red007 Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Witam serdecznie. Trochę żeby spełnić swoje dawne hobby (kiedyś, lata temu 100l z pielęgnicami) namówiłem rodzinkę na małe akwarium - 30l (40x25x30cm). Wodę mam (kranówę): ph 8,1 twardość ogólna 10.3 °dH Wiadomo, parametry można modyfikować jak coś. Teraz do sedna. Mieszkam w Jaśle na Podkarpaciu i w sumie daleko stąd do jakiejś cywilizacji W sklepie powiedzieli, że mogą zamówić dla mnie galaxy ale minimum 10 szt. Wiem, że to za dużo i tu pytanie: Czy ujdzie taka ilość czy nawet się w taki 'interes' nie pchać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Akwarium na granicy za małego na galaxy. Także nie wiem czy jest sens kombinować. Szczególnie, że masz paskudnie zasadową wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Wiesz, ph można modyfikować. Pytanie tylko czy to co planuje to zbrodnia, przestępstwo czy wykroczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Jest dość ciasno. Więc ciężko powiedzieć jak to się rozegra. Danio margaitatus nie jest rybką ławicową, a samce obierają terytoria. Jak dla mnie to masz trochę za małą powierzchnię dna na sensowną ilość tych ryb. Ja bym poszedł w gupiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Co do ilości rybek mam u siebie 6 sztuk w 30 litrach i wszystko gra. Samce są terytorialne, ale cała ekipa ma się dobrze. Myślę, że 10 będzie faktycznie już ciasno dla tych ryb. Proponuje na początek 5 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Sverting, Nantai, dzięki za odpowiedzi. Nantai, czy wybierałeś specjalnie płeć (przyznam szczerze, że nie zagłębiałem się w temat dymorfizmu u Galaxy)? W sumie najlepiej byłoby znaleźć jakiegoś wspólnika do zakupu, ale spróbuje wcześniej negocjować w zoologu. Sverting, gupiki odpadają - nie podobają się żonie, a że cały pomysł akwarium się jej średnio widzi więc ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 A nie możesz kupić 54 l? albo 45? To już normalniejszy litraż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Sverting, patrz ostatnie zdanie poprzedniego posta Temat ogólnie jest ciężki ... negocjowałem każdy cm zbiornika, bo zaczynałem od 15l ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Jakie były argumenty na "nie"? Słomiany zapał? Bo jak tak, to mam rozwiązanie na pierwszy rok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Nie, nie. Żonka wie, że miałem akwa przez lata. Chodzi o miejsce Planuje to rozegrać w taki sposób: jak przygotuje fajne iwagumi, które będzie faktycznie ozdobą mieszkania a nie dodatkowym 'gratem' to uzyskam argumenty na przyszłość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Iwagumi nie jest chyba najlepszym pomysłem dla galaxy. Raczej ryuboku, bo stworzy drobne chaszcze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Heh. Racja, a tutaj już kamiory kupione :-\ chyba, że skombinuje jakiś korzeń i spróbuje to połączyć... Tak czy tak układ kompozycyjny zamierzam przedstawić na forum i wtedy może urodzi się koncepcja 'co dalej' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noname Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Gdy połączysz iwagumi (kamienie) i ryuboku (korzenie) to wyjdzie z tego mizube. ps. Sverting w poprzednim poście pisałeś o sposobie na 1 rok posiadania akwarium na argument na nie: słomiany zapał. Możesz się podzielić tym sposobem? Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 28, 2013 Author Share Posted March 28, 2013 Gdy połączysz iwagumi (kamienie) i ryuboku (korzenie) to wyjdzie z tego mizube. Cóż człowiek uczy się całe życie ... Pytanie nr 2. Co polecacie na dół? Krewety? Kirysy? Słyszałem, że kirysy pigmeje są chorowite, ale usłyszałem to w zoologu więc ... ,Lamerskie, pytanie (nr 3.) Czy można połączyć kirysy z krewetkami, pod względem typów i pod względem wielkości akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Jeśli z galaxy to tylko krewecie. Nic więcej tam już nie wejdzie. Możesz zobaczyć w podpisie jeden z moich baniaków, jak połączenie galaxy z krewetkami wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 28, 2013 Share Posted March 28, 2013 Zagrzebki. Te ryby w temperaturze około 25 stopni żyją rok ;]. A potem ikrę można wysłać dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Nie wiem czy wypada pisać herezje w Wielki Piątek... Ale czy zbrodnią byłaby parka ramirezek w tym zbiorniczku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 NIE! - w sensie że nie możesz. 45 na parkę solo, 54 z jakimś towarzystwem. A najlepsze by było 80x30x30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 ...czy zbrodnią byłaby parka ramirezek w tym zbiorniczku?To zależy od ławy przysięgłych i sędziego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 W sumie zdaję sobie sprawę, że w takim litrażu to jest wybór 'mniejszego zła'. Stąd moje pytania ... Co powiedziecie na mniejsze zło [galaxy vs neony] + krewecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Nie no 1+2 nie specjalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 29, 2013 Share Posted March 29, 2013 Galaxy od biedy i do tego mogą być krewetki. Ale lepsze by były jakieś z Celebesu, bo niektóre tamtejsze gatunki wolą zasadową wodę. A parka Neolamprologus multifasciatus lub Altolamprologus compressiceps "Shell" odpada całkowicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted March 29, 2013 Author Share Posted March 29, 2013 Nie no 1+2 nie specjalnie.Znaczy chodziło mi albo albo a nie jedne i drugie. A parka Neolamprologus multifasciatus lub Altolamprologus compressiceps "Shell" odpada całkowicie?Nie wiem jak z dostępnością w mojej 'dziurze' bo nie dość, że dziura, to jeszcze brak PKP a PKS ledwo dycha I jeszcze mam czynnik w temacie rybki mają być ładne ... [ilustracja muzyczna: ] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red007 Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 Dzięki za dotychczasową pomoc. Mam kolejne pytanko (zbiorniczek już dojrzewa ... swierzaka-amatora-t57765.html). Jakbym zdecydował się na bojka do niego to czy coś mogę dać jeszcze? tj. galaxy, krewecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Bojek solo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts