Jump to content

Rośliny

GeGo
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie..

U mnie w akwarium 350l oświetlenie T5 4x54watt (2x nature light + 2x daylight) i piasek kwarcowy 3-5mm.

I chciałbym was spytać jakie będą najlepsze rośliny do takiego piasku i oświetlenia..

Zależało by między innymi były rośliny szybko rosnące...

Raz w sklepie powiedział mi pan z zoologa że moczarka jest do zimnych wód a ja mam w akwarium 28stopni, a właśnie coś takiego jak moczarka co szybko rośnie i można ją uciąć i posadzić w nowym miejscu i dalej rośnie to o takie między innymi mi rośliny chodzi...

A co wy możecie polecić do takiego oświetlenia w akwarium żeby było wystarczające?

Moim zdaniem przy takim oświetleniu 0,6 W/l można posadzić dużo ciekawych roślin. Może nie koniecznie szybko rosnących, ale również łodygowych rozmnażanych przez sadzonkowanie. Sam tydzień temu zasadziłem rośliny in-vitro m.in. Rotale Wallichii, Didiplis Diandara, Pogostemon Erectus oraz Limnophile Aromatice. I już po tygodniu widzę, że rośliny przyjęły się i podrosły o ok. 2 cm. Przy takich warunkach świetlnych i dodawaniu nawozów powinny dać sobie radę.