawozy to nie wszystko, również oświetlenie odgrywa ważną rolę a w twoim wypadku barwa żarówki jest nieodpowiednia. Przy Pro Soilu Potas jest zalecany tak samo jak dość częste podmiany na początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Same nawożenie. Nie musi nawozić. Musi mieć odpowiednie stężenia no3 i po4 w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Same nawożenie. Nie musi nawozić. Musi mieć odpowiednie stężenia no3 i po4 w wodzie. Powiem szczerze że nie bardzo rozumie sens tego posta . Jak to nie musi nawozić ? A NO3 i PO4 to nie nawóz ? We wszystkich aktywnych podłożach czy to Soil czy Amazonia zalecane jest podawanie Potasu od samego początku. Sam stosuję Pro Soil i nie zgodzę się że nawożenie pełną gamą nawozów nie jest potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Oczywiście masz rację. Jeśli po4 i no3 jest produkowane w odpowiednim tempie w akwarium i stosunkach, to podmianami zredukujesz nadmiar. Jest to dość trudne. Nawozisz wodą z kranu, w której także są pierwiastki. W podłożach z nawozem już masz nawóz, który jest oddawany stopniowo do słupa wody. Boję się takich podłoży. Jeżeli oddają prawidłową ilość nawozów, to rewelacja. Więcej nie powiem, bo nie mam doświadczenia z takimi podłożami. Stosuję ziemię i dostrzegam jej wady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts