Jump to content

Zielenice ? Zielone punkty na szybie - Nitki na liściach -

xan29
 Share

Recommended Posts

Witam

Wiele się już pisało o zielenicach (o ile potwierdzicie że to z nimi mam problem), ale nie wiem jak ich się pozbyć. Testów wody na PO4 NO3 (stary test 50mg/l) nie mam, ale mimo to proszę Was o jakąś podpowiedz.

Zbiornik 112l profil.

Oświetlenie 2X18 T8 włączone od 13 do 23 mniej więcej.

Podłoże bazalt biało-czarny.

Filtr JBL 701 włączony 24h/dobę.

Nawozy: Macro Aqua Art - co drugi dzień.

Mikro Aqua Art - raz w tygodniu - przy podmianie wody około 30%

Ogólnie powiem że mam mocno zarośnięte akwarium ( w sobotę robiłem podcinkę) ale zauważyłem na nie których liściach pojawiają się czarne nitki długości około 2-5 mm. Na szybie zielone kropki, które usuwam ręcznie przy podmianach wody.

Oto 2 fotki, które może Wam pomogą w wypowiedzeniu się gdzie tkwi problem. Wiem że przydałyby się testy, ale na razie brak funduszy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Bez testów na po4 i no3 to walka po ciemku. Te 50mg/l no3 to za dużo. Zbyt duże ilości no3 w stos. do fosforu powodują zielenice. Istnieje też pogląd, że to nadmiar mikro.

Krasnorosty to generalnie

-dużo po4, mało no3 (ale u Ciebie jest niby dużo!)

-brak podmian, stężone Doc,

- niewłaściwa filtracja biologiczna

Masz wczesne stadium glonów.

W sumie Wam powiem że to może od micro. Wcześniej miałem problem z dziurami w liściach, kupiłem macro i mikro. Dziury w miarę ustąpiły, ale pojawiły się w wiekszej ilości zielenice na szybie. Teraz ostatnio te czarne nitki. Jeśli o wymienione przyczyny krasnorostów: to stosunku po4 do no3 nie znamy, ale pozostałem jak podmiany robie je zawsze raz na tydzień, a filtr jbl 701 (mam od okolo listopada) więc chyba wkłady są jeszcze dobre. Nie wiem co robić mogę teraz :(

Przeczytaj o mojej walce z krasnorostami. Tam jest wiele odpowiedzi. Link w moim podpisie.

Poza tym wyczytałem, że podajesz macro aqua art. Wiesz jaki problem jest z takimi nawozami:

1) Masz potas, azot, fosfor w jednej butli,

2) Nie wiadomo ile czego jest, zatem także jak masz dawkować,

3) Nie można odstawić np fosforu, bo jest z potasem i azotem. Brak możliwości korygowania dawek.

4) SPORO KOSZTUJE

Poczytaj o solach. Za 20 zł masz nawóz na rok lub dłużej.

Poza tym DLACZEGO nie podajesz żelaza ? Głodzisz rośliny. Chyba, że masz go w wodzie kranowej.

Chcesz walczyć z krasnorostami ? Kup najpierw testy na no3 (tylko nie zooleka) i po4. To podstawa. Sole także będą potrzebne.

Roślin nie odratujesz, ale możesz sprawić, że wyrosną nowe liście.