ziele878 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Witam ! Mam dylemat, ponieważ moje nie całe 100 litrowe akwarium stoi sobie już dobre 2 lata jak się nie mylę i szkoda mi robić je resetować. Wszystkie rośliny musiał bym po wykładać, a bardzo ładnie się już rozrosły, a po za tym jestem na etapie robienia sobie trawniczka z Języczników Australijskich, tak więc ogólnie szkoda mi to wszystko wywracać do góry nogami. Jakie macie zdanie na ten temat chciałbym wiedzieć Pozdro Zapodaje 2 różne foty dla jasności, to są nieco starsze zdjęcia. Trochę tu Photoshopa jest tak, że tego: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 To coś na środku to ceramika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziele878 Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Wyrzuć to i daj jakiś fajny korzonek. Napowietrzanie wyłącz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Tez bym własnie wyrzucił Ceramike, i zastąpił korzonkiem I ja bym nie "resetował" go bo naprawdę ładnie wygląda, no chyba ze masz ku temu jakies powody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Jak już miałbyś resetować to tylko po to aby zmienić podłoże na jednolity kolor , tak jak poprzednicy wywal ceramikę daj korzonek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Zgadzam się z kolegą wyżej. Mi również nie podchodzi to podłoże. Zmieniłbym jeszcze twoje tło na czarny brystol oraz wyrzucił kokosy. Nie lubię ich w akwariach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Eee tam tło jest dobre a kokosy fakt nie pasują w akwariach ( chyba że są obrośnięte ) , ale tutaj dość ładnie się prezentują Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Zmień żwirek, schowaj termometr, wsadź korzeń obsadzony mchem i będzie pięknie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goosia Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Zrób małe przemeblowanko jak radzą koledzy, może zmień filtr na zewnętrzny i pielęgnuj trawniczek, który zakryje żwir. Nie rób restartu bez konkretnego powodu, zaoszczędzisz sobie masę nerwów i stresów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted March 31, 2013 Share Posted March 31, 2013 Co racja to racja , ja mu tylko powiedziałem jakby miał robić restart to tylko po to , aby zmienić podłoże ( to tylko propozycja ) :) kokos obwiąż jakimś mchem , będzie dużo lepiej wtedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziele878 Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Sorry, że długo nie odpisywałem. Dzięki za rady, korzenia to bym chętnie dał . Kokosy zostawię bo mi się podobają, a tło kiedyś miałem ciemno niebieskie, ale dostałem na urodziny to i jest nawet ok. Jak mówicie, że reset nie to szkoda zachodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Jakiej grubości masz podłoże w sensie granulacji bo możesz podmienić bez restartu i robienia syfu w akwarium 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziele878 Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 No różne są kamyczki tak od 2 mm do 1 cm. Średnio około 5mm. Mam tam Piskorki, które lubią drobne podłoże i dobrze się czują nawet czasem się pod to wkopują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Jak w swoim akwarium wymieniałem podłoże to rurka 16 mm do układania kabli elektrycznych wciśnięta w wąż giętki 16/22 i za pomocą tego ustrojstwa spuszczałem wodę do wiaderka wciągając jednocześnie podłoże. Zero jakiegokolwiek syfu i wszystko wyzbierane 2 wiaderka spuszczonej wody wystarczą na pozbycie się około 10-25kg podłoża 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziele878 Posted April 4, 2013 Author Share Posted April 4, 2013 Pomysł fajny, ale i tak zrezygnuję z resetu. Po za tym ja pod żwirkiem mam jeszcze nawóz. Dzięki za pomoc pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts