ugryz10 Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Witam wszystkich akwarystów. Jestem tutaj zupełnie nowy, ale podczytuje Was już od dłuższego czasu. Proszę o pomoc w temacie jak wyżej-mianowicie 4 dni temu zrobiłem restart baniaka (112l), zmieniłem podłoże ze zwykłego żwiru na IchthyoTrophic grunt akwariowy PRO H2O, dołożyłem nowy korzeń Red Wood Moor i po 2 dniach pojawiły się okrzemki na szybach. Czy muszę sie ich bardzo obawiać i mam z nimi walczyć, czy sobie odpuścić i poczekać (na razie czyszczę szybę codziennie oraz co dwa dni podmieniam 10 litrów wody). Wodę do restartu miałem "starą" i do restartu użyłem ok. 30 litrów nowej. Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Ja po starcie akwarium też miałem atak okrzemków na szybach i na żwirze, podłoża nie ruszałem, szyby raz na tydzień przetarłem i po 1,5 tyg gdy przetarłem szyby zniknęły całkowicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugryz10 Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Ja wyczytałem że po zalaniu świeżą wodą mogą one się pojawić, a u mnie było jej malutko wlane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts