Jump to content

[43L] Morskie - mała fotorelacja

Daniel
 Share

Recommended Posts

Akwarium: Optiwhite 35x35x35 cm 43L

Oświetlenie: AquaEl Decolight Duo Marine x2 - 2x aktyniczna + 2x biała

Cyrkulacja: Koralia nano ( będzie Tunze Turbelle Nanostream 6015 )

Filtracja: AquaClear 50 z chemipure, purigenem, phosguardem i watą :)

Ogrzewanie: na razie Atman 75W bo tylko taką miałem wolną, zamiast niej kupie Jagger'a 25W

Podłoże:Żywy piach Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 4,5kg

Skała: około 4,5 kg

Sól: Reef crystals ( akurat taką miałem otwartą)

Bakterie: Seachem Stability

Akwarium jest moim nowym morskim, moją 80tkę niestety muszę zlikwidować ze względu na panujący kryzys :( Jest to moje kolejne w karierze morskie, pierwszy raz zmniejszam :(

W akwarium docelowo mają być dwa moje kochane błazenki z większego zbiornika. Są już ze mną 3 lata i nie rozstanę się z nimi ;)

Na grzałkę nie zwracajcie uwagi, jest ona tymczasowo. Zamiast niej będzie Jagger którego jakoś lepiej zamontuję.

Cyrkulacja również będzie inna ( raczej bo koralia nieźle sobie radzi z filtrem który ustawiony jest na max).

Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam aparatu w tej chwili wiec zdjęcia będą z komórki.

zdjęcia robione przy jednej lampie, strasznie niebiesko to wygląda. W wolnej chwili domontuję jeszcze do tego oświetlenia Ledy na noc.

Dzień 0, 27.03.2013r

Zalanie i zasolenie akwarium. Woda oczywiście RO+ DI.

Dzień 1, 28.03.2013r

Przybyło 4,5 kg żywej skały. Skała ze sklepu, świeża. Ustawiłem cyrkulację na skałę, żeby przedmuchać syf, oczywiście przed włożeniem popłukałem w solance żeby najgorszy syf wyleciał. Pierwsza dawka bakterii bo dopiero dziś przyszły Pocztą.

Zdjęć nie ma bo jeszcze muszę pokombinować ze skałą :)

Dzień 3, 30.03.2013r

Wsypałem 4,5 kg żywego piachu, wcale nie jest go tak dużo, jeszcze z 0,5 kg bym dosypał ;)

Zdjęcia z dzisiaj.

Dołączona grafika

Ułożenie skały chyba takie zostanie, dotyka minimalnie szyby w jednym miejscu, konstrukcja mega stabilna, pasuje to jak puzzle :)

Ze skały nic nie wyłazi, zobaczymy co będzie dalej :)

Dzień 4, 31.03.2013r

Witajcie

Śniadanko się lekko przedłużyło, a po śniadanku zabrałem się za montaż oświetlenia nocnego. Do dwóch lamp Decolight dokleiłem paski niebieskich Ledów ( po 3 sztuki diod na pasku).

Skała lekko nabiera kolorów, oczywiście poszła kolejna dawka bakterii.

Porcja lepszych zdjęć, nie są rewelacyjne ale w końcu z aparatu, a nie z komórki :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak Wam się podoba ułożenie skały ? Moim zdaniem chyba tak już zostanie bo pięknie wszystko pasuję :)

@kuba_lukow - nie chce wiedzieć ile, oczywiście jak chcesz mogę Ci zrobić kosztorys ale mnie głowa zaboli :)

Większość rzeczy kupowałem przez internet wiec ceny z wysyłką

Akwarium: 150

Filtr: 100

Wkłady: ( miałem ale ceny jakbym musiał kupić) ok. 150 zł

Światło: 210 zł

Bakterie: 25 zł

Piach: 70 zł

Żywa skała: 180

Koralia nano - też miałem- nowa ok. 100 zł

Grzałka ponad 60 ( muszę ją jeszcze dokupić - obecna jest tymczasowa) :)

Nocne- wszystko miałem ale nowe pewnie koło 40 zł

Chyba wszystko. Cholera. Teraz to do mnie dotarło :(

Do tego jeszcze filtr RO, ewentualnie jakaś szafka, termometr i ustrojstwo do mierzenia zasolenia wody ( nazwy nie znam :roll: ). Akwarium bardzo fajne, z pewnością będę śledził jego rozwój. Też ostatnio myślę nad morszaczakiem 45L i parą Błazenków tylko cały czas się zastanawiam czy nie będzie jednak zbyt ciasno dla 2 rybek w tak niewielkim akwa.

Nie uwzględniłem tego w cenniku bo mam drugie morskie więc byłem na to przygotowany :)

Oczywiście trzeba liczyć filtr RO+DI jak ktoś nie ma. Do zasolenia wody mam hydrometr SERA :)

Za ciasno nie będzie, bez przesady. Oczywiście, są osoby które twierdzą, że kilkaset litrów to minimum ale przecież nie każdy ma na to warunki finansowe i mieszkaniowe. Widziałem osoby, które z wielkim powodzeniem trzymały parkę błazenków i np. babkę w 30 L, wszystkie ryby świetnie się czuły, błazenki składały ikrę. Trzeba zachować zdrowy rozsądek, nie popadajmy w paranoje. Na pewno w 45L ryby będą miały lepiej niż w sklepie gdzie jest ich kilkadziesiąt na małej powierzchni.

• 2 weeks later...

Dzień 19, 15.04.2013r

Doszło pierwsze życie - ekipa czyszcząca.

ślimaki Tectus fenestratus x2

kraby pustelniki :

Calcinus elegans

Ciliopagurus strigatus

i prawdopodobnie Calcinus tibicen

Ekipę wpuściłem ponieważ były bardzo stabilne i dobre parametry.

Dzień 21, 17.04.2013r

Wczoraj miała miejsce pierwsza podmiana - usunąłem glony brązowe których jest już mało i same znikają.

W dniu dzisiejszym doszły też pierwsze koralowce miękkie, które dostałem na start od znajomego akwarysty.

Xenia umbellata

Sinularia sp. 02

Jakość zdjęć jak zwykle nie powala, ale na razie wolę inwestować w zbiornik niż w lepsze akwarium ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na zdjęciach tylko krabik czerwony, reszta nie była zbyt fotogeniczna i schowała się w skale.

Jutro wybieram się do sklepu po ślimaki- nassariusy i może jednego turbo.