Divester Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 W najbliższym czasie planuję po raz kolejny założyć 45-litrowe akwarium. Mam problem co do obsady. Myślałem nad: 1. razbora klinowa - 10 2. prętnik karłowaty 1+2 3. gupik 1+4 Druga opcja to: 1. neon innesa - 10 2. tetra czarna - 6 3. gupik 1+3 Trzecia opcja: 1. tetra czarna - 6 2. gupik 3+9 Która będzie najlepsza, jakie ew. zmiany w nich zrobić. Proszę o porady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 pH, GH, KH, oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Akwarium jeszcze nie zostało założone, więc nie podam parametrów. Oświetlenie to jedna 15W świetlówka. Jeśli to coś pomoże, to mieszkam na Dolnym Śląsku Prosiłbym Cię pomoc, mimo braku tych parametrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 parametry wody w kranie mozesz znalezc na stronie dostawcy wody : miejskie przedsiebiorstwo wodociagowe lub pokrewne Pisownia! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 A więc: PH - 7,6 KH - 6,6 GH - 8 Proszę więc teraz o doradzenie, który wybór dotyczacy obsady będzie najodpowiedniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Jakbyś załatwił razbory mniejsze niż klinowe (np. Boraras maculatus), to mógłbyś trzymać parkę prętnika i 10-12 razborek. Jakby samiec był agresywny, to można pomyśleć o drugiej samicy, ale będzie wtedy ciasno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted March 30, 2013 Author Share Posted March 30, 2013 Po dłuższym zastanowieniu chciałbym umieścić w akwarium: -10 razbor klinowych -1+2 prętnik karłowaty -6 otosków/kirysów panda, jakie gatunki oprócz pandy nadają się do mojego litrażu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted March 31, 2013 Author Share Posted March 31, 2013 Przepraszam za podwójny post. Po dokładnym pomiarze okazało się, że akwarium ma pojemność 49, a nie 45 litrów. Stąd też moje pytanie - czy ta obsada będzie odpowiednia: -10 razbor klinowych (więcej? mniej?) -1+2 prętnik karłowaty lub 1+3 gupik (może być jeden i drugi gatunek?) -6 otosków/kirysów panda, jakie gatunki oprócz pandy nadają się do mojego litrażu? (jaka opcja byłaby najlepsza? Otoski? Kirysy? Jakie gatunki kirysów?) Liczę na odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Piach na dnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 Nie, drobny żwirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Skombinuj jakieś Boraras zamiast klasycznych razbor. Zakwaś konkretniej jakoś wodę i daj prętniki. Pomyśl o prętniku trójbarwnym ;]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divester Posted April 1, 2013 Author Share Posted April 1, 2013 A co na dno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Ślimaki i krewety. Za małe na sensowne rybki denne na żwir. Wszystkie do tego litrażu to przesiewacze piachu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts