szymek150 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 W najbliższym czasie czeka mnie restart z powodu glonów. Mam kilka pytań co do pozbycia się ich sposobami mechanicznymi. Chodzi mi o to czy można wyparzyć korzeń i Saggitaria Subtulata ( błędy w nazwie wiem ) Chcę po prostu włożyć korzeń do miednicy i przemyć gorącą wodą.To samo z Saggitaria. Czy to pomoże w pozbyciu się glonów ? Może zrobić to jakimś roztworem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Gdy zanurzysz rośliny w gorącej wodzie to będą ugotowane. Korzeń możesz wyparzyć. Rośliny można wymoczyć np w kwasku cytrynowym. Znasz przyczynę powstawania glonów w Twoim akwarium? Jeżeli nie to najprawdopodobniej po restarcie będziesz miał tak samo. Może lepiej spróbuj ustabilizować zbiornik i wtedy obejdzie się bez restartu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymek150 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Niemożliwe.Zapaprało wszystko od roślin do kamieni. Kwasek cytrynowy czyli co ? Roztwór cytryny z wodą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Kwasek cytrynowy to proszek dostaniesz go w każdym sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Może być i cytryna-roztwór z wodą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Wyparzenie nie wyniszczy glonów. Przetrwalniki zostaną. Proponuję skupić się na przyczynach powstawania glonów, a nie skutkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts