rafniedz Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Witam, Jestem początkujący weteran (jako nastolatek, tj. w latach 90tych miałem akwarium ale były to nieudolne próby, tylko welonki mi się udało utrzymać i to fuksem bo wiedzy nie miałem żadnej) . Akwarium 12 litrów, niestety teraz już wiem że przerybione. Obsada: Kirysek panda 2x, Bojownik 1x, Gupik endlera 2x, Danio 2x Filtr: zewnętrzny mechaniczny wydajność ok.100ltr/h z czymś w rodzaju deszczownicy (woda spada z pewnej wysokości i wywołuje stały ruch na powierzchni) Grzałka chińska z termostatem wbudowanym 25W Temp ustawiona: 24st C Roślinność: anubias 1x średni, rogatek sztywny Podłoże: ciemny żwirek pochodzenia torfowego (bodajże) CO2 nie dodaję, roślinki rosną jak głupie, zwłaszcza rogatek Start: 20 Styczeń 2013 Plany: 60 litrów w najbliższym czasie Podmiana 1x na 2 tygodnie ok. 15%, woda źródlana ze sklepu spożywczego (w kranowej miałem za dużo syfu i jest b. twarda >25) Parametry wody mnie niepokoją. Dałem kapsułkę którą sprzedawca określił jako zawierającą pożądane szczepy bateri nitryfikacyjnych i jest lepiej ale nadal nie tak jak trzeba. Co więcej ruszyły mi glony a 2 tyg temu ślimak mi zdechł. Moje wyniki NO3 ok.100 NO2 ok.5 GH >7st.d KH 3st d PH 6,8 Czy moje akwarium wytrzyma jeszcze trochę zanim nie kupię czegoś większego (nie ma fajnych używek z pokrywą w moim rejonie /Mosina/ więc czekam) czy muszę się szybko zbierać bo ryzyko duże. Czy specjalne preparaty mogą pomóc i ew. jakie ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie Rafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Ta woda zawiera pewnie dużo różnych minerałów i masz ich za dużo. Kupuj wodę destylowaną np. na stacjach benzynowych. Twoje akwarium nie nadaje się na żadną rybę. Jeśli testy masz paskowe to one kłamią. Ale NO2 i NO3 masz zabójcze! Na gupiki za miękka woda oraz za niskie pH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Żadne preparaty, chemia nie jest potrzebna do prawidłowego działania akwarium. Nie wiem jakie to testy, ale masz śmiertelne NO2 i straszne NO3. Natychmiast podmień parę litrów wody i zrób kilkudniową głodówkę dla ryb. Jutro znowu mała podmianka, w tym akwarium podmianki jakie robiłeś do tej pory były zdecydowanie za małe. Mając testy można sobie czasem na takie pozwolić, ale nie w takiej sytuacji. Ta tabletka którą dałeś, to nie bakterie - tylko pożywka, w tym pewnie i związki azotu. Takie coś jest zupełnie zbędne. Jak kupisz 54-60l, to danio i tak będą do oddania, a kirysy i gupiki do dokupienia - oczywiście gdy akwarium dojrzeje itd. Najbezpieczniej byłoby oddać wszystkie te ryby, albo dać na przechowanie komuś kto ma warunki, mogą nie przeżyć 2 tygodniowego okresu dojrzewania większego baniaka, a na szybko w Twojej sytuacji nie da się wszystkiego przenieść - filtr który nie wyrabia i tutaj, niestabilna sytuacja biologiczna. Jak już lejesz źródlaną, to pamiętaj żeby nie kupić kiedyś takiej mineralnej, lub mineralizowanej. Trochę sodu i wszystkie ryby...popłyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Staraj się nie czyścić filtra, chyba że spadnie jego wydajność i rób to tylko w wodzie odlanej z akwarium. Włącz dodatkowe napowietrzanie ( mały brzęczyk) i lepiej niech cały czas pracuje dopóki no2 nie zejdzie niżej, ma być niewykrywalne, to jest jeden z najważniejszych elementów jakie należy skorygować. No3 spadnie poprzez dodanie przy podmianie wody demineralizowanej lub RO (rewerse osmosis), nie podmieniaj więcej niż 10% za pierwszym razem, co 4 dni 2 podmiany, bo narazisz i tak zamęczone ryby na szybki skok parametrów wody. Potem możesz tak samo zwiększać podmianki o 10% dochodząc do 30% na tydzień, myślę że to bardzo pomoże. Wodę powinieneś podmieniać częściej niż co dwa tygodnie, stąd te może prawdziwe wyniki. Jak najszybciej kup większe akwarium 60l wystarczy dla tych ryb, dziwię sie że tyle wytrzymały przy takich wynikach, no2 na poziomie 2.0mg jest trujące dla ryb w efekcie czego niewiele brakuje do ich śmierci. Podaj skład chemiczny z opakowania tej wody którą obecnie podmianiasz. Zrób jej też testy jakimi się posługujesz i podaj wyniki. Masz w tym akwarium prawdziwą bombę biologiczną ale, zakładam że robisz testy paskami które mogą w każdą stronę przekłamywać do tego niektóre mogą zostać nieprawidłowo rozczytane. Mile widziane by było jakbyś podał dokładną nazwę tego filtra i jakie masz w nim złoża, mam nadzieję że nie wyłączasz filtra na noc. edit. Poprawiłem lekko pisownię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted March 8, 2013 Share Posted March 8, 2013 Jakimi testami badasz te parametry ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafniedz Posted March 15, 2013 Author Share Posted March 15, 2013 Dziękuję wszystkim za odp. Użyta woda to www.polskawoda.pl o następującej mineralizacji Wapniowy (Ca2+) 52,10 Magnezowy (Mg2+) 4,86 Sodowy (Na+) 2,50 Potasowy (K+) 1,00 Wodorowęglanowy (HCO3-) 173,00 Siarczanowy (SO42-) 14,00 Chlorkowy (Cl-) 3,20 Fluorkowy (F-) 0,08 Suma składników mineralnych: 262,69 mg/l. Moje testy paskowe to: JBL EasyTEST 6in1 Muszę spróbować użyć wody zdemineralizowanej. Mam nadzieję że rybki mi nie popadają... Pozdrawiam wszytskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts