MixEEr Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Witam, planuje moje 240litrowy zbiornik zrobić BW, sęk w tym że w miejscu gdzie chce go ustawić jest dość jasno od światła dziennego . . . -czy to dobry pomysł robić tam BW ? czy dzięki tym zabiegom otrzymam efekt BW ? : -dużo korzeni (mangrowiec) -na dnie liście dębu i szyszki olchy -w kubełku torf- tylko jaki ? - jaki polecacie ? -chciałbym aby w akwarium, koszenie były porośnięte microsorcium i mchem, a na tafli wody pływały rośliny (pistie, moczarki itd) co myślicie ? Pozdrawiam Mikołaj Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Promienie słońca nie powinny padać na akwarium, bo może pojawić się duży problem z glonami. Mech nie bardzo kojarzy mi się z bw. Torf polecam zwykły, z ogrodniczego bez dodatków. Spakowany w pończochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 A parametry wody znasz? Co byś tam trzymał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Do BW nie dawaj mikrozorium, ani mchu, tam pasują raczej pistie, może żabienice, chociaż ja proponowałbym same pistię. Przydałyby się parametry. Albo zrób armatkę torfową, torf wystarczy z ogrodniczego bez nawozów, możesz go zastosować też jako wkład do filtra. Lub kup RO, ale bardziej polecam ci armatkę, od razu z garbnikami, o bardzo niskim odczynie PH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 witam, dziekuje za zainteresowanie tematem a więc tak: - parametrów nie mierzyłem w kranówie, tylko ph, które wynosi 7. więc będę musiał wodę zakwaszać, ale czy wystarczy sam torf w filtrze kubełkowym jako jeden z wkładów ? + szyszki i liście na dnie. . . -co do roślin to myślałem nad: limobium/pistią/moczarka - na tafle wody na dno anubiasy na środek akwa... a na korzenie co dać ? - czy może nic nie dawać ? co na boki akwarium ? - może moczarkę do podłoża przyczepić ? albo nużeńca ? -generalnie kompozycja podoba mi sie taka (ułożenie korzeni): http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... A&dur=1346 http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... A&dur=1346 tylko na dnie liście dębu/szyszki olchy, i anubaiasy ? -co do ryb - sam nie wiem, chciałbym dać proste ryby z tego biotopu -może zbrojnik 1xniebieski, 10xkosiarka, 10xkirysek, 40xneon, 10xskalar ? choć nie wiem czy skalary to dobry pomysł ? -aha, i co z oświetleniem ? czy 2x30w t8 nie będzie za dużo ? i jaką barwę światła ? buły zimny/ciepły ? - nie mam pojęcia jakie oświetlenie wybrać . . . pozdrawiam Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Stanowczo za dużo ryb planujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Do BW na pewno nie kosiarki. Daj jakieś apistogrammy, do tego skalary, ale o ubarwieniu dzikim, nie jakieś marmurkowe. Jak już masz kirysy, to po co ci zbrojniki niebieskie? Spokojnie kirysów możesz dać 20 proponuję z tych mniejszych. Jeżeli ławice do skalara to nie neon, proponuję coś większego typu zwinnik czerwonousty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 oki, a co do wody, zakładając, że mam kijową wodę - twardą . . . czy zastosowanie tych elementów które wymieniłem (liście,szyszki,korzenie,torf) jest wystarczające ? - chciałbym nie przygotowywać specjalnie wody do podmian ! tylko lać z kranu prostu . . . jest to wogóle możliwe ? czy jak decyduje sie na BW, za każdą podmianą muszę przygotować odpowiednio wode? Ostatnia szansa... Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Twardości tym nie zbijesz. Musisz mieszać kranówkę z ro albo demineralką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Witam, pisze tutaj bo mam kolejne pytanie - jakich liści muszę użyć (do dekoracji na dno zbiornika) - czy muszą to być tylko liście dębu, czy mogą jakieś inne, zebrane w lesie ? (oczywiście wygotowane) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domino Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 Mogą być też liście buku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts