Jump to content

Nawóz mikroelementowy + Carbo.

S'Sayan
 Share

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zaczerpnąć Waszych opinii o nawozach mikroelementowych dla roślin.

IntermagPlus przestał mi odpowiadać jako nawóz z mikroelementami z tego względu, że mam dziwne wrażenie gdy zacznę go lać od razu mam masę zielenic kolonijnych ale to już swoją drogą.

Chciałbym kupić w miarę wydajny, dobry i w niewygórowanej cenie nawóz mikroelementowy.

Macie jakiś godny polecenia? Myślałem o: AQUA ART PLANTA GAINER MICRO, EASY LIFE PROFITO ewentualnie AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MIKROELEMENTY.

Któryś z powyższych był by dobry, głównie rozważam nawóz od Aqua Artu albo Easy life. Któryś "lepszy"?

Druga sprawa to carbo. Stosowałem z Aqua Artu - było ok. Od Easy life lepszy, bardziej wydajny? Widział ktoś jakieś konkretne różnice oprócz ceny pomiędzy tymi dwoma? Jakiś inny np. od Aquabotanique?

Z góry dzięki za opinie i doradzenie ;)

Testowałem Ferke. Bardzo dobry nawóz i przy Twoim litrażu nie wyczyści Ci kieszeni. Moje następne akwarium będzie mniejsze niż obecne i wiem, że wybór padnie właśnie na ten nawóz. Planta Activ miałem kiedyś ale było to dawno temu i ciężko mi się wypowiedzieć na jego temat, bo moje umiejętności były dużo niższe. Intermag się nie nadaje do akwarium i to jest fakt. Mikro nie zużywa się tyle co makro więc można wyłożyć trochę więcej kaski na coś dobrego. Co do carbo to w większości używałem tylko Easy Life. Teraz nie leję węgla w płynie i większej różnicy nie widzę.

Ferka, może i dobra ale za 500ml dać prawie 75zł to trochę dużo się wydaje ale z drugiej strony powinna starczyć na 200 dni średnio więc wszystko zależy jak będzie z finansami bo cały czas są inne akwarystyczne wydatki ;)

Myślałem nad tymi AQUA ART PLANTA GAINER MICRO, EASY LIFE PROFITO ewentualnie AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MIKROELEMENTY bo mam do nich dostęp na miejscu, a nie będę zamawiał nic specjalnego na dniach więc niepotrzebnie za wysyłkę płacić. Stosował ktoś te?

"Moje doświadczenia jeśli chodzi o stosowanie mikro plus intermagu: - stosowałem ten nawóz przeszło dwa lata z różnym skutkiem - najczęściej pojawiające się problemy to zielenice punktowe i pył na szybach. Po wielu eksperymentach związanymi z dawkowaniem doszedłem do przekonania że mikro intermagu to dobry nawóz do zastosowania w akwarium ale jako baza do zrobienia nawozu mikro-elementowego. Licząc przy pomocy kalkulatora zulixa można zauważyć że rozcieńczając koncentrat i podając go tak aby żelazo mieściło się w granicach 0,4 -0,5mg/l znacznie przekraczamy zazwyczaj stosowane ilości pozostałych pierwiastków śladowych , w tym jak mi się wydaje najistotniejszy mangan który przekraczamy wielokrotnie. W związku z tym zrobiłem taką modyfikację - obliczam potrzebną ilość mikro plus pod mangan (zawarty w koncentracie) żelazo wtedy wychodzi nam za nisko ale możemy go z powodzeniem uzupełnić chelatem do wartości 0,4 -0,5mg/l. Używam tak skomponowanego mikro już ok pół roku i jak do tej pory nie wystąpiły żadne problemy związane z zielenicami punktowymi czy pyleniem na ścianach akwarium."

nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

Wniosek na koniec tego etapu - wysypy zielonego pyłu pojawiły się gdy jednocześnie wystąpiło kilka powodów -

1 - najważniejszy który osłabia rośliny - zachwiane proporcje w nawożeniu NO3 i PO4

2- ilość i jakość światła w akwarium które ma bezpośredni związek z ilością dawkowanych nawozów mikro - im gorsze światło tym prawdopodobieństwo wysypu pyłu rośnie nawet w ustabilizowanych zbiornikach przy takim samym nawożeniu mikro - po prostu spada zapotrzebowanie na żelazo .

3. Zachwianie równowagi między ilością fosforu a poziomem żelaza - przy wysokim żelazie i brakach fosforu pojawia się pylenie.

Po dość długim czasie od napisania artykułu i stosowania nawożenia za pomocą soli i mikro intermagu wykonałem kolejny eksperyment polegający na modyfikacji nawozu mikro.

Mikro plus intermagu stosowałem przeszło dwa lata z różnym skutkiem - najczęściej pojawiające się problemy to zielenice punktowe i pył na szybach pomimo utrzymywania prawidłowych poziomów fosforu . Po wielu eksperymentach związanymi z dawkowaniem doszedłem do przekonania że mikro intermagu to dobry nawóz do zastosowania w akwarium ale jako baza do zrobienia nawozu mikro-elementowego. Licząc przy pomocy kalkulatora zulixa można zauważyć że rozcieńczając koncentrat i podając go tak aby żelazo mieściło się w granicach 0,4 -0,5mg/l znacznie przekraczamy zazwyczaj stosowane ilości pozostałych pierwiastków śladowych , w tym jak mi się wydaje najistotniejszy mangan który przekraczamy wielokrotnie. I tu chyba był tzw. pies pogrzebany . Od przeszło pól roku stosuję zmodyfikowane nawożenie mikro i problem pylenia praktycznie nie występuje - tzn pojawia się ale w ciagu dwóch tygodni jest tyle pyłu ile bywało po dwóch godzinach w najtrudniejszym okresie.

Proszę o wasze uwagi , komentarze, doświadczenia w tym zakresie ,może wspólnymi siłami dojdziemy w pobliże prawdy :)

Eksperyment trwa nadal - proszę o podchodzenie z rezerwą do wniosków :)

http://forum.superakwarium.pl/zielenice-punktowe-i-pyl-na-szybach-moje-eksperymenty-t45575.html

A testy zrobiłeś ? może to nie za sprawą intermagu pojawiają się zielenice. Po co płacić za jakieś drogie nawozy jeśli można ta sprawę rozwiązać w inny sposób