Ewcia91 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Witam, chciała bym przedstawić wam krok po kroku zdjęcia z rozwoju narybku bojownika. A więc zaczynamy: Samczyk Over Half Moon (Kupiony): Samiczka Dragon Super Delta (Własna hodowla): 15.03 -> Wpuszczenie pary 16.03 -> Tarło (zakończenie około godz. 14.00) 17.03 -> Maluchy zaczynają się wykluwać (około godz. 18.00) 18.03 -> Wiszące ogonki 19.03 -> Maluchy zaczynają pływać w pozycji poziomej. Samiec odłowiony. Maluchy po wykluciu: 10 doba od wyklucia: 15 doba: 17 doba: Maluchy były karmione w pierwszym dniu pierwotniakami, w drugim pierwotniakami i planktonem stawowym. Planktonem karmione są do teraz, ale od około 12 doby podaje im także pokrojone rureczniki. Bardzo fajna relacja. Warto obejrzeć zdjęcia i przeczytać, dlatego podklejam Dulle 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProAqua Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Po jakim czasie można rozróżnić płeć bojowników? Piękna samiczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 19 doba: http://e-fotek.pl/images/72663710182690673267.jpg http://e-fotek.pl/images/70115125680580893476.jpg Co do płci ciężko określić, każda rybka rośnie w innym tempie. U każdego osobnika też wychodzi płeć przy różnej ich wielkości. Po prostu trzeba patrzeć na danego osobnika i wtedy określać. Czasem nawet u maluszka idzie określić płeć a innym razem u dość dużej rybki jest ona ciężka do określenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthTom Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Witam Pytanie w kwestii szans na rozmnożenie w akwarium wielogatunkowym. Oprócz samca i dwóch samic pływają dwa gurami dwuplame i dwie "Kosiarki". Trzy dni temu samiec rano zbudował gniazdo z piany ale niestety wyjście do pracy przeszkodziło w dalszych działaniach (moich nie ryby ) Po południu już po wszystkim - żona mówi że najpierw sam zaczął je zjadać(?) potem się gurami dołączyło. Po wszystkim jedna samica bojownika wyraźnie nie w formie - cały czas gdzieś się chowa Zbiornik 160 litrów założony od nowa jakieś 3-4 tygodnie temu. Będę wdzięczny za radę co robić w razie kolejnej takiej sytuacji. A i gratuluję powyższego - aż pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Wszystko zależy czy chcesz i czy masz warunki na odchowanie młodych. Jeżeli nie - nie przejmuj się, samicom wyjdzie na zdrowie jak pozbędą się zbędnego balastu Jeżeli tak to potrzebujesz: 1) Zbiornika tarliskowego min 15 l ( poziom wody maksymalnie 12cm, ja mam zawsze 10) 2) Grzałka z termostatem, zależnie od odmiany bojownika i indywidualnych predyspozycji 26-28* 3) zbiornika minimum 40 l do którego przełożysz podrostki oraz mniejszych zbiorniczków do których porozdzielasz samce przed wydaniem. Chyba, że oddasz/ sprzedasz młode ryby to problem z boksami z głowy. W nocy świece a w dzień wyłączam. Codziennie ściągam brudy z dnia i dodaje wody o tej samej temp co w zbiorniku z narybkiem. Zimną odstaną wodę w misce zalewam wrzątkiem aż temp. będzie taka sama. Pierwszy dzień maluszki karmie pierwotniakami, w drugim tym razem wpuściłam plankton stawowy który sama łowie, w tym okresie jest jeszcze bardzo drobny, więc mogłam sobie na to pozwolić. Do około 12 doby karmiłam tylko planktonem. Od 12 doby do planktonu dodałam jeszcze siekane rureczniki ( nie zdychają po pokrojeniu więc swoimi ruchami zachęcają maluchy do żerowania). Filtra nie posiadam, po tym jak maluchy zaczęły samodzielnie pływać odłowiłam samca i podłączyłam napowietrzacz który chodzi non stop. Mimo tego, że prawie wszystkie maluchy mają już wykształcony labirynt wodę natleniam ze względu na mniejsze, które są w tyle z rozwojem za pozostałymi osobnikami. Filtr podłącze dopiero, gdy wszystkie ryby będą oddychały samodzielnie. Jeżeli cokolwiek pominęłam proszę pytać, postaram się odpowiedzieć. Ale mogę zapewnić - jest przy tym sporo roboty czasem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted April 10, 2013 Author Share Posted April 10, 2013 Wczoraj maluchy zostały przeniesione do większego zbiornika, niestety nie będzie możliwości robienia w nim zdjęć. Zrobiłam jednak je wczoraj w pojemniku w którym były transportowane. Jakiś czas temu maluchom napowietrzacz zamieniłam na filtr. 9 kwiecień 2013 r - 23 doba od wyklucia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted April 13, 2013 Author Share Posted April 13, 2013 12 kwiecień - 26 doba http://e-fotek.pl/images/68390070652514567928.jpg http://e-fotek.pl/images/22601390553321441541.jpg http://e-fotek.pl/images/09165640002530565123.jpg http://e-fotek.pl/images/50497410429792587932.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthTom Posted April 14, 2013 Share Posted April 14, 2013 Wszystko zależy czy chcesz i czy masz warunki na odchowanie młodych. Jeżeli nie - nie przejmuj się, samicom wyjdzie na zdrowie jak pozbędą się zbędnego balastu Jeżeli tak to potrzebujesz: 1) Zbiornika tarliskowego min 15 l ( poziom wody maksymalnie 12cm, ja mam zawsze 10) 2) Grzałka z termostatem, zależnie od odmiany bojownika i indywidualnych predyspozycji 26-28* 3) zbiornika minimum 40 l do którego przełożysz podrostki oraz mniejszych zbiorniczków do których porozdzielasz samce przed wydaniem. Chyba, że oddasz/ sprzedasz młode ryby to problem z boksami z głowy. W nocy świece a w dzień wyłączam. Codziennie ściągam brudy z dnia i dodaje wody o tej samej temp co w zbiorniku z narybkiem. Zimną odstaną wodę w misce zalewam wrzątkiem aż temp. będzie taka sama. Pierwszy dzień maluszki karmie pierwotniakami, w drugim tym razem wpuściłam plankton stawowy który sama łowie, w tym okresie jest jeszcze bardzo drobny, więc mogłam sobie na to pozwolić. Do około 12 doby karmiłam tylko planktonem. Od 12 doby do planktonu dodałam jeszcze siekane rureczniki ( nie zdychają po pokrojeniu więc swoimi ruchami zachęcają maluchy do żerowania). Filtra nie posiadam, po tym jak maluchy zaczęły samodzielnie pływać odłowiłam samca i podłączyłam napowietrzacz który chodzi non stop. Mimo tego, że prawie wszystkie maluchy mają już wykształcony labirynt wodę natleniam ze względu na mniejsze, które są w tyle z rozwojem za pozostałymi osobnikami. Filtr podłącze dopiero, gdy wszystkie ryby będą oddychały samodzielnie. Jeżeli cokolwiek pominęłam proszę pytać, postaram się odpowiedzieć. Ale mogę zapewnić - jest przy tym sporo roboty czasem Ufff ... dzięki za odpowiedź - wygląda jednak na to że chcąc zostać "tatą" muszę najpierw rozbudować zaplecze Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 6 Maja i 50 doba życia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted May 19, 2013 Author Share Posted May 19, 2013 63 doba dzieciaczków: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 No nie mogę się powstrzymać! Cudo, cudo, cudo i jeszcze raz cudo! Zazdroszczę ci Reszta na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 22, 2013 Share Posted May 22, 2013 (edited) Dobry temat też planuje hodować bojowniki, naradzie nie wiem jakiej odmiany będą dostępne w sklepie, ale mam nadzieje że będą tak piękne jak twoje bojowniczki. Napisz mi tylko jakim planktonem stawowym karmisz bojowniki. Co do pierwotniaków to wiem co i jak bo kiedyś hodowałem prętniki karłowate, też karmiłem je czerwonymi robakami czyli rureczniki, muchy owocowe, larwy komara, jak coś to też karmiłem pokarmem w płatkach mocno zmielonym młode rybki i było ok. Edited May 23, 2013 by DRAGO1987 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolcia10024 Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Zakochałam się w tym samczyku z 10 postu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 23 maj - 67 doba bojowników, jak na razie zdjęcia chłopców oddzielonych od reszty, brakuje kilku samczyków. Ogonki z dnia na dzień coraz szersze, liczę na HM Reszta zdjęć później z rybami które nadal są w ogólnym 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 Dodaje kolejny post ze względu na dużą porcje zdjęć, tym razem ryby które siedzą w ogólnym. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 23, 2013 Share Posted May 23, 2013 Narybek powinno się obficie karmić do pewnego momentu. Teraz powinnaś przystopować- a chociaż z ilością. Brzuchy są ewidetnie za duże. Nie wiem czy to genetyka, czy żarcie czy też może kwestia zdjęć, ale ryby wyglądają już na mocno wygrzbiecone- efekt tłustej/ za dużej ilości karmy. Pięknie kolorystycznie ryby, widać, że chuchasz i dmuchasz oraz wiesz co robisz, ale spróbuj może troche zmniejszyć porcje żarcia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 (edited) Od dawna dostają już mniej, nawet robię im głodówki, więc możesz być spokojny. Raz na jakiś czas dostają obfitą porcje rozwielitki. Wiem co robię, to nie mój pierwszy miot. EDIT: A co do mocnych karków to własnie w tym kierunku idę, więc to genetyka Rodzeństwo samicy ma mocną budowę i szerszą nasadę ogona niż większość sprzedawanych ryb. Tutaj zdjęcie siostry matki maluchów http://3.bp.blogspot.com/-pIHqVnlpnCI/UM3eZh0W7zI/AAAAAAAAAnQ/Qo3nZj-S0Mc/s1600/5.jpg Nie przepadam za szczypiorkami z ogromnymi płetwami.Wole karki z pokaźnymi płetwami, zresztą takie ryby nie muszą tak wysilać się przy tarle, lepiej im to idzie -- tak wnioskuje z moich obserwacji. Edited May 24, 2013 by Ewcia91 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 No piękne te twoje bojowniki. Mam nadzieję, że kupię czy sd lub hm w sklepie lub od kogoś np. od ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ikarum Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 (edited) Po pierwsze... Świetny chów Po drugie ... strasznie Ci zazdroszę, ja obecnie nie mam warunków do chowu bojowników a teraz moja rada, uwaga... Kiedyś również bawiłem się bojownikami. W każdym razie przez przypadek, przerzuciłem dorastające tarło do zbiornika w którym kiedyś trzymałem młode piekniczkowat - to był zbiornik porosnięty glonami, o dziwo młode bojowniki dzięki mzliwości poskubania glonów były bardziej weloniast niż ich poprzednicy - a przede wszystkim samice bojowników miały dłusze płetwy od swych poprzedniczek chowanych w akwariumie bez glonów. Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia. Edited June 3, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Spirulina jbl 40% i masz to samo. Ale to zależy od gatunku bojownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Zazdroszczę... kiedyś sama hodowałam bojowniki, niestety nie zostałam mamą Na razie nie mam warunków do chowu tych przepięknych ryb... No ale cóż, trudno Śliczne rybki :3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Co masz zamiar zrobić z narybkiem? Moja znajoma oddawała narybek gupików do zoologa, za co dostawała różne rzeczy za darmo, np. karmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Ona sprzedaje te piękne rybki nie tylko do sklepów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Tak, zgodzę się z tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewcia91 Posted June 10, 2013 Author Share Posted June 10, 2013 (edited) To że były bardziej weloniaste zależy od genetyki i zbiornika w jakim żyją, nie od pokarmu Od pokarmu zależy tępo wzrostu. Nadmiaru ryb owszem, pozbywam się... ale nigdy nie sprzedawałam do sklepów, nie wiem skąd wzięła ci się taka informacja. Ryby na dzień 10 czerwca mają dokładnie 85 dni, zdjęcia 2 panów: Kolorystyka jak na 1 - szym zdjęciu: I pan który zostaje, kolorystyka na foto nr 1: Edited June 10, 2013 by Ewcia91 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts