Natural-Aqua 1 Posted March 10, 2013 Chciałbym wam przedstawić proces powstawania mojej Nano-Rafy 77L. Początkowo będzie to zbiornik Low-Tech, zobaczymy czy zda to egzamin. Jeśli nie to zrobię to "tak jak należy" Zbiornik: 55x40x35h - 6mm Filtracja: FZN-3 z adsorbentami Seachem i węglem Oświetlenie: Aquel Decolight 55W (3x 20000K + 2x10000K) Ogrzewanie: Hydor Protherm 50W Podłoże: Bio Active Aragonite 9kg Sól: Instant Ocean (przez pierwsze 2 miesiące) Cyrkulacja: JVP-101 Parametry: - Inne: Testy JBL i Salifert, Hydrometr JBL, RO+DI. Zwierzęta: w tej chwili brak planów, na pewno korale miękkie. Na razie kończę początkową fazę przygotowań. W poniedziałek mam zamiar odebrać szkło od szklarza i ok. środy chciałbym zalać. Część wody jak i całość skały będę miał z działającego zbiornika. Trochę zdjęć sprzętu.. Skręcanie i oklejanie szafki, szef musi wszystkiego sam doglądnąć. RO: Lampki: Hydrometr i podstawowe testy: Sól pozytywnie przeszła test na jakość I jeszcze FZN-3, dość spory ten filtr, myślałem że będzie o 1/3 mniejszy Czekam na jakieś propozycje, opinie Share this post Link to post Share on other sites
Nikodem 6 Posted March 10, 2013 Profesionalnie się zapowiada Białego FZN'a nigdy nie widziałem Share this post Link to post Share on other sites
Maja_dm 1 Posted March 17, 2013 Na zalanie może być instant , ale przy koralach się słabo nadaje, preis , kent. Hydrometr to słabo precyzyjne urządzenie, myślę że szybko je zmienisz. Co do absorbentów... purigen, chemipure, raczej stosuj jak już trzeba, niż zapobiegawczo... wzięcie skały z działającego zbiornika to zły pomysł, nie wiadomo jak działał i jest już wyeksploatowana , ciekawe życie Tobie z niej nie wyjdzie ps. pamiętaj o wypłukaniu węgla w ro , bo będziesz miał membranę do wymiany . Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek1702 244 Posted March 30, 2013 Jak tam przygotowanie? Share this post Link to post Share on other sites
Molinek 0 Posted March 31, 2013 Może jakieś fotki hmm ? a zapowiada się ciekawie Share this post Link to post Share on other sites
Guban88ok3m 1 Posted March 31, 2013 Też chętnie zobaczył bym ten "słony kawałek" wody [102] Malawi [74] Krabarium Share this post Link to post Share on other sites
Molinek 0 Posted March 31, 2013 No to może " Solanka 77 " nie mogę się doczekać nowych zdjęć Share this post Link to post Share on other sites