Pysio Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Witajcie, mam kilka pytań, otóż posiada ktoś pokrywę do akwarium z Płyty wiórowej? Jeśli tak to jak ona sie sprawuje, czy sie nie odkształca, czy nie przesiąka wilgocią? Mam zamiar robić pokrywę na akwarium 54L, własnie z Płyty wiórowej, i czy dało by coś gdybym cała od środka okleił szkłem? Czy to zapobiegło by przedostawaniu się wilgoci do Płyty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Nie lepiej wykonać z paneli pvc? viewtopic.php?f=5&t=18759 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Niby tak, tyle ze to nie musi być ładne, a płyty wiórowe akurat w domu posiadam, wiec pokrywa nic by mnie nie kosztował. To akwarium do którego chce ją zrobić, jest tylko dla narybku, zeby sobie tam rósł Wiec mysle ze płyty to dobre rozwiazanie, tylko czy by własnie nie puchły od wilgoci.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Załatwiłem sobie wlasnie ładny kawałek spienionego PCV, tylko ono jets torche nie stabilne, lekko sie wygina, ale zobacze co z tego wyjdzie, teraz pytanie, czym i jak to ładnie równo pociąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Zrób z tej płyty belkę oświetleniową, wtedy nie będzie nasiąkać.Mam tak w jednym baniaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Belka oświetleniowa z PCV, a reszta pływa wiórowa? dobrze zrozumiałem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Płyta wiórowa będzie puchła na 100%, chyba że ją "okleisz" widziałem ostatnio taki preparat jest to guma w sprayu. Kumpel stosował to na felgi samochodowe. Po zaschnięciu tworzy się gumowa warstwa nie do zdarcia i na 100% nie przepuszczająca wilgoci. Ja Spróbował bym z tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 No tak, ale ta guma kosztuje tyle co połowa nowej oryginalnej pokrywy A gdybym tą płytę od wewnątrz okleił Płyta PCV i uszczelnił sylikonem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Belka oświetleniowa z PCV, a reszta pływa wiórowa? dobrze zrozumiałem? Nie,odniosłem się jeszcze do samej wiórówki. Ja mam belkę z samej takiej płyty. Ale jak masz PCV to rób pokrywę,jak jest cienkie to możesz dać podwójną warstwę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Wiec spróbuje z PCV zrobić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie Czym można ładnie równiutko takie Spienione PCV pociąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Tak,bardzo dobrze się ten materiał obrabia. Możesz użyć wyrzynarki z drobnym ostrzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 No dobrze, zobaczymy co mi z tego wyjdzie Jak zrobię to sie pochwale co udało mi sie stworzyć Jak na razie to dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts