Nowaxxxx Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Witam. Chcę się poddać waszej ocenie. Start: 01.03.2013 Akwarium: 112L 80x35x40 Nawożenie: Planuję Easy Carbo i potas K+, ale najpierw muszę zrobić testy wody. Podłoże: Aqua Substrate II, JBL Sansibar Oświetlenie: Standard 2x18W Planuję dodać power ledy. Filtr: JBL 701 Flora: Microsorium, Ludwigia repens, Hygrophila difformis, Rotala, Pistia, Moczarka i coś jeszcze... Jeżeli się mylę co do roślin poprawcie mnie. Fauna: Tu się zastanawiam. Jak zrobię testy to się okaże. Ale czekam na propozycje. Grzałka: Eheim 100W Ozdoby: Korzenie mangrowca, łupek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Jeżeli przy takim oświetleniu utrzymają Ci się rośliny to fajnie, ale pewnie nie będzie tak kolorowo. Aranżacja baniaka jak najbardziej na plus nastrojowo a co do obsady to może byś w Azję poszedł? -Razbory -Kirysy -Prętniki -Bojowniki Wybór jest na prawdę duży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucka Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Prawa część z piaskiem i kamieniem ciekawie kontrastuje z lewą częścią Piękna aranżacja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Czy ja wiem czy "pięknie kontrastuje"? Jak na moje to wali po oczach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Sverting -Ty to zawsze prosto z mostu walisz Ja akurat jestem zwolennikiem takich plaż. Fakt, że troszkę bije po gałach, ale przecież akwarium zawsze robimy tak, żeby się podobało właścicielowi Sverting jako spec od obsad - może Ty coś ciekawego zaproponujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowaxxxx Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Fakt, na zdjęciu bije po oczach, ale w rzeczywistości barwy są cieplejsze i nie ma aż tak mocnego kontrastu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Ta prawa "plażowa" strona jakaś taka pusta. Może by wstawić ze 2-3 mniejsze kamienie tego samego rodzaju co ten duży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ermukis Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Jeżeli przy takim oświetleniu utrzymają Ci się rośliny to fajnie, ale pewnie nie będzie tak kolorowo. Aranżacja baniaka jak najbardziej na plus nastrojowo a co do obsady to może byś w Azję poszedł? -Razbory -Kirysy -Prętniki -Bojowniki Wybór jest na prawdę duży Czy ja wiem, czy to byłaby Azja Kiryski to SA Mi się ta plaża dość podoba, zapewne dzięki dość drobnemu bazaltowi. Ale ja bym wolał i tak cały piach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Na razie nic - bez parametrów nie chcę się wypowiadać. Trochę problem przez tą plażę, bo naprawdę po oczach ładuje jak biksenon. Pamiętaj że dla ryby to na jedno wychodzi. Jak zakładasz barwne gogle na nartach to po chwili wzrok się przyzwyczaja i zabarwienie przestaje być zauważalne. Dla ryby ciągle to będzie jak zajączkowanie zegarkiem po oczach. Trzeba dobrać coś, co toleruje taką sytuację. BTW, wymiary podaje się dł x szer x wys. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowaxxxx Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Ta prawa "plażowa" strona jakaś taka pusta. Może by wstawić ze 2-3 mniejsze kamienie tego samego rodzaju co ten duży. Mam jeszcze 3 takie duże łupki, W garażu próbowałem i młotkiem i siekierą heehehe wyłupać mniejsze, bo mam to samo zdanie co ty,że przydałyby się mniejsze, ale póki co muszę poczekać aż się wybiorę na swoją działkę tam w garażu mam ogromny młot który na pewno sobie z tym poradzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 w garażu mam ogromny młot który na pewno sobie z tym poradzi. Nie raz słyszałem, że rozbicie kamienia na części to nie kwestia siły tylko techniki. Trzeba po prostu umieć pierdyknąć w dobre miejsce, w "żyłę" kamienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Aranżacja mimo, że mało naturalna jest całkiem ok. Przy AS II od razu zakup komplet macro czyli poza K jeszcze N i P bo to podłoże wyciąga wszystko i zagłodzi ci rośliny. Zrób testy ale bez macro w komplecie raczej się nie obejdzie. Sam, to przerabiałem. Przez pierwszy tydzień było cacy potem im dalej w las było gorzej. Obecnie dzienni leje dawki zalecane na 2 do 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Mi się nawet podoba. Ale czy to mikrosorium musi być zakopane w podłożu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Naprawdę fajnie to wygląda. Ale na czarnym podłożu dałbym malutką skałkę oraz drugą małą przed dużą. Ale nie wiem czy by to do końca ładnie wyglądało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowaxxxx Posted March 11, 2013 Author Share Posted March 11, 2013 Zaglądam dziś do akwarium a tam: http://imageshack.us/f/33/dsc02860cc.jpg/ Co to jest. Jak to zabiłem to jakby jakiś skorupiak. Kiedyś miałem plagę ślimaków, ale innych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 To chyba rozdętka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts