xan29 Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Witam Wiele się już pisało o zielenicach (o ile potwierdzicie że to z nimi mam problem), ale nie wiem jak ich się pozbyć. Testów wody na PO4 NO3 (stary test 50mg/l) nie mam, ale mimo to proszę Was o jakąś podpowiedz. Zbiornik 112l profil. Oświetlenie 2X18 T8 włączone od 13 do 23 mniej więcej. Podłoże bazalt biało-czarny. Filtr JBL 701 włączony 24h/dobę. Nawozy: Macro Aqua Art - co drugi dzień. Mikro Aqua Art - raz w tygodniu - przy podmianie wody około 30% Ogólnie powiem że mam mocno zarośnięte akwarium ( w sobotę robiłem podcinkę) ale zauważyłem na nie których liściach pojawiają się czarne nitki długości około 2-5 mm. Na szybie zielone kropki, które usuwam ręcznie przy podmianach wody. Oto 2 fotki, które może Wam pomogą w wypowiedzeniu się gdzie tkwi problem. Wiem że przydałyby się testy, ale na razie brak funduszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blachu82 Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Masz krasnorosty. Współczuję. Też z nimi mam problem już 3 miesiąc. Jest tu dużo porad jak je zwalczyć. Poczytaj, może oś u Ciebie zadziała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bez testów na po4 i no3 to walka po ciemku. Te 50mg/l no3 to za dużo. Zbyt duże ilości no3 w stos. do fosforu powodują zielenice. Istnieje też pogląd, że to nadmiar mikro. Krasnorosty to generalnie -dużo po4, mało no3 (ale u Ciebie jest niby dużo!) -brak podmian, stężone Doc, - niewłaściwa filtracja biologiczna Masz wczesne stadium glonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xan29 Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 W sumie Wam powiem że to może od micro. Wcześniej miałem problem z dziurami w liściach, kupiłem macro i mikro. Dziury w miarę ustąpiły, ale pojawiły się w wiekszej ilości zielenice na szybie. Teraz ostatnio te czarne nitki. Jeśli o wymienione przyczyny krasnorostów: to stosunku po4 do no3 nie znamy, ale pozostałem jak podmiany robie je zawsze raz na tydzień, a filtr jbl 701 (mam od okolo listopada) więc chyba wkłady są jeszcze dobre. Nie wiem co robić mogę teraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Przeczytaj o mojej walce z krasnorostami. Tam jest wiele odpowiedzi. Link w moim podpisie. Poza tym wyczytałem, że podajesz macro aqua art. Wiesz jaki problem jest z takimi nawozami: 1) Masz potas, azot, fosfor w jednej butli, 2) Nie wiadomo ile czego jest, zatem także jak masz dawkować, 3) Nie można odstawić np fosforu, bo jest z potasem i azotem. Brak możliwości korygowania dawek. 4) SPORO KOSZTUJE Poczytaj o solach. Za 20 zł masz nawóz na rok lub dłużej. Poza tym DLACZEGO nie podajesz żelaza ? Głodzisz rośliny. Chyba, że masz go w wodzie kranowej. Chcesz walczyć z krasnorostami ? Kup najpierw testy na no3 (tylko nie zooleka) i po4. To podstawa. Sole także będą potrzebne. Roślin nie odratujesz, ale możesz sprawić, że wyrosną nowe liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts