red007 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 (edited) Takie coś popełniłem (to znaczy dziś wystartowałem)Roślinki od Sławek121 (dotarły, pozdrawiam :- hydrocotyle sp. japan (na razie pochowana ),- hemianthus calitrichoides,- hemianthus micranthemoides,- eleocharis acicularis,- trochę mchu,Rosną sobie na JBL Aquabasis Plus + grys 2-5 bazalt, świeci na nie 2x8W T5 6400K i 8500K.Na razie tylko PLANTA GAINER Carbo 1xdziennie.Zwierzaki:10x RC, 3x Yellow, 3x Orange, 2x Tiger, i 3x White Pearl.2+3 Pawie Oczka.Sprzęt:Optiwhite,AquaClear 30 + standardowe wkłady (oprócz węgla aktywnego),Grzałka 50W - chińczyk, ale malutki (15 cm).Strasznie się ciężko sadziło małego Henia, co umieściłem pincetą w podłożu wychodziło zaraz jak puściłem pincetę. Może mam złą pincetę, bo ma na końcu ząbki (ale chyba wszystkie mają...). A może to brak wprawy.Na razie mam parametry (JBL Easytest):NO3 - 0NO2 - 0GH - 4 - 7 stopniKH 6 - 10 stopnipH 7,6 - 8,0Do odstanej kranówy doszło 5l demoralizowanej. Edited June 27, 2013 by red007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Tym podłożem marnujesz cały efekt nawet fajnej roboty. Nie wiem po co Ci ten bazalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Tym podłożem marnujesz cały efekt nawet fajnej roboty. Nie wiem po co Ci ten bazalt. Prosta sprawa, bazalt był w sklepie internetowym w którym robiłem zakupy, jedna wysyłka = mniejszy koszt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Ramirezki mogą się pozabijać w takiej ciasnocie. Są rybami terytorialnymi i potrzebują pewnej przestrzeni. Poza tym to rybki kopiące w podłożu. Potrzebują piasku na dnie. No i troszkę niższe ph by się zdało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 Szanowne koleżanki i koledzy, dziś zrobiłem testy i wyszło mi GH poniżej 3 st. a KH około 3-6 (na testach paskowych). Do tego duże pH 8-8,4. Na razie jest na starcie więc nie wiem czy się przejmować czy czekać na rozwój sytuacji. Mógłbym dodać sody, ale nie wiem czy na obecnym etapie się w to bawić. Czy dodawanie easy carbo obniży pH (zdaje sobie sprawę, że co innego CO2 a co innego węgiel)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Akwarium fajne, jak za bazaltem nie przepadam to tutaj jakoś w miarę mi pasuje. A Ramirezów do niego nie wpychaj, jak żona się upiera to postaw drugi, większy baniak na ramirezy i wszyscy będą zadowoleni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDetH Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Najważniejsze żeby się właścicielowi i rybkom podobało xD Mi się też podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Fajnie Ci to wyszło. Pomyśl jeszcze nad jakimś tłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Carbo nie obniży takiego ph, Pomyśl nad szyszkami olchy, przy takich twardościach kilka sztuk co jakiś czas i ph będzie jak z bajki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Szanowni Państwo, dodane tło - na razie ciemnoniebieskie. Ale zmętniała nieco woda, nie wiem czy mam się tym przejmować czy na razie cierpliwie czekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strong23 Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Tło to Papier czy Farba ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Fragment tworzywa z połyskiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Zmętnieniem się nie przejmować Tak bywa przy dojrzewaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 No i trochę zarosło, dziś była pierwsza poważniejsza przycinka, bo mchy zaczęły za bardzo szaleć i zacieniały niższe rośliny. Duży henio w niektórych miejscach dosięgnął tafli wody więc też go trochę przyciołem. Niestety eleocharis stoi w miejscu Pojawił się także brązowy nalot, ale na razie nie jest to jakiś problem. Mam też dwa wężyki z powietrzem (na potrzeby leczenia ospy) oraz CO2 (z którego na razie nie korzystam), i przeźroczystych zrobiły się baiałe, czy są jakieś które zostają przeźroczyste? Do obsady doszło 11 'przecinków' gupika, ale za to wszystkie dorosłe poszły do zbiornika szpitalnego, ciągle walcze z ospą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 Bardzo ładnie się rozrosło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Zbiornik bardzo ładnie się rozwija, fajnie zarasta zielenią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Niedawno urodziło się n krewetek RC. Dodatkowo doszło 2xGalaxy (tyle mieli w sklepie ...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Akwarium cud i miód! Mi osobiście bardzo się podoba. Postaraj sie dokupić chociaż 4 szt galaxy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Akwarium cud i miód! Mi osobiście bardzo się podoba. Postaraj sie dokupić chociaż 4 szt galaxy Musze się najpierw pozbyć gupików, bo i tak mam przerybienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Pięknie zarosło gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts