Kabina Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 No to zacznijmy od początku Na zbiornik sie nie moge zdecydować, a raczej czekam czy uda mi sie ogarnąć tą 240, jeśli nie to kupuje 300l Ale nie o tym chciałem Biotop: myśe o CW z obsadą : 4x skalar żaglowiec (docelowo 1+1 ew 2+2) 40x bystrzyk 1+3x pielęgnica kakadu lub agassizzi 10x hokejówka 3x sum kiryśnik 15x kirysek pstry Na podłoże planuje wrzucić czarny żwir ok 5mm wymieszany gdzieniegdzie z piaskiem. Na ozdobę troche kamieni (jeśli macie pomysły jakie będe wdzięczny) do tego troche korzeni I tutaj pojawia sie problem bo nie wiem jakie roślinki wrzucić do tego baniaka x( Nie chce żeby było zbyt zarośnięte. Myślałem żeby ogarnąć sadzenie mniej więcej tak: 240l: bez 2 planu pierwszy na całej długości przy szybie z 'jałowymi' plamami tył kilka 'krzaczków' dających ładne tło rybką 300l: w tym przypadku 1 plan będzie troche mniej bogaty z wiekszą ilością widocznego podłoża 2 plan gęsto będzie przy ściankach natomiast 3 plan pozostaje bez zmian. Jeśli macie pomysły co do roślin lub aranżu będe wdzięczny jeśli je tutaj przedstawicie Pozdrawiam i z góry dziękuje Kabina Edit: Chcę do tego zrobić własną pokrywę jednak mam pewien kłopot... Jakie oświetlenie?? Bo mam 2 rozwiazania i oba wydają się kichą przy zastosowaniu większej ilości świetlówek (mam na myśli 4x39W przy 300l) x( Rozwiązanie 1: http://imageshack.us/photo/my-images/828/p6020128.jpg/ zdjęcie zaporzyczone z http://jelczlaskowice.pl/Zakladanie-akwarium-300-litrow-opis-i-fotorelacja?page=3 Rozwiązanie 2: http://4.bp.blogspot.com/-J1pTFhJXdAA/UKkm5mHOO4I/AAAAAAAAAKQ/FWfa7-KAgoA/s1600/o%25C5%259Bwietlenie_dzienne.JPG zdjęcie zaporzyczone z http://blog.ingensol.pl/2012/11/pokrywa-do-akwarium-ze-spienionego-pcv.html W pierwszym przypadku nie mam dostępu do środka przy założonej obudowie co utrudnia prace porządkowe. Natomiast w drugim przypadku bd brakować światła przy pracach porządkowych. Tak więc jestem w kropce :/ Jeśli macie jakieś pomysły prosze o pomoc P.S. Do admina przepraszam że wszystko w jednym temacie ale szkoda zaśmiecać forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Z kiryśnikami, kiryskami i pielęgniczkami zapomnij o drobnym pierwszoplanowym zielsku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kabina Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 No to mnie lekko załamałeś bo już sobie wyobrażałem jak bd sobie "siedziały" na mchu i niskim trawniku x( Bo mój kiryśnik (obecnie ma jakieś 13cm bez wąsów) jest bardzo spokojny i roślinek wyrwać się mu nie zdarzyło :/ No nic pozostaje 2 i 3 plan. A jakie rośliny przy tej obsadzie i oświetleniu (planowane minimalne 0,52W/1l) mogę w nim umieścić żeby pasowały do biotopu CW i dawały ładną aranżacje, jednocheśnie byłoby dobrze gdyby nie wymagały zbyt dużego doświadczenia w ich uprawie P.S. Ale na korzeniu moge posadzić troche mchu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 0,52 W na litr? To ma być ogródek, czy akwarium dla ryb? Jeśli chcesz takie mocne światło, to się nie certol specjalnie, tylko kup jedną grupę ryb z typowo mocno oświetlonych przestrzeni. Jakieś jeziorniaki jak np gupiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kabina Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 O.o Byłem pewien że takie oświetlenie bd taki akurat xD To jakie oświetlenie proponujesz?? Pokrywe i tak bd robił sam więc wmontuje to co bd potrzebne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 27, 2013 Share Posted March 27, 2013 Dla ryb wystarcza niewielkie. Ja mam 22W/70l i 2 x 36W/112l, więc około 0,3-0,35 na pewno jest wystarczające dla ryb. Co w ogóle za akwarium planujesz? Co ono ma przedstawiać sobą? Holender? Czy coś normalnego? Porównanie jest takie: Jeśli Twój pokój ma 3x4x2,5m, to ma jakieś 15m3, czyli 15000l. O,5W/l odpowiadałoby w takich warunkach pobudką przy pomocy 7500W lampy. Znowu na powierzchnię to jest 625 W/m2. Zwykła żarówka ma 60W. Czyli na każdy metr kwadratowy świeci 10 żarówek 60W, a na cały pokój odpowiada to 120 żarówkom 60W. Odejmijmy spore odbicie światła i przeciętną przepuszczalność wody - 80 żarówek. Swój pokój oświetlasz jednocześnie dwoma, czterema, w ekstremalnym przypadku może sześcioma żarówkami. I jest jasno, nawet bardzo. A przeciętna ryba akwariowa żyje w takich warunkach: Wygląda Ci to na takie solarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kabina Posted March 27, 2013 Author Share Posted March 27, 2013 Czyli w taki razie w zupełności wystarczy mi 0,26W/1l tzn 2x39W?? Czy może dać 3 mniejsze żeby uzyskać równe 0,3?? No to 1 problem rozwiązany A masz jakieś pomysły jeśli chodzi o roślinki?? nemo130: To dział obsady, temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts