gargantuiczny Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Witam, Posiadam akwa 54l z oświetleniem 1x15W i 2x8W Filtr kaskada FZN 1, Roślinność: anubis, kryptokoryna i ostatnio doszedł acorus species, do tego 2 korzenie. CO2 nie podaję. Woda ma już jakieś 5 miesięcy ale ostatnio podmieniłem 50% na kranówkę Parametry: -ph 7,8 -KH 17 -GH 26 Jak widać bardzo twarda. Stąd moje pytanie, w celu zmiękczenia wsadziłem kulki torfowe zawinięte w szmatkę bawełnianą pod gąbkę w jedną z przegród filtra. Czy to coś pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Daj torf włóknisty, albo normalny, jako wkład, to raczej nie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Może i pomoże ale tylko trochę, polecam ci poczytanie o armatce torfowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marczak Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Bzdura, tylko się narobisz. Ja bym nie próbował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Musisz zmiękczyć wodę. Najlepiej RO lub kwasy... Dopóki będziesz miał KH tak duże to nie da rady torfem mocno go zbić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Dokładnie. Możesz, jeśli nie stać Cię na FILTR RO, kupić wodę na litry w sklepie zoologicznym (ro) Lub demineralizowaną w markecie albo na stacji benzynowej. Taką jak do żelazek lub akumulatorów. Dolewać ją do podmianki w takich proporcjach, żeby uzyskać pożądane parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marczak Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Weź tylko po uwagę czy to jest gra warta świeczki Podstawowy filtr RO http://www.krainawody.pl/129-osmoza-akwarystyczna-ro3.html (w nie najtańszym sklepie!) kosztuje mniej niż 200zł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Kh zbijesz gotując wodę - wyjałowisz ją. Gh poprzez kationit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Bzdura, tylko się narobisz. Ja bym nie próbował. Nie wiedziałem, że przy armatce torfowej jest dużo roboty Jeśli nie chce inwestować w filtr to armatka jest najlepszym rozwiązaniem. Kupowanie wody demineralizowanej na dłuższą metę jest nieopłacalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 locdog, twardości armatką nie zbije znacząco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Bzdura, tylko się narobisz. Ja bym nie próbował. Nie wiedziałem, że przy armatce torfowej jest dużo roboty Jeśli nie chce inwestować w filtr to armatka jest najlepszym rozwiązaniem. Kupowanie wody demineralizowanej na dłuższą metę jest nieopłacalne. A armatka nie zbijała tylko KH ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Armatka zbija twardości i odczyn. Dulle, mam nadzieję, że piszesz to z własnego doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gargantuiczny Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Hmmm, jutro zrobię testy jeszcze raz i na coś będę musiał się zdecydować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marczak Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Bzdura, tylko się narobisz. Ja bym nie próbował. Nie wiedziałem, że przy armatce torfowej jest dużo roboty Jeśli nie chce inwestować w filtr to armatka jest najlepszym rozwiązaniem. Kupowanie wody demineralizowanej na dłuższą metę jest nieopłacalne. Tylko, że to jest "półśrodek" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Armatka zbija twardości i odczyn. Dulle, mam nadzieję, że piszesz to z własnego doświadczenia. Niestety tak. Zrobiłam armatkę w piwnicy, ok 2 m długości i jeśli chodzi o gh, to przy twardej wodzie spada niezadowalająco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 To chyba z Twojego kranu leje się kamień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Armatka zbija twardości i odczyn. Dulle, mam nadzieję, że piszesz to z własnego doświadczenia. Niestety tak. Zrobiłam armatkę w piwnicy, ok 2 m długości i jeśli chodzi o gh, to przy twardej wodzie spada niezadowalająco. Dziwne, ja mam prowizoryczną "armatkę" z 2l butelki i twardości mi spadają o jakieś 8-9 stopni. Słyszałam kiedyś że gH jest w stanie spaść o tyle o ile spadnie kH. Chociaż ja mam wodę o gH 12, więc średnio twardą, być może większe twardości są nie do ruszenia tą metodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Ja mam twardość 27 - 30 w kranie i zbija mi o 7 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 Ale przecież nikt tu nie pisze o BW, więc te 7 stopni to mimo wszystko jest znaczący spadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts