Jump to content

Obsada akwarium 81 litrów brzanki i ... ?

Szkodnik
 Share

Recommended Posts

Witam ! Planuje zakupienie akwarium 60x30x45 cm i jestem na etapie planowania obsady . Wymiarowo przedstawia się ono troche dziwnie jednak zależy mi na malej powierzchni dna . Od tygodnia wertuję książki z gatunkami ryb i nie mogę się zdecydować , zależy mi na grupie ryb ruchliwych w środkowej częsci - najchętniej z wyraźnym dymorfizmem płciowym (zależy mi na różnorodności kolorystycznej przy mniejszej ilości gatunków) . Oto moje pomysły :

wariant a :

- brzanki purpurowe 3+4 lub 4+4

- prętnik karłowaty 1+2

- sanitariat w postaci kilku barwniejszych ślimaków np ampulara żółta / krewetki (? - boje się że mogą zostać zjedzone )

wariant b :

- brzanki purpurowe 3+4 lub 4+4

- kirysek panda/ kirysek sterby 5/6 sztuk

wariant c:

- prętnik karłowaty 2+4

- żałobniczka 6/7

- krewetki/ślimaki

Najchętniej kupiłbym b.purpurowe gurami złote i kiryski ale takie akwarium za kilka miesięcy dopiero ... Najbardziej podoba mi się obsada w wersji z brzankami ze względu na ich zachowania wewnątrz gatunkowe i różnorodność kolorystyczną , ale domyślam się że wykreśli mi to z listy wolniejsze i spokojniejsze rybki .

Rozmiary akwarium są niestety nie do ruszenia , ale będe wdzięczny za wszelaki sugestie i pomysły . Dodam jeszcze tylko że zamierzam użyć filtra zewnętrznego .

Tak jakbyś podał jeszcze informacje takie jak parametry wody, rodzaj podłoża oraz oświetlenie było by można porozmawiać o obsadzie.

nie bardzo jestem w stanie podać Ci parametry wody skoro dopiero planuje zakup akwarium ... Ryby które wymieniłem mają zbliżone wymagania jeżeli chodzi o wodę więc dostosowanie jej nie będzie problemem - posiadam kilka zbiorników w których mogę na spokojnie ją przygotowywać i przechowywać .

Co do podłoża i oświetlenia to będzie ono podyktowane tym jakie ryby się tam znajdą .