Daniel Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Akwarium: Optiwhite 35x35x35 cm 43L Oświetlenie: AquaEl Decolight Duo Marine x2 - 2x aktyniczna + 2x biała Cyrkulacja: Koralia nano ( będzie Tunze Turbelle Nanostream 6015 ) Filtracja: AquaClear 50 z chemipure, purigenem, phosguardem i watą Ogrzewanie: na razie Atman 75W bo tylko taką miałem wolną, zamiast niej kupie Jagger'a 25W Podłoże:Żywy piach Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 4,5kg Skała: około 4,5 kg Sól: Reef crystals ( akurat taką miałem otwartą) Bakterie: Seachem Stability Akwarium jest moim nowym morskim, moją 80tkę niestety muszę zlikwidować ze względu na panujący kryzys Jest to moje kolejne w karierze morskie, pierwszy raz zmniejszam W akwarium docelowo mają być dwa moje kochane błazenki z większego zbiornika. Są już ze mną 3 lata i nie rozstanę się z nimi Na grzałkę nie zwracajcie uwagi, jest ona tymczasowo. Zamiast niej będzie Jagger którego jakoś lepiej zamontuję. Cyrkulacja również będzie inna ( raczej bo koralia nieźle sobie radzi z filtrem który ustawiony jest na max). Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam aparatu w tej chwili wiec zdjęcia będą z komórki. zdjęcia robione przy jednej lampie, strasznie niebiesko to wygląda. W wolnej chwili domontuję jeszcze do tego oświetlenia Ledy na noc. Dzień 0, 27.03.2013r Zalanie i zasolenie akwarium. Woda oczywiście RO+ DI. Dzień 1, 28.03.2013r Przybyło 4,5 kg żywej skały. Skała ze sklepu, świeża. Ustawiłem cyrkulację na skałę, żeby przedmuchać syf, oczywiście przed włożeniem popłukałem w solance żeby najgorszy syf wyleciał. Pierwsza dawka bakterii bo dopiero dziś przyszły Pocztą. Zdjęć nie ma bo jeszcze muszę pokombinować ze skałą Dzień 3, 30.03.2013r Wsypałem 4,5 kg żywego piachu, wcale nie jest go tak dużo, jeszcze z 0,5 kg bym dosypał Zdjęcia z dzisiaj. Ułożenie skały chyba takie zostanie, dotyka minimalnie szyby w jednym miejscu, konstrukcja mega stabilna, pasuje to jak puzzle Ze skały nic nie wyłazi, zobaczymy co będzie dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Zapowiada się super! Czekam co bedzie dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Jest pięknie, będą jeszcze jakieś inne ryby czy tylko te błazenki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 raczej tylko parka błazenków, może ew. jakaś malutka babka na dno. Po Wielkanocnym śniadaniu wstawie lepsze zdjęcia Wesołych Świąt wszystkim życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 wzajemnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Podziwiam akwarystów, którzy prowadzą morskie akwaria. Bardzo ładna jest twoja rafa. Czekam na zdjęcie, a może i na filmik, bo tylko ruch ukazuje prawdziwe piękno "solniczek". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Bardzo piękny morszczak Gratulacje , podziwiam za to , że założyłeś akwarium morskie w takim małym zbiorniku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Nono czekamy na zdjęcia Coś długo to śniadanie trwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Ile Cię to wszystko wyniosło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Dzień 4, 31.03.2013r Witajcie Śniadanko się lekko przedłużyło, a po śniadanku zabrałem się za montaż oświetlenia nocnego. Do dwóch lamp Decolight dokleiłem paski niebieskich Ledów ( po 3 sztuki diod na pasku). Skała lekko nabiera kolorów, oczywiście poszła kolejna dawka bakterii. Porcja lepszych zdjęć, nie są rewelacyjne ale w końcu z aparatu, a nie z komórki Jak Wam się podoba ułożenie skały ? Moim zdaniem chyba tak już zostanie bo pięknie wszystko pasuję @kuba_lukow - nie chce wiedzieć ile, oczywiście jak chcesz mogę Ci zrobić kosztorys ale mnie głowa zaboli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Fajnie jest a kosztorys wrzuć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Większość rzeczy kupowałem przez internet wiec ceny z wysyłką Akwarium: 150 Filtr: 100 Wkłady: ( miałem ale ceny jakbym musiał kupić) ok. 150 zł Światło: 210 zł Bakterie: 25 zł Piach: 70 zł Żywa skała: 180 Koralia nano - też miałem- nowa ok. 100 zł Grzałka ponad 60 ( muszę ją jeszcze dokupić - obecna jest tymczasowa) Nocne- wszystko miałem ale nowe pewnie koło 40 zł Chyba wszystko. Cholera. Teraz to do mnie dotarło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 Dzień 9, 05.04.2013r Akwarium zaczyna pierwszy etap dojrzewania,skała zaczyna barwić się na brązowo. Testów na razie nie robię bo wyjdą na pewno tragiczne i szkoda odczynników Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Do tego jeszcze filtr RO, ewentualnie jakaś szafka, termometr i ustrojstwo do mierzenia zasolenia wody ( nazwy nie znam ). Akwarium bardzo fajne, z pewnością będę śledził jego rozwój. Też ostatnio myślę nad morszaczakiem 45L i parą Błazenków tylko cały czas się zastanawiam czy nie będzie jednak zbyt ciasno dla 2 rybek w tak niewielkim akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 Nie uwzględniłem tego w cenniku bo mam drugie morskie więc byłem na to przygotowany Oczywiście trzeba liczyć filtr RO+DI jak ktoś nie ma. Do zasolenia wody mam hydrometr SERA Za ciasno nie będzie, bez przesady. Oczywiście, są osoby które twierdzą, że kilkaset litrów to minimum ale przecież nie każdy ma na to warunki finansowe i mieszkaniowe. Widziałem osoby, które z wielkim powodzeniem trzymały parkę błazenków i np. babkę w 30 L, wszystkie ryby świetnie się czuły, błazenki składały ikrę. Trzeba zachować zdrowy rozsądek, nie popadajmy w paranoje. Na pewno w 45L ryby będą miały lepiej niż w sklepie gdzie jest ich kilkadziesiąt na małej powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Dzień 19, 15.04.2013r Doszło pierwsze życie - ekipa czyszcząca. ślimaki Tectus fenestratus x2 kraby pustelniki : Calcinus elegans Ciliopagurus strigatus i prawdopodobnie Calcinus tibicen Ekipę wpuściłem ponieważ były bardzo stabilne i dobre parametry. Dzień 21, 17.04.2013r Wczoraj miała miejsce pierwsza podmiana - usunąłem glony brązowe których jest już mało i same znikają. W dniu dzisiejszym doszły też pierwsze koralowce miękkie, które dostałem na start od znajomego akwarysty. Xenia umbellata Sinularia sp. 02 Jakość zdjęć jak zwykle nie powala, ale na razie wolę inwestować w zbiornik niż w lepsze akwarium Na zdjęciach tylko krabik czerwony, reszta nie była zbyt fotogeniczna i schowała się w skale. Jutro wybieram się do sklepu po ślimaki- nassariusy i może jednego turbo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Nie wiem jaki jest sens wypisywania tego co kupiłeś, jeśli w morszczakach i tak 90% obsady jest przytargane przez przypadek ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Jadąc po ekipę czyszczącą dokładnie wiedziałem co kupie, niestety nie było ślimaków, dlatego jade po nie jutro. Nie ma w tym przypadku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Jeszcze ;p! Wężowidła i inne wieloszczety i tak tu trafią przez przypadek ;p Mała kostka może się okazać za mała dla dwóch pustelników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts