Guest Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Witam, Mam akwarium 72L 1x18W + 2x50cm LED biały-zimny, a w nim 5x otosek, 2 samice prętnika i 10x neon niebieski. Chce zostawić 5xotosek, a resztę obsady oddać (może ktoś chce?). Chciałbym mieć: 5x otosek, 5x kirysek i jakieś pielęgnice. Wymieniam żwir na piasek, rośliny zostają (nurzaniec i kilka anubiasów). Moje dylematy: 1) Jaki dać substrat pod podłoże? Może być link z allegro. 2) Jakie pielęgnice (czy mogą być Saijica?) i ile? pozdr, Kuba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lost Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Po pierwsze PH? GH? Po drugie to za małe akwarium na pielęgnice, ew. mogłyby być pielęgniczki, wszystko zależy od twardości wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 1) Żaden zostaw sam piach jako podłoże. 2) Lost mnie uprzedził Dokładnie jakie pielęgniczki zależy od parametrów wody,a ilościowo to parka lub harem 1+2/3. (zależy od gatunku) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Ja jeszcze się wtrącę do reszty obsady. Kirysków i otosków nie należy łączyć,ponieważ zajmują te same partie zbiornika więc kiryski będą przeszkadzać otoskom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Otosy większość czasu spędzają na roślinach, korzeniach, szybach... Nie będą kolidować z kiryskami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 *pH - 6,4 *KH - 7 *GH - 8 Ogólnie w kranie jest twardzizna ale zmiękczam ją destylowaną. Oczywiście chodziło o pielęgniczki. Chciałbym jakieś większe, może kakadu? Miałem kiedyś otoski razem z kiryskami i nie widziałem żadnych problemów. Otoski 99% czasu spędzają na nurzańcu, więc chyba nie będą się bić. Czy żwir o granulacji 1-2mm czy 0,6-1mm ? Na pewno dam substrat pod żwir, bo widzę efekt w akwa które nadal prosperuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lost Posted March 30, 2013 Share Posted March 30, 2013 Sam piach jako podłoże, ze względu na Kakadu. Nie przesadzałbym z mieszkańcami dna. Otoski 6x Kakadu 1+3 dalej..? Ławica, ale to 72 l Może Neony Innesa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts