Jump to content

112 Oświetlenie LED dodatkowe

karwos00
 Share

Recommended Posts

Witam

Jest dużo tematów o takim oświetleniu - na moje pytanie jednak nie znalazłem odpowiedzi.

Posiadam - nawet nie wiem skąd - zasilacz - zwykły do gniazdka 12V i pod niego podpięte są 3 ledy = na wtyk do rozdzielacza - wszystko jak na zdjęciach. Ledy to 0.25V, 6000K. Do rozdzielacza max można włożyć 30W 10A.

1 pytanie dotyczy wtyczek - co to za wtyczki bo nigdzie nie moge takich znaleźć.

Akwarium to 112L 80 x 35 x 40 - proste - pokrywa standard 2x18W T8. Planuje Biotop Azja - czy ten zestaw można wykorzystać ?? Jakie ledy (waty, temperatura itp?) i jaka ilość jest mi potrzebna. Czy montować 2 paski po 60-80cm , czy 4 w poprzek po 20cm. Wykonam wszystko sam bez problemu, ale prosiłbym o pomoc w doborze ledów i sensowności montowania ich do tego zasilacza.

Dzięki.

post-17157-13685174169562_thumb.jpg

post-17157-13685174170116_thumb.jpg

Zwykłe lutowanie wyjdzie taniej niż kupno tych kostek + przesyłka.

Jeżeli chodzi o barwę to zobacz TU i wybierz taką barwę jaka cię interesuje. Jeżeli planujesz Azje to brałbym 6500K i zamontował bym 2 paski po bokach po szerokoci i 2 po długości.

Jak ma to być oświetlenie dodatkowe to bierz najtańsze paski led pokryte sylikonem.

Kolor - na pewno miedzy 5000 a 6500K.

Mam jeszcze pytanie o oświetlenie nocne - czy w przypadku gdy w pokoju w którym stoi akwarium jest całkowita ciemność trzeba stosować dodatkowe oświetlenie - np 1 do 3 ledów. Czy nie jest to konieczne - na pewno będą piskorki więc czy dla ryb "nocnych" jest to potrzebne??