Jump to content

Ile Galaxy?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Trochę żeby spełnić swoje dawne hobby (kiedyś, lata temu 100l z pielęgnicami) namówiłem rodzinkę na małe akwarium - 30l (40x25x30cm).

Wodę mam (kranówę):

ph 8,1

twardość ogólna 10.3 °dH

Wiadomo, parametry można modyfikować jak coś.

Teraz do sedna.

Mieszkam w Jaśle na Podkarpaciu i w sumie daleko stąd do jakiejś cywilizacji ;)

W sklepie powiedzieli, że mogą zamówić dla mnie galaxy ale minimum 10 szt. Wiem, że to za dużo i tu pytanie: Czy ujdzie taka ilość czy nawet się w taki 'interes' nie pchać?

Jest dość ciasno. Więc ciężko powiedzieć jak to się rozegra. Danio margaitatus nie jest rybką ławicową, a samce obierają terytoria. Jak dla mnie to masz trochę za małą powierzchnię dna na sensowną ilość tych ryb. Ja bym poszedł w gupiki.

Sverting, Nantai, dzięki za odpowiedzi.

Nantai, czy wybierałeś specjalnie płeć (przyznam szczerze, że nie zagłębiałem się w temat dymorfizmu u Galaxy)?

W sumie najlepiej byłoby znaleźć jakiegoś wspólnika do zakupu, ale spróbuje wcześniej negocjować w zoologu.

Sverting, gupiki odpadają - nie podobają się żonie, a że cały pomysł akwarium się jej średnio widzi więc ...

Nie, nie.

Żonka wie, że miałem akwa przez lata. Chodzi o miejsce ;)

Planuje to rozegrać w taki sposób: jak przygotuje fajne iwagumi, które będzie faktycznie ozdobą mieszkania a nie dodatkowym 'gratem' to uzyskam argumenty na przyszłość ;)

Heh. Racja, a tutaj już kamiory kupione :-\ chyba, że skombinuje jakiś korzeń i spróbuje to połączyć...

Tak czy tak układ kompozycyjny zamierzam przedstawić na forum i wtedy może urodzi się koncepcja 'co dalej' ;-)

Gdy połączysz iwagumi (kamienie) i ryuboku (korzenie) to wyjdzie z tego mizube. ;)

ps. Sverting w poprzednim poście pisałeś o sposobie na 1 rok posiadania akwarium na argument na nie: słomiany zapał. Możesz się podzielić tym sposobem? :)

Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Gdy połączysz iwagumi (kamienie) i ryuboku (korzenie) to wyjdzie z tego mizube. ;)

Cóż człowiek uczy się całe życie ... ;)

Pytanie nr 2.

Co polecacie na dół?

Krewety? Kirysy?

Słyszałem, że kirysy pigmeje są chorowite, ale usłyszałem to w zoologu więc ...

,Lamerskie, pytanie (nr 3.) Czy można połączyć kirysy z krewetkami, pod względem typów i pod względem wielkości akwarium?

Nie no 1+2 nie specjalnie.

Znaczy chodziło mi albo albo a nie jedne i drugie.

A parka Neolamprologus multifasciatus lub Altolamprologus compressiceps "Shell" odpada całkowicie?

Nie wiem jak z dostępnością w mojej 'dziurze' bo nie dość, że dziura, to jeszcze brak PKP a PKS ledwo dycha :D

I jeszcze mam czynnik w temacie rybki mają być ładne ... [ilustracja muzyczna:

]

:twisted: