karwos00 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Witam. Za kilka dni startuję baniak - 112l (Azja).Mam wodę o ph 7,4-7,8; średnio twarda (KH-do14, GH do 28) - pewnie będę mieszał z RO. Pod piach dam JBL Aquabasis plus = 5l. Jestem początkujący i nie chciałbym od razu robić sobie odczynników do nawożenia samemu (z czasem na pewno z racji zawodu bede mógł to robić bez problemu - jednak co innego zrobić a co innego używać). Chciałbym prosić o poradę - co i kiedy zacząć używać - czy już od 1 dnia zacząć nawożenie. Czy zacząć od uniwersalnych mikro makro (jakich), easy carbo czy od razu bimbrownia, ferropol czy jeszcze coś innego?? Będę wdzięczny za wskazówki Akwarium standardowe 80x35x40 oświetlenie 2x18W T8 6500K. (na pewno dodam jeszcze z 20W T5 - ewentualnie najpierw jakieś wstępne oświetlenie z boku (czy dojść tylko do 0.5W/l czy przy bimbrowni jeszcze więcej?) Rośliny planuje (o ile dostanę): mech jawajski, taiwan moos, microsorum mini, blyxa japonica, i jeszcze z 4-5 innych azjatyckich (na początek nie za dużo żeby samo się mogło rozrosnąć) Obsada planowana : Danio pręgowane, piskorek kuhli, rozbora klinowa , krewetki amano (wszystko w ilościach od 6-10 lub więcej - ale o to zapytam Was w innym temacie żeby nie przerybić jak mi to zacznie rosnąć - zakładając optymistycznie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 1.Najpierw skompletuj akwarium - oświetlenie docelowe takie jak ma być - odkładany jest dobry ser 2.Oświetlenie ok 0,5W/L będzie wystarczające 3.Bimbrownia jest najgorszym z możliwych źródeł CO2 - roczny koszt wykonania zacierów = koszt zakupu normalnej instalacji CO2 + dozowanie z bimbrowni jest niestabilne. 4.Nawożenie będzie uzależnione od tego czy w wodzie będzie wystarczająca ilość składników makro i mikro - tu testy - podstawa to NO3 i PO4. 5.Nie ma czegoś takiego jak nawóz uniwersalny - nawet jeśli pod taką nazwą występuje to jest to tak samo jak z innymi "uniwersalnymi" rozwiązaniami - jak są do wszystkiego to są do niczego - akwarium nie akceptuje półśrodków nawożenie musi być kompletne - jak to robić ? zachęcam do przeczytania artykułu o nawożeniu z mojego podpisu. 6.Mała ilość roślin na start - podstawowy błąd - będzie bardzo trudno ustabilizować zbiornik - im więcej roślin tym lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Czy trzeba dołożyć oświetlenie - ok 20W CO2 - czy wystarczy Easy Carbo lub coś podobnego? Testy postaram się zakupić - nawet dzisiaj - czy testy JBL będą odpowiednie ? Rośliny - w takim razie będzie więcej - już w zasadzie zamówiłem - jak wszystkiego nie dostanę czy można wsadzić na start inne niż docelowe (np nie pasujące do biotopu ) by po dojrzeniu je wymienić - tu na pewno będzie problem z podłożem a wkładanie w koszykach to nie jest raczej dobry sposób? Dzięki za informacje i zabieram się do lektury. Dla podsumowania : Akwarium już jest 112 + pokrywa 2 x 18W 6500 T8 Filtr HW - 302 (wkład to - wata - ceramika i pewnie keramzyt lub gąbka) Jako że chce mieć piskorki które czasami sobie lubią pogrzebać w ziemi będzie to bardzo drobny piasek - chcialem dać JBL Aquabasis pod nie ale w sklepie troche mi odradzono z tego względu że może się to z piaskiem wymieszać, a sam piach może stać się bardzo trardy i na tym może roślinka za bardzo nie rosnąć. zaproponowano żebym dopasował drobny żwirek (1mm) i zmieszał z piaskiem tak by kolorystycznie była taki sam - do tego nawożenie do wody + kulki w miejscach zasadzenia (jednak nie wciskali niczego z oferty bo najlepiej mieć ze sobą próbkę piachu do dopasowania żeby nie było pstrokato. Aquabasis plus stosują głównie w krewetkarium i nie bardzo mogli się wypowiedzieć co do praktycznej strony zastosowania pod tak drobny piach. Podpowiecie jak skomponować podłoże ?? czy dawać sam piach , a może po zmieszaniu ze żwirkiem lub jeszcze inaczej - po zalaniu zmiana podłoża do start od początku a tego chciałbym uniknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts