ugryz10 Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Witam Was, chcę Wam przedstawić moje akwarium. Proszę o opnie czym jeszcze mogę je obsadzić, ponieważ mam jednego większego agenta (giętkoząb wielopłetwy) raczej wchodzi w rachubę coś z przodu, bo z tyłu to on panuje. Krótki opis baniaka: Pojemność: 122 litrów Oświetlenie: 1x20W T8 1x18W T8 Podłoże: IchthyoTrophic PRO H2O Filtr: zewnętrzny JBL e700+deszczownica Ozdoby: Korzeń Red Moor Wood x2 (połączone) Roślinki: To co widać Pływają: 4x Żałobnoczka 3x Neon 2x kosiarka 2x sumik szklisty 2x hokejówka 2x kirysek albinos 4x mieczyk 2x molinezja 4x gupik 1x wielkomość Giętkoząb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Zbiornik sympatycznie się prezentuje. Może do tego jakiś nurzaniec? Wszystko byłoby "cacy" gdyby nie ta totalna zupa rybna. Przydałoby się uzupełnienie informacji o zbiorniku parametrami wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Przy takim podłożu lepiej by było dodać więcej roślin , na razie pusto. Dla giętkozęba za małe akwarium , jak podrośnie zje te ryby które zmieszczą się mu do pyska. Obsada bardzo pomieszana :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugryz10 Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 hmmmm, jeżeli chodzi o ryby to na pewno znikną mieczyki, gupiki i molinezje. Muszę je czymś zastąpić. Co do parametrów to się nie wypowiem, jestem jak na razie na początku tej ścieżki i nie doszedłem jeszcze do testów wody. Ale szybko to nadrobię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugryz10 Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Przy takim podłożu lepiej by było dodać więcej roślin , na razie pusto. Dla giętkozęba za małe akwarium , jak podrośnie zje te ryby które zmieszczą się mu do pyska. Obsada bardzo pomieszana :/ Giętkiego dostałem od poprzedniego właściciela i ciężko mi się go pozbyć, ma teraz ok 18 cm i jak na razie przepływa obojętnie przy innych rybach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Największą rybą jaką możesz wsadzić do tego akwarium jest zbrojnik niebieski. Za małe jest na kosiarki, mieczyki i dużą część giętkozębów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 4x Żałobnoczka 3x Neon 2x kosiarka 2x sumik szklisty 2x hokejówka 2x kirysek albinos 4x mieczyk 2x molinezja 4x gupik 1x wielkomość Giętkoząb To więc tak: Kosiarki - OUT Mieczyk - OUT Giętkoząb- OUT. To jest pewniak. Ryby za duże na 80cm baniak. Teraz tak - 3x Neon 2x Sumik szklisty 2x Hokejówka Wybierasz jeden z tych gatunków i tworzysz porządne stado. Pozostałe 2 gatunki - OUT. Jeżeli idziesz w ryby lubiące miękką wodę (czyli w/w stadne gatunki) musisz zrezygnować z molinezji i gupików. Jeżeli zaś wolisz zrezygnować z wszystkich stadnych to wybierz jeden gatunek Poecilia ponieważ na dwa nie ma tutaj miejsca. Te ryby szybko się mnożą, a w dodatku zasiedlają te same partie wody. 2x Kirysek albinos. Jest to Corydoras paleatus. Jeżeli zdecydujesz się na Neony/ Hokejówki to dokup tym kiryskom jeszcze z 4 kompanów; moga być to albo też albinosy, albo ich forma nominatywna czyli szara w ciapki. Czyli reasumując... Możesz mieć: Neon/ Hokejówka ok. 10sztuk Kirysek 6sztuk I dodać do tego przykładowo pielęgniczki (Do wyboru masz dużo, ale osobiście proponuje Trójpręgą/ Agassiza lub np Boliwijską. Lub zostawić Sumiki szkliste, dokupić im kompanów i dodać np prętniki/ bojowniki oraz piskorki. Lub zostawić molinezje i dokupić do nich parkę pielęgnic Meeka/ Miodowych/ Honduran Red Point/ Sajica. Niestety podłoże wybrałeś koszmarne. Przy pielęgniczkach/ pielęgnicach nie możesz sobie pozwolić na coś takiego i musiałbyś dosypać im piachu. To samo tyczy się wszystkich dennych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugryz10 Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Dziękuję wszystkim za uwagi. Biorę się za reorganizację i jeżeli dojdzie już do końcowej fazy wtedy na nowo się zaprezentuję na forum. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts