Fecita Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Niestety od pewnego czasu panoszy mi się spora ilość zatoczków, więc postanowiłem zakupić 3 bocje wspaniałe. Tylko czy one nie zjedzą mi krewetek filtrujących wiem że karłowate to dobra droga przekąska ale filtrujące są znacznych rozmiarów, proszę poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Przede wszystkim to są ryby do znacznie większych zbiorników. Na zatoczki kup sobie heleny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecita Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Mam zbiornik 300L a heleny sobie rady nie dają, a pytanie postu było zupełnie inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 300l to za małe akwarium na bocje. To też odpowiedź na pytanie. Ta ryba rośnie dość duża, żeby wciągać ampularię jak francuzi winniczki. Krewetka nie jest problemem dla nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Bez problemu zje po 2 to co sever za małe akwarium . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecita Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Jest to chwilowe tylko do wytępienia zatoczków , bocje dostane wielkości ok 5cm więc trochę zajmie zanim będzie za mały zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Chwilowo, a później ich nie oddasz. Mogę się o to założyć, a jak oddasz, to zatoczki wrócą. Wystarczy jedno ziarenko ikry w jakimś niedostępnym miejscu, jedna nowa roślina w akwarium... Poza tym bocje są wybitnie stadne i robi im dużą różnicę czy masz 3 sztuki, czy 8. Weź te bocje oddaj... i kup sobie mniejsze bocje. Gatunków jest więcej i chyba wszystkie [z tych dostępnych w Polsce] rosną mniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Na zatoczki wystarcza solidna porcja helen. Wrzuć ich 20-30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 solidna porcja helen. Wrzuć ich 20-30. Bocje się ucieszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecita Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Nawet gdyby nie bocje, to takiej liczby helenek nie chciał bym mieć w akwarium, a bocje wymienię na mniejsze to nie problem, a co do tego gdy dorosną to pójdą do drugiego pokoju na 1050L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts