Jump to content

Wzrost ph wody okolo 8 co zrobic

Recommended Posts

Witam

Ostatnio badalem wode wszystko w normie oprocz ph

Wczesniej mialem wczeniej mialem 7.2 a teraz jest okolo 8

Leczylem ryby na ospe i teraz wlozylem w kubel filtr weglowy zeby usunac ichtio oprocz tego w filtrze mam Zeoilt ceramike wloknine i gabke

Zbiornik 150l obsada ok 30 ryb glownie zyworodnych gupiki platki molinezje oraz kiryski i glonojady

Co moze byc przyczyna wzrostu ph?

Regulamin 6.1. Mapet

Nie masz muszli, wapieni lub innych podejrzanych skał czy dekoracji w akwarium? :?

Ph można stosunkowo łatwo zbić przy pomocy liści dębowych/szyszek olchy na przykład, ale coś musiało być powodem takiego wzrostu, ja leczyłem ichtio i nie zauważyłem żadnych zmian w parametrach w akwa. :shock:

Mam podobny problem. Przy podmiankach dolewam wodę o pH około 7 i cały czas pH wzrasta do 7.6. Wrzuciłem szyszki olchy żeby zmniejszyć stopniowo dodawanie chemii i dalej jak robie testy wychodzi około 7.6

Akwarium 240l filtr wewnętrzny juwel bioflow do tego kubełek tetry.

Najlepiej w specjalnej siatce, jeśli nie masz możesz załatwić od płci pięknej jakąś pończochę ;) Tylko lepiej nie zdejmować jej koleżance :lol:

Najlepiej w filtr tetry, tzn zewnętrzny, najlepiej w osobną komorę filtra.

Można go też umieścić w akwarium w jakimś niewidocznym miejscu, ale wtedy działanie jest wolniejsze, lecz dłuższe.

Niestety nie, ja używałem innego torfu i w mniejszym akwarium.

Na opakowaniu powinno być napisane orientacyjnie ile używać, ponieważ każdy torf działa inaczej i dodatkowo zależny to od twardości i ph wody przed "zabiegiem", więc musisz samemu doświadczalnie dodawać torfu, aż do oczekiwanego wyglądu i parametrów.

Nie bój się próbować ;)