karwos00 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Witam Jest dużo tematów o takim oświetleniu - na moje pytanie jednak nie znalazłem odpowiedzi. Posiadam - nawet nie wiem skąd - zasilacz - zwykły do gniazdka 12V i pod niego podpięte są 3 ledy = na wtyk do rozdzielacza - wszystko jak na zdjęciach. Ledy to 0.25V, 6000K. Do rozdzielacza max można włożyć 30W 10A. 1 pytanie dotyczy wtyczek - co to za wtyczki bo nigdzie nie moge takich znaleźć. Akwarium to 112L 80 x 35 x 40 - proste - pokrywa standard 2x18W T8. Planuje Biotop Azja - czy ten zestaw można wykorzystać ?? Jakie ledy (waty, temperatura itp?) i jaka ilość jest mi potrzebna. Czy montować 2 paski po 60-80cm , czy 4 w poprzek po 20cm. Wykonam wszystko sam bez problemu, ale prosiłbym o pomoc w doborze ledów i sensowności montowania ich do tego zasilacza. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProAqua Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Zwykłe lutowanie wyjdzie taniej niż kupno tych kostek + przesyłka. Jeżeli chodzi o barwę to zobacz TU i wybierz taką barwę jaka cię interesuje. Jeżeli planujesz Azje to brałbym 6500K i zamontował bym 2 paski po bokach po szerokoci i 2 po długości. Jak ma to być oświetlenie dodatkowe to bierz najtańsze paski led pokryte sylikonem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 Kolor - na pewno miedzy 5000 a 6500K. Mam jeszcze pytanie o oświetlenie nocne - czy w przypadku gdy w pokoju w którym stoi akwarium jest całkowita ciemność trzeba stosować dodatkowe oświetlenie - np 1 do 3 ledów. Czy nie jest to konieczne - na pewno będą piskorki więc czy dla ryb "nocnych" jest to potrzebne?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProAqua Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Nie jest konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts