przemyslaw111187 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Witam Ostatnio badalem wode wszystko w normie oprocz ph Wczesniej mialem wczeniej mialem 7.2 a teraz jest okolo 8 Leczylem ryby na ospe i teraz wlozylem w kubel filtr weglowy zeby usunac ichtio oprocz tego w filtrze mam Zeoilt ceramike wloknine i gabke Zbiornik 150l obsada ok 30 ryb glownie zyworodnych gupiki platki molinezje oraz kiryski i glonojady Co moze byc przyczyna wzrostu ph? Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Nie masz muszli, wapieni lub innych podejrzanych skał czy dekoracji w akwarium? Ph można stosunkowo łatwo zbić przy pomocy liści dębowych/szyszek olchy na przykład, ale coś musiało być powodem takiego wzrostu, ja leczyłem ichtio i nie zauważyłem żadnych zmian w parametrach w akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Mam podobny problem. Przy podmiankach dolewam wodę o pH około 7 i cały czas pH wzrasta do 7.6. Wrzuciłem szyszki olchy żeby zmniejszyć stopniowo dodawanie chemii i dalej jak robie testy wychodzi około 7.6 Akwarium 240l filtr wewnętrzny juwel bioflow do tego kubełek tetry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Jakie masz podłoże w baniaku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Czytasz posty przed wysłaniem? jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Substrat JBL, zgodnie z tym co piszą na opakowaniu stabilizuje pH na poziomie obojętnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 7, 2013 Share Posted April 7, 2013 No, ale PH masz ok. 8, więc jest na poziomie obojętnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Kupiłem wkład do filtra - MHK Torf Włóknisty. Podpowiedzcie jak go umieścić w filtrze. I ewentualnie w którym, jeden mam wewnętrzny Juwel Bioflow a drugi kubełek Tetry. Taki torf wsypuje się pomiędzy np gąbki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Najlepiej w specjalnej siatce, jeśli nie masz możesz załatwić od płci pięknej jakąś pończochę Tylko lepiej nie zdejmować jej koleżance Najlepiej w filtr tetry, tzn zewnętrzny, najlepiej w osobną komorę filtra. Można go też umieścić w akwarium w jakimś niewidocznym miejscu, ale wtedy działanie jest wolniejsze, lecz dłuższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 O widzisz, na pończoche nie wpadłem, wrzuce jak piszesz w kubełek. Masz doświadczenie z 500 ml torfu o ile może spaść pH w 240 l akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Niestety nie, ja używałem innego torfu i w mniejszym akwarium. Na opakowaniu powinno być napisane orientacyjnie ile używać, ponieważ każdy torf działa inaczej i dodatkowo zależny to od twardości i ph wody przed "zabiegiem", więc musisz samemu doświadczalnie dodawać torfu, aż do oczekiwanego wyglądu i parametrów. Nie bój się próbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Na opakowaniu nic nie ma, więc pozostaje próbować. Ciekawy jestem jaki będzie efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 Efekt będzie taki, że zachorują ci żyworódki, one nie lubią garbników, będą pływać z nastroszonymi łuskami, skoro coś jest nie tak, to może testy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz76 Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 W dużym zbiorniku nie mam żyworódek. Więc kłopotu nie będzie. Aha, pH spadło do 7,2 czyli prawie tyle ile oczekuję. Ciekawe jak długo torf podziała. Zdania zaczynamy wielką literą. Regulamin. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts