Jump to content

[126l] Obsada z prętnikami karłowatymi

Recommended Posts

Witam!Chciałbym się was poradzić ile w takim akwarium mógłbym mieć prętników karłowatych, plus do tego jeszcze jakieś inne ryby tak, aby się dogadywały...Mam mniejsze akwarium[93l] w które chce zlikwidować a w nim obsadę: 4x mieczyk Hellera, 5x razbora klinowa 3x danio pręgowane 2x zbrojnik niebieski i parenaście sztuk młodych mieczyków ok 1-1.5cm.Które z rybek mógłbym trzymać z prętnikami, a które oddać?Co ewentualnie dokupić?

jak na mój gust to nawet 126l to mało dla mieczyków. Oddał bym mieczyki a kupiłbym harem prętników (1 samiec + 2 samice ), zostawił zbrojniki, dokupił danio (5-6) i razbor do 8 i stadko kirysków ok 6szt

Ale to są młode mieczyki, a zmieniam akwarium na 126l bo kupiłem w atrakcyjnej cenie...Właśnie myślałem nad obsadą taką:prętniki lecz chciałbym 2samce minimum do tego kilka samic, razbora klinowa około 8-10 ,jakieś ładne kiryski stadko około 5-6, i myślałem nad danio ale nie wiem czy będą pasować do reszty...Ewentualnie uważam, że kolorystycznie pasowałyby neony inessa lub czerwone ok. 10.Mieczyki Chciałbym zostawić bo mają rzadko spotykane w handlu ubarwienie, ale nie zależy mi na nich tak bardzo, a kolega chętnie by je przygarnął do swojego baniaka.

jak dla mnie to zbyt dużo ryb stadnych... musisz się na jakieś zdecydować: albo razbory (może być 10), albo neony ( min 8szt ) albo danio. Kirysków jak najbardziej 6szt ( polecam szmaragdowe jak trafisz bo są śliczne ) a jak co najmniej 2 samce prętnika to proponuję układ 5szt czyli 2 samce + 3 samice to też dobry układ dla prętnika. ostatecznie proponuję:

prętniki (2+3)

kirysek ( obojętnie jaki, byle jeden gatunek ) 6szt

stadko neonków lub razbory np galaxy 10szt

zbrojniki ze starego akwa lub 4 otoski

i jak już koniecznie muszą być to te mieczyki

Dziękuję za rady.Chyba już się zdecydowałem...więc będzie tak: prętnik(2+3), razbora klinowa (10),kirysek szmaragdowy(5-6) zbrojniki chyba zostawię, a z mieczyków chyba jednak zrezygnuje i oddam koledze z nadzieją, że się nimi zaopiekuje:) podczas długiego weekendu zabiorę się za urządzenie nowego zbiornika.Jak już wszystko się w nim ustabilizuje i będzie pływać obsada to dam foty.Pozdrawiam

zbrojniki mogły by byc jak jest to parka a jak nie to zostaw 1 samca bo jak sa 2 to bede walczyc o terytorium ja tak miałam

pretniki moga byc

kiryski tez

razbory tez

i mmoze jeszcze jakas parka gupikow lub platek

Co prawda wolałbym otoski ale jak przeczytałem opis warunków hodowlanych to trochę się wystraszyłem bo pisze że odczyn lekko kwaśny a ja mam ciężko utrzymać neutralny bo coś z dekoracji podnosi mi bezlitośnie pH:(

Więc chyba się zdecyduje na otoski zamiast zbrojników...A czy rybki będą się dobrze czuły w baniaku z czarnym podłożem bo bardzo mi się takie podoba,do tego jakiś korzeń kilka skał i standardowo kępy mchu:) i oczywiście jakieś roślinki(pewnie nurzańce, żabienice i kabomby)

Oj chyba prędko nie ukończę mojego dzieła bo na razie mam dziurę budżetową i będę powoli kupować dekoracje i mieszkańców do nowego zbiornika...chyba że skombinuję jakąś pracę w weekendy to wtedy projekt zrealizuje dużo szybciej.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...