Szkodnik Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Witam ! Planuje zakupienie akwarium 60x30x45 cm i jestem na etapie planowania obsady . Wymiarowo przedstawia się ono troche dziwnie jednak zależy mi na malej powierzchni dna . Od tygodnia wertuję książki z gatunkami ryb i nie mogę się zdecydować , zależy mi na grupie ryb ruchliwych w środkowej częsci - najchętniej z wyraźnym dymorfizmem płciowym (zależy mi na różnorodności kolorystycznej przy mniejszej ilości gatunków) . Oto moje pomysły : wariant a : - brzanki purpurowe 3+4 lub 4+4 - prętnik karłowaty 1+2 - sanitariat w postaci kilku barwniejszych ślimaków np ampulara żółta / krewetki (? - boje się że mogą zostać zjedzone ) wariant b : - brzanki purpurowe 3+4 lub 4+4 - kirysek panda/ kirysek sterby 5/6 sztuk wariant c: - prętnik karłowaty 2+4 - żałobniczka 6/7 - krewetki/ślimaki Najchętniej kupiłbym b.purpurowe gurami złote i kiryski ale takie akwarium za kilka miesięcy dopiero ... Najbardziej podoba mi się obsada w wersji z brzankami ze względu na ich zachowania wewnątrz gatunkowe i różnorodność kolorystyczną , ale domyślam się że wykreśli mi to z listy wolniejsze i spokojniejsze rybki . Rozmiary akwarium są niestety nie do ruszenia , ale będe wdzięczny za wszelaki sugestie i pomysły . Dodam jeszcze tylko że zamierzam użyć filtra zewnętrznego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Tak jakbyś podał jeszcze informacje takie jak parametry wody, rodzaj podłoża oraz oświetlenie było by można porozmawiać o obsadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szkodnik Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Tak jakbyś podał jeszcze informacje takie jak parametry wody, rodzaj podłoża oraz oświetlenie było by można porozmawiać o obsadzie. nie bardzo jestem w stanie podać Ci parametry wody skoro dopiero planuje zakup akwarium ... Ryby które wymieniłem mają zbliżone wymagania jeżeli chodzi o wodę więc dostosowanie jej nie będzie problemem - posiadam kilka zbiorników w których mogę na spokojnie ją przygotowywać i przechowywać . Co do podłoża i oświetlenia to będzie ono podyktowane tym jakie ryby się tam znajdą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Nie da się ot tak manipulować parametrami wody. To wymaga odpowiednich filtrów i środków. Kranówa też ma parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts