tomek1999 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Witam. Mam akwarium 160 l w nim pływa - rozbora klinowa 10 szt - neonki innesa 5 szt - neonki czerwone 5 szt - czerwonogłówka 8 szt - zbrojnik niebieski 2 szt jakie rybki mogę dodać do ww. obsady by ze sobą współgrały i nie atakowały, szukam czegoś wielkości ww. rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Już mi się nawet nie chce pisać o bezsensowności tylu "o mało co ławic". Parametry wody, oświetlenie, podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1999 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Parametrów wody nie znam i nie sprawdzam. Podłoże: Oświetlenie 2x30 w Aqua glo Roślinki : - 2 szt spatyphylum willisi - 1 szt echinodorus color - 1 szt LUDWIGIA REPENS - 2 szt WYWŁÓCZNIK ZIELONY + mech taiwan Grzałka chodzi 24h ustawiona 23 stop Filtr chodzi 24 h Eheim Pick Up 2012 + pompka napowietrzająca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 To sprawdź je chociaż w wodociągach. Nie obchodzi mnie wygląd podłoża, tylko materiał, granulacja i czy ma ostre brzegi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1999 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Co masz na myśli pisząc..... "o mało co ławic". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Znaczy, że 5 neonów to nie ławica. Ryby ławicowe trzyma się wg zasady "im więcej, tym lepiej". Ale więcej sztuk jednego gatunku, a nie gatunków po kilka sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1999 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 granulacja od 1 - 3 cm , brzegi gładkie jeśli chodzi o parametry wody to firma która doprowadza wodę nie ma strony by sprawdzić, ale po wlaniu wody dolany został uzdatniacz tetra aqua safe, chybki które ww. mam już 36 dni w akwarium Edit: to napewno dokupie jeszcze : - neonki innesa 5 szt - neonki czerwone 5 szt i co jeszcze ..?? nemo130: Edytuj posty, pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Na pewno musisz przedzwonić po świętach i dowiedzieć się o pH, GH i KH. Wtedy pogadamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Na Twoim miejscu wybrałabym jedną ławicę w większej ilości np 15-20 sztuk. Resztę ławicowych oddaj i dokup np. parkę jakiś pielęgniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1999 Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 kupiłem dzisiaj tester tetra: NO3(mg/l) - 10 NO2(mg/l) - 0 GH - 16d KH - 6d ph - 8.0 CI2(mg/l) - 0 nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 No i już masz jasność. To nie jest woda na Twoje ryby. Będą żyć, ale nie będą to luksusowe warunki. Co byś powiedział na danio do wielkopłetwów? Albo Ameryka Środkowa/Afryka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1999 Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 To nie jest woda na Twoje ryby. Będą żyć, ale nie będą to luksusowe warunki. A jakie parametry będą najlepsze i jak je zmienić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Najskuteczniej żywicą jonowymienną lub filtrem RO. Możesz też kupować demineralkę. Musisz zbić GH do około 8 i pH poniżej 6,5. Wtedy będzie dość miejsca na jedną ławicę i coś trochę większego, z tym że dla pielęgniczek i kirysków potrzebujesz piachu. W takim akwa mógłbyś mieć: 25 neonów czerwonych 1+1 zbrojnik niebieski +harem pielęgniczek +8-12 kirysków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts