Jump to content

[112L] Beach

Nowaxxxx
 Share

Recommended Posts

Witam. Chcę się poddać waszej ocenie.

Start: 01.03.2013

Akwarium: 112L 80x35x40

Nawożenie: Planuję Easy Carbo i potas K+, ale najpierw muszę zrobić testy wody.

Podłoże: Aqua Substrate II, JBL Sansibar

Oświetlenie: Standard 2x18W Planuję dodać power ledy.

Filtr: JBL 701

Flora: Microsorium, Ludwigia repens, Hygrophila difformis, Rotala, Pistia, Moczarka i coś jeszcze... Jeżeli się mylę co do roślin poprawcie mnie.

Fauna: Tu się zastanawiam. Jak zrobię testy to się okaże. Ale czekam na propozycje.

Grzałka: Eheim 100W

Ozdoby: Korzenie mangrowca, łupek.

Dołączona grafika

Jeżeli przy takim oświetleniu utrzymają Ci się rośliny to fajnie, ale pewnie nie będzie tak kolorowo. Aranżacja baniaka jak najbardziej na plus :) nastrojowo :) a co do obsady to może byś w Azję poszedł?

-Razbory

-Kirysy

-Prętniki

-Bojowniki

Wybór jest na prawdę duży :)

Sverting -Ty to zawsze prosto z mostu walisz :) Ja akurat jestem zwolennikiem takich plaż. Fakt, że troszkę bije po gałach, ale przecież akwarium zawsze robimy tak, żeby się podobało właścicielowi :) Sverting jako spec od obsad - może Ty coś ciekawego zaproponujesz?

Jeżeli przy takim oświetleniu utrzymają Ci się rośliny to fajnie, ale pewnie nie będzie tak kolorowo. Aranżacja baniaka jak najbardziej na plus :) nastrojowo :) a co do obsady to może byś w Azję poszedł?

-Razbory

-Kirysy

-Prętniki

-Bojowniki

Wybór jest na prawdę duży :)

Czy ja wiem, czy to byłaby Azja :roll: Kiryski to SA :) Mi się ta plaża dość podoba, zapewne dzięki dość drobnemu bazaltowi. Ale ja bym wolał i tak cały piach :P

Na razie nic - bez parametrów nie chcę się wypowiadać. Trochę problem przez tą plażę, bo naprawdę po oczach ładuje jak biksenon.

Pamiętaj że dla ryby to na jedno wychodzi. Jak zakładasz barwne gogle na nartach to po chwili wzrok się przyzwyczaja i zabarwienie przestaje być zauważalne. Dla ryby ciągle to będzie jak zajączkowanie zegarkiem po oczach. Trzeba dobrać coś, co toleruje taką sytuację.

BTW, wymiary podaje się dł x szer x wys.

Ta prawa "plażowa" strona jakaś taka pusta. Może by wstawić ze 2-3 mniejsze kamienie tego samego rodzaju co ten duży.

Mam jeszcze 3 takie duże łupki, W garażu próbowałem i młotkiem i siekierą heehehe wyłupać mniejsze, bo mam to samo zdanie co ty,że przydałyby się mniejsze, ale póki co muszę poczekać aż się wybiorę na swoją działkę tam w garażu mam ogromny młot który na pewno sobie z tym poradzi.

w garażu mam ogromny młot który na pewno sobie z tym poradzi.

Nie raz słyszałem, że rozbicie kamienia na części to nie kwestia siły tylko techniki. Trzeba po prostu umieć pierdyknąć w dobre miejsce, w "żyłę" kamienia :)

Aranżacja mimo, że mało naturalna jest całkiem ok.

Przy AS II od razu zakup komplet macro czyli poza K jeszcze N i P bo to podłoże wyciąga wszystko i zagłodzi ci rośliny. Zrób testy ale bez macro w komplecie raczej się nie obejdzie. Sam, to przerabiałem. Przez pierwszy tydzień było cacy potem im dalej w las było gorzej. Obecnie dzienni leje dawki zalecane na 2 do 3 ;)