kamilp Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Witam.Posiadam narybek mieczyka gupika platki w zbiorniku 45l.Przez jakiś czas było wszystko ok, podmianki co tydzień ok 20% odstanej wody, co zauważyłem kilka dni temu zaczął mi padać narybek, zdychają młode mieczyki.Nie wiem dlaczego , możliwe że to przez to że wpuściłem do akwarium młodego glonojada z ogólnego zbiornika który prawdopodobnie jest chory-ma albo infekcje przewodu pokarmowego lub jakiegoś pasożyta, zresztą jak wszystkie glonki tylko one nie miały kontaktu z narybkiem. Co tu zrobić ? Albo mogłem te nicienie przynieść też z mrożonką którą karmie narybek.Wcześniej nic mi nie zdychało.Co zrobić ? Wczoraj podałem levamisol 10% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Skąd wiesz, że to nicienie? Levamisol nie jest na wszystko. Do jego podawania też są potrzebne odpowiednie parametry wody. Gdy masz pH powyżej 7 z Levamisolu robi się "kisiel" i zatyka rybom skrzela przez co je dusi. Do kuracji tym lekiem potrzebna jest woda kwaśna i należy pamiętać, że lek sam w sobie również zmienia pH wody(podnosi), dlatego podczas jego podawania powinno się kontrolować parametry wody. Ile podałeś tego leku na ile L wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 3ml/30litrów.No ja mam ph 7,5-8 ,gh 20 podałem tez capifos narybkowi , a levamisol który podałem glonojadom to wszystkie glonojady mi zdechły.Co ja mam zrobić ?Nie wiem czy to nicienie nie umiem tego zbadać i nie mam jak, podałem levamisol profilaktycznie.Zaczęło się od tego że glonojady w ogólnym mi napuchły niektóre, przełożyłem je do osobnego zbiornika a jednego z nich do narybku , narybek był ok a po pewnym czasie zaczął mi zdychać bardzo dużo, glonojady też wyzdechły wszystkie , do ogólnego nic nie lałem, podałem im aby pokarm namoczony w levanisolu, dlatego bo gupiki miały takie dziwne odchody, część jasnych część normalnych więc podałem im w pokarmie. Co zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Levamisol jest szkodliwy dla częśći zbrojników, reagują tak jak Twoje (puchną). Levamisolu nie miesza się z innymi lekami, czy to w pokarmie czy jak dodajemy do wody jako kąpiel. pH powyżej 7 czyli można powiedzieć, że sam załatwiłeś wszystkie ryby... Ja bym proponował Ci podmienić 50% wody, podnieść trochę temp. podać trochę soli akwarystycznej. I czekać. Nie mam wiecej pomysłów bo przytrułeś lekami ryby.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted April 7, 2013 Author Share Posted April 7, 2013 Ale glonojady już w ogólnym bez podania leku były napuchnięte, podałem levamisol bo tak polecali na forum że tym je odrobaczę. Proszę zerknąć : http://pleco.com.pl/viewtopic.php?t=162 ... c&start=30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts