Jump to content

Chore roślinki

Share

Recommended Posts

Witam

Mam taki mały problem z roślinkami. Tydzień temu kupiłem nawóz "symfonia złota" oraz kulki gt ponieważ roślinki nie rosły, miały dziury. Po zastosowaniu nawozu roślinki owszem puściły nowe liście, ale jak widać na zdjęciach nadal jest coś nie tak. Alwarium ma 180l, oświetlanie 2x30W. Proszę o pomoc, nie posiadam testów.

post-531-13685173792812_thumb.jpg

post-531-13685173793213_thumb.jpg

1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- około rok temu

2.Litraż i wymiary akwarium - 180l. wypukłe 102cm /32cm

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 2x Świetlówka Philips Master TL-D 30W

4.Jak długo świecisz (ile godzin)- 10 godz.

5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa żwirek od malutkich do około 2 cm

6.Filtracja - tetratec ex700 + aqua szut 750

7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - ogólny

8.Ozdoby (jakie)- połowa kokosa, kamienie płaskie

9.Rośliny (ile,jakie)- widać na zdjęciu

10.Ryby - obsada (jw.)- 4x pielęgnica skośnopręga, 1 skalar, 1 kosiarka, 1 zbrojnik i 2 ryby zapomniałem ich nazw...

11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- około 20l. raz na dwa tyg. ostatnia podmianka 05.03.2013

12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- kulki gt i symfonia złota http://allegro.pl/nawoz-symfonia-zlota- ... 81772.html

13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- brak

14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - nie posiadam testów

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? nic

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Pokarm wieloskładnikowy z tropicala, pinka, ochotka od czasu do czasu zjadają wszystko

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -

Opis problemu- jw

post-531-13685173793881_thumb.jpg

post-531-13685173794241_thumb.jpg

post-531-13685173794591_thumb.jpg

post-531-13685173794939_thumb.jpg

1) Nie robisz testów. Ciężko zdiagnozować czego brakuje. Możemy zgadywać. Równie dobrze może być to przedawkowanie. Ryby normalnie się zachowują?

2)Symfonia złota niby dobra, ale nie daje możliwości korekty nawożenia. Zwiększając dawkę symfonii zwiększasz N,P,K i mikro.

3) Jeżeli jest to brak potasu to trzeba go czymś uzupełnić. Możesz kupić sól (sole) i rozrobić lub sam potas (nawóz ze sklepu).

4) Bez testów możemy wróżyć i potruć ryby.

5) Glonów nie masz, więc nie ma takiej tragedii.

Poczytaj:

nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582

Ciężko zdiagnozować czego brakuje.

A ja Ci mogę powiedzieć czego brakuje :roll:

JAk widzę nie tylko problem jest z dziurami w roślinie, ale masz także nadmiar PO4.

Taki się objawia glon, kiedy masz za mało NO3 i za dużo PO4.

Jak pisałem wcześniej, dołóż jeszcze jedną 30 W, zakup do tego sole: KNO3, K2HPO4, MgSO4 ...

Dajesz nawóz, mimo że nie masz do tego odpowiedniego światła.

CO2 też jest do tego obowiązkowe.

Wtedy nie tyle co nie będzie glonów, ale te związki będziesz musiał uzupełniać, by roślinki pięknie rosły :)

PS; Własne obserwacje i manipulacja glonami ;)

Masz parę anubiasów i kryptokorynę. To rośliny cieniolubne i wolnorosnące więc dadzą radę. W dodatku mało światła. Podawanie CO2 jest tu raczej zbędne podobnie jak symfonii. W ten sposób raczej ułatwisz życie glonom. Symfonię daj mamie, niech ma do kwiatków :) Bez testów nie wiadomo czego brakuje więc na razie nie nawoź.

Anubiasy zamiast trzymać w podłożu uwiąż do korzenia, wtedy korzeniom łatwiej będzie wybierać sobie potrzebne substancje. Liście owszem w słabej kondycji, ale przyczyną pojawienia się glonów są rzadkie i niewielkie podmianki. Powinieneś raz w tygodniu podmieniać co najmniej 30l wody.

Do Beniek:

Kolego, nadmiar po4 nie powoduje dziur w roślinach. Glon faktycznie jest, nie przyjrzałem się dobrze. No3 czy brak ? Można zgadywać. Rośliny wolnorosnące pobierają mało związków z wody (tak przypuszczam).

Do autora: Daj zdjęcie (dobre) liścia z glonami.

Umiesz czytać ze zrozumieniem? :roll:

Patrz wyżej :P

Kolego, nadmiar po4 nie powoduje dziur w roślinach.

Jak dla mnie to tu wygląda na braki potasu.

JAk widzę nie tylko problem jest z dziurami w roślinie, ale masz także nadmiar PO4.

Po glonach zidentyfikujesz czego masz nadmiary i niedobory.

Do mcda-p

Zgadzam się, ale jeśli chce On liczyć na piękny rozrost roślin wykorzystując nawozy to musi zwiększyć moc światła, podawać CO2 oraz zacząć lać sole.

Jeśli mu na tym nie zależy to do takich roślin wgl nie musi podawać nawozów, bo przy tym świetle rośliny nie potrzebują tylu składników pokarmowych, więc lanie nawozu przy obecnym oświetleniu jest całkowicie zbędne.

Jeśli mu na tym nie zależy to do takich roślin wgl nie musi podawać nawozów, bo przy tym świetle rośliny nie potrzebują tylu składników pokarmowych, więc lanie nawozu przy obecnym oświetleniu jest całkowicie zbędne.

Masz 0,3W/l. Może przy takim świetle i braku co2 rośliny nie potrzebują zbyt wielu pierwiastków w wodzie. Owszem. Tak by było gdyby miał te rośliny 2-4 tyg. Później rośliny wyjałowiłyby wodę, a z doświadczenia wiem, że potrafią. W "jałowej" wodzie nie ma właściwych proporcji między N:P, oraz innych. Później rośliny marnieją i pojawiają się glony, które szaleją. Przestając nawozić pomagasz glonom. Poczytaj o solach i zacznij nawozić. Musisz znać parametry wody.

Rób podmiany takie jak zawsze (20% ?). Jak będziesz robić zbyt duże bez nawożenia to załatwisz całkiem rośliny.

Nie wiem co to za glony, ale na pewno nie krasnorosty.

Kolego, który twierdzisz, że po glonach można stwierdzić jakie ma niedobory. Podziel się z nami tą wiedzą tajemną. Pokłon.

Taki się objawia glon, kiedy masz za mało NO3 i za dużo PO4.

,

To w większości przypadków główny powód glonów. Może u Ciebie tak jest. Możesz podać profilaktycznie no3 zwiększając poziom w wodzie o 5-10ppm. Po tyg. może będą zmiany.